|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
francs Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 10:20 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.05
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:01 am Naslov sporočila: problem z vžigom traktorja |
|
|
Imam traktor štore 404 z fiatovim motorjem letnik 1982 traktor je dobro ohranjen, vendar imam vsako zimo problem z vžigom torej s štarterjem lansko leto se je ta problem pojavil tudi poleti ni dovolj hitro verglal,da bi vžgal najprej sem bil prepričan da je fuč akumulator in sem ga zamenjal ker ni bilo nič bolje sem se spravil na štarter zamenjel sem krtače in puše in zadeva je delovala dobro tudi še v jeseni zdaj ko je zima pa zopet tako počasi vergla da ne vžge. Je možno, da je štarter zaradi starosti oslabel in nima več prave moči akumulator imam nov poleg se priklopil še enega pa ravno tako počasi vergla. Bi moral zamenjati celoten štarter,čeprav pri poletnih temperaturah delluje normalno.
Za odgovor se zahvaljujem in lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Imel sem enak problem z Zetorjem starejšega letnika. Po raznih kolobocijah s akumulatorji in krtačkami zaganjača sem ugotovil, da zadostuje, če odprem pokrov na zaganjaču, kjer se vidijo krtačke, le-te demontiram lepo očistim stične ploščice kolektorja in reže med njimi, spiham vse s kompresorjem in montiram nazaj krtačke. Navedena metoda pomaga, traktor v redu vžiga približno dobrega pol leta, nato pa ponovim vajo.
Mogoče je to problem tudi pri tebi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
francs Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
To sem že opravil saj sem dal postružit kolektor rotorja, sicer se je potem zadeva izboljšala za poleti sedaj pozimi pa so problemi, v trgovini kjer prodajajo starterje pravijo da so ti starterji stari romunjski in da že novi niso bili vredu da naj kupim novega vendar je 200evrov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Priporočam, da kupiš nov ISKRIN štarter. Z romunskimi so sami problemi, čeprav je pol cenejši od Iskrinega. Imam doma enak traktor 404, original je bil gor iskrin štarter, le ta je potem crknil (počila je os rotorja), nato sem kupil romunskega, saj za poleti je bil dober, pozimi pa sami problemi. Nato sem pa riskiral dodatnih 100€ in kupil Iskrinega in zdaj že par let dela tako kot mora. Tudi zdaj v mrazu vžiga. Seveda je predpogoj dober akumulator in pa delujoča grelna sveča.
Sicer so pa "štoreki" znani po težkem mrzlem vžiganju zato je pa potreben dober zaganjač in akumulator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole pa rad verjamem in podpišem. Moj stric je pred davnimi leti imel Universala (bratranec od štoreta). Isti problemi z vžiganjem. Končalo se je tako, da je traktor redno štartal s klanca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekako ni posebne logike, da bi elektromotor (starter je elektromotor) težko štartal na mrazu. Temperatura lahko vpliva na:
- mazanje ležajev. Zanič mast se strdi (zmrzne) in zablokira rotor.
- krtačke imajo slab stik. Pod vplivom temperature vzmet, ki pritiska krtačke nima dovolj sile.
Za karkoli drugega ne vidim razloga, da motor ne bi delal na mrazu. Mogoče še ležaji. Če so drsni namesto krogličnih, mraz stisne ležišče osi, pa se ne vrti v redu.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Nekako ni posebne logike, da bi elektromotor (starter je elektromotor) težko štartal na mrazu. Temperatura lahko vpliva na:
- mazanje ležajev. Zanič mast se strdi (zmrzne) in zablokira rotor.
- krtačke imajo slab stik. Pod vplivom temperature vzmet, ki pritiska krtačke nima dovolj sile.
Za karkoli drugega ne vidim razloga, da motor ne bi delal na mrazu. Mogoče še ležaji. Če so drsni namesto krogličnih, mraz stisne ležišče osi, pa se ne vrti v redu.
Jur |
Aja, upam, da smo se razumeli. Seveda so pozimi drugačni pogoji vžiga motorja (večja viskoznost olja, krčenje materiala, gostejša nafta itd.). Problem pri prej omenjenih zaganjačih pa je ve tem, da že poleti, ko je toplo in se motor bistveno lažje zažene, delajo na robu svoje zmogljivosti. Pozimi ob težjih pogojih pa enostavno ne morejo več zagnati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
francs Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:31 pm Naslov sporočila: romunski štarter je preslab |
|
|
točno tako kot si napisal pogoji so pozimi popolnoma drugačni vse se težje suče, štarter pa je verjetno poddimenzioniran verjetno je konstruktor mislil pri konstruiranju na afriške pogoje. Bom kupil nov štarter v trgovini mi ponujajo češkega od zetorja menda je enako dober kot iskra stane pa 165 eu. A je za vzet ali izključno Iskra, ki je cca 60eu dražji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:45 pm Naslov sporočila: Re: romunski štarter je preslab |
|
|
francs je napisal/a: |
točno tako kot si napisal pogoji so pozimi popolnoma drugačni vse se težje suče, štarter pa je verjetno poddimenzioniran verjetno je konstruktor mislil pri konstruiranju na afriške pogoje. Bom kupil nov štarter v trgovini mi ponujajo češkega od zetorja menda je enako dober kot iskra stane pa 165 eu. A je za vzet ali izključno Iskra, ki je cca 60eu dražji. |
Češkega ne poznam, trdim pa, da je Iskrin celo boljši od Boscha. Konec koncev mislim, da imajo iskrine štarterje serijsko montirane celo John Deere traktorji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
francs Član

|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno včeraj sem ponovno razstavil štarter in ugotovil, da je gor ISKRIN 3KW štarter zamenjal sem puše vendar sedaj bolje suče vendar še zmiraj prepočasi. V trgovini z traktorskimi deli mi je svetoval, da naj vzamem češkega 4KW in, da bo traktor s tem sigurno vžigal. Kaj mi svetujete. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je 3 kW preslaboten, nimaš izbire, kot da uporabiš 4 kW. Mogoče je pa akumulator zanič?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
francs Član

|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
akumulator je popoloma nov očitno je star iskrin štarter po 27 letih delovanja toliko oslabel da ne more več zadosti zagnati stroja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
invisible Član

Pridružen-a: Čet 04 Nov 2004 21:27 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.25 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kabli od akumulatorja do štarterja? So vredu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjamem, da boš imel najmanj problemov, če boš kupil nov Iskrin štarter. 3kW je čisto dober. Takšen štarter zažene dosti večje motorje brez problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni