|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
terenc 1 Neznanec

Pridružen-a: Tor 19 Feb 2008 11:32 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00 Kraj: radlje
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 11:58 am Naslov sporočila: mikro soproizvodnja |
|
|
Lep pozdrav vsem!
Mene pa zanima, če ima kdo že kakšne izkušnje na področju mikro soproizvodnje.
Zanima me predvsem dejanska rentabilnost naprav in sam priklop na omrežje.
Hvala, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42 Prispevkov: 150 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo! Tega pojma, mikro soproizvodnja, ne poznam. Že pred nekaj leti sem na frakfurtskem sejmu ISH videl plinsko kogeneracijo za družinsko hišo. Torej plinski motor, ki žene generator (npr. 30 kW), ta pa proizvaja elektriko za (investitorjevo) lastno rabo, višek pa se prodaja v javno električno omrežje. Toplota, ki se pri tem ustvarja služi ogrevanju. Menda se je naprava "izplačala" v 5 do 6 letih. Obstajajo tudi izvedbe, ki v podobni kombinaciji proizvajajo hlad. Prepričan sem, da se trenutno bolj splača proizvajati solarno elektriko. (Trditev je potrebno preveriti!) lp! J _________________ Elektronika v domači delavnici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za take zadeve je zanimiv tudi stirlingov motor, samo ne verjamem da se take zadeve izplačajo - ne vem kako je s subvencijami za odkup elektrike. Za sončne celice so, za proizvodnjo z biogorivi pa mislim da tudi. Za plin dvomim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni