Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jishimoari Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 15:36 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.18 Kraj: Nemogoče določit
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 7:31 pm Naslov sporočila: Indikartor prestave |
|
|
Se opravičujem ker spet težim brez kakršnekoli podlage iz avtoelektrike, iz elektronike pa tudi bolj malo, ampak zelo rad bi naredil indikator prestave pri avtomobilu z ročnim menjalnikom, ne vem pa kako to izpeljati, zato se obračam na vas. Ali kdo ve za kakšen preprost sistem, ki bi 'prebral' katera prestava je trenutno pri avtu in da bi to pretvoril v številko na LED displayu? Sam niti ne vem kako naj se spravim kaj takega delat in kot sem že rekel, nimam nevemkakšne podlage iz elektrotehnike, zato bi mi še najbolj prav prišla shema vezja in opis.
Upam pa da s tem nisem komu spet povzročil živčnega zloma  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spidielektron Neznanec

Pridružen-a: Čet 24 Jan 2008 21:11 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: brezovica
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Tudi jaz sem nekoč bil vtakšnih dvomih kako narediti prikazovalnik prestav v avtomobilu,in sem zadevo rešil z mikrostikali ki so bila namontirana na nosilcu iz pločevine kateri pa je bil privit v neposredni bližini prestavne ročice.To sem imel zmontirano v avtu golf 1. Za indikacijo pa sem imel led displeje i segmente spojene (lotane skupaj tako daje izpisalo cifro dejansko prestavo) upam da bom našel fotografijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jishimoari Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 15:36 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.18 Kraj: Nemogoče določit
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
no če kaj najdeš, bi bil zelo vesel, imaš pa pjačo v dobrem  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po 10-ih letih ali več izkušenj za volanom, boš že iz brnenja motorja in hitrosti premikanja objektov mimo avta vedel v kateri brzini imaš, s kakšno hitrostjo voziš, koliko obratov ima motor +/- 100 RPM, koliko ti trenutno kuri in kdo sedi poleg tebe
Predvsem boš pa bolj skoncentriran na vožnjo in ne toliko na gledanje rdečega 7 segmentnega LED displaya ki ti kaže vrednost od 1 do 5...sicer pa lahko zadevo res lahko rešiš z mikrostikali in nekaj upori. Večji problem je stikala namestiti, narediti boš moral šablono, kako potuje menjalnik na vsak končni položal menjalnika pa postaviti stikalo. Še lažja in za moje pojme še boljša ideja je, da za vsako prestavo uporabiš eno LED diodo in nad ali pod njo ustrezen napis prestave.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ah, vsi smo bili nekoč mladi in vsekani na lučke....
Ko imaš enkrat zadevo na 5 (+1, R) LEDic, je mala malca naredit še diodno matriko in poslat elektriko na 7-seg. display.
Do tja priti pa je že kar lep uspeh. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jishimoari Član

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
no sej jest vem v keri prestavi je, če je že [slovenščina je zame švedska vas], da ne vem, pač pogledam na šalthebl, ampak prikaz bi pač imel zato da se neki dela na avtu, pa še lepo zgleda (da ni use pusto) nočem pa spet da zgleda ko novoletna jelka, ampak pač v mejah normale - je pa res da mi je to da ti pokaže v keri prestavi maš, ful všeč  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je 6 mikrostikal. Problem je tudi ta, da menjalna ročica nikoli ne ostane tam kjer si jo nazadnje pustil oz. vedno ima malo svojega hoda/ležišče in še pri pospeševanju pri nekaterih avtih ročica niha za nekaj mm naprej nazaj.
Zato bi morala biti mikrostikala na najnižji točki ročice kjer je hod najmanjši ampak bi verjetno bila precejšna prostorska stiska. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mehansko bi bilo najmanj teh zračnosti in ostalih vplivov tik pri menjalniku, če se že ne spraviš razdirat menjalnika in vstavljat stikala v notranjost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IR ELECTRONIC(ARROW) Član

Pridružen-a: Sre 06 Dec 2006 10:08 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 12:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem imel idejo brez mikro stikal - "gledati" obrate motorja in hitrosti ter iz
tabele v SW dolociti prestavo.Za vzvratno pa uporabiti seveda stikalo oz signal iz avta.Edino "ler" bi bilo problem dolociti - oz bi bilo kar malce napak med N in 1 prestavo
Armin _________________ ARMIN ČATAK DFAE |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilibalt Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 10:59 Prispevkov: 252 Aktiv.: 1.19 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 1:17 am Naslov sporočila: stikala |
|
|
Mogoče bi uporabil optične sentorčke.
Na prestavno ročico namestiš zastavice (ena gleda naprej, druga nazaj) in senzorje postaviš na prava mesta. Tako bi zastavica prišla skozi senzor, ga pokrila in zaradi primerne dolžine zastavice, le ta ne bi povzročala problomev zaradi tresljajev prestavne ročice. Ta rešitev bi bila v primeru uporabe ledic zelo enostavna. Pa še ni mehanskega dotika, kar zna preprečit marsikater problem.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 1:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Zna biti pa veliko problemov zaradi umazanije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi rešil z induktivnimi stikali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Magnet na prestavno ročko, pa reed releje(cevke) v bližino mest, kjer je ročica v prestavi. Reed ima večji "domet" kot mikrostikalo, pa lahko ročka poplesava brez prekinitve kontakta. Za indikacijo prostega teka (v nobeni prestavi) je potrebno nekaj glupe logike.
Namesto reed cevke lahko uporabiš hall senzor. Precej manjši (SOT-23 ali TO-92) in ugodnejši za vgradnjo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 11:48 am Naslov sporočila: re |
|
|
za šminkerske voznike :conrad.de
Home Auto Car Styling CarStyling für Fahrzeug-Innenräume Schaltknäufe
INDY-CATOR GREEN GL 1008-1
Artikel-Nr.: 855577 - 62
 _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cena je pa tudi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|