|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2008 12:18 pm Naslov sporočila: Kurilno olje ? |
|
|
Pozdrav!
Na šobi pri gorilcu je podatek, da je poraba kurilnega olja 1,91 kg/h, sedaj pa me zanima kako izračunati koliko je to litrov kurilnega olja na uro?
Ne najdem podatka za težo 1L kurilnega olja.
LP,marko _________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2008 12:56 pm Naslov sporočila: Re: Kurilno olje ? |
|
|
marko11 je napisal/a: |
Pozdrav!
Na šobi pri gorilcu je podatek, da je poraba kurilnega olja 1,91 kg/h, sedaj pa me zanima kako izračunati koliko je to litrov kurilnega olja na uro?
LP,marko |
Če se ne motim, je 0,83 kg/dm3 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2008 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Strojniški priročnik deli kurilno olje na težko in lahko, tebe pa zanima lahko, za katerega je podatek o gostoti: 890-980kg/m3 _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DrRogla Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00 Prispevkov: 336 Aktiv.: 1.42 Kraj: Hrastnik, Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2008 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem se poigral z googlom. Z malo "detektivskega dela" sem našel P R A V I L N I K o fizikalno kemijskih lastnostih tekočih goriv v Uradnem listu RS:
Citiram: |
4. kurilno olje je olje, ki je razvrščeno v tarifne oznake kombinirane nomenklature od 2710 19 51 do 2710 19 69 in 2710 19 99, ali olje, ki se glede na meje destilacije uvršča v razred težjih olj, namenjenih za gorivo in pri katerem manj kot 65% prostornine vključno z izgubami destilira do 250 °C, izmerjeno po metodi iz standarda SIST EN ISO 3405; |
Iskanje po "SIST ISO 3405" standardu med drugimi poda tudi zadetek: EKSTRA LAHKO KURILNO OLJE V GOSPODINJSTVU
V tabeli piše da je gosdtota kurilnega olja (pri 15°C) manjša ali enaka 860 kg/m^3.
Oziroma 0,860 kg/l. _________________ LP, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2008 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za izračun bom uporabil kar vašo sredno vrednost 0,860 kg/l.
lp, in hvala _________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Jun 22, 2010 10:07 pm Naslov sporočila: Nakup kurilnega olja |
|
|
(dve leti kasneje)
cisterna je prazna, kaj pa zdaj....
Našel sem že članek (tukaj) , ki govori o tem, da ni pravila, kdaj kupiti.
Potem pa sta še dva bolj znana ponudnika: Petrol in Horizont .
Kakšne so vaše izkušnje - kdaj in pri kom kupiti kurilno olje ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 7:04 am Naslov sporočila: |
|
|
KDAJ? Ko je cisterna skoraj prazna. Vsaj jaz, ker imam samo 2000L in ne morem kaj dosti izbirati. naročim ko je olja še cca 300-400 L, da lahko nabavim 1500....
KJE? Pri pet*olu jaz nikoli več. Enkrat se mi je zgodilo da sem z njihovim oljem moral v 14 dneh dvakrat klicati serviserja da mi je gorilec očistil. Mi je serviser rekel da oni med olje mešajo svinjarijo, med plin pa zrak (se spomnite pozimi ko je bila kriza? Menda je bilo v našem plinu 50% zraka...-menda preverjeno z meritvami)
s tem da ne vem za druge. Parkrat sem kupil tudi pri hor*zontu, ja. Zdaj kupujem pri lokalnem privatniku, pa je vse OK (vsaj za zdaj). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 9:03 am Naslov sporočila: Re: Kurilno olje ? |
|
|
marko11 je napisal/a: |
Pozdrav!
LP,marko |
malo offtopic - dobronamerno
Določiti težo kurilnega olja je zelo preprosto. Naliješ v posodo 1 liter in stehtaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene je 5rol s svojo drago svinjarijo spravil v zelo slabo voljo
Žal imam cisterni (2x1000) postavljeni tako, da čiščenje praktično ni možno, razen čez odprtini za nalivanje, ki pa sta na začetku v obliki polmetrske cevi s kolenom.
Slabe 3 leta nazaj sem se nekaj trudil s prečrpavanjem in prhanjem notranjosti cistern, tako da sem večino svinjarije zvlekel ven.
Od takrat kupujem kurilca pri lokalnem dilerju. Cenejši, čistejši, fleksibilnejši... Še rok in način plačila sta ugodnejša
Kdaj?
Težka odločitev. Če spremljaš ceno nafte in malce špekuliraš, bi sicer lahko prišparal (mislim da 2 letke nazaj je bil liter skoraj 1€, jaz sem počakal do jeseni in ga plačal po nekaj čez 0.5€), ampak kaj ko ti cesar s svojimi trošarinami vse postavlja na glavo...
To sezono sem skuril 1100 litrov in mi ni ravno nujno že tankat, zato še čakam...
Če se bom zaje*al, se bom pa tolažil da kompenziram s tistim 2 letke nazaj
Je pa dandanes vseeno lažje kot v prejšnjem režimu, saj danes pokličeš in najkasneje jutri imaš že cisterne polne. Včasih pa... Bo ko bo, če bo
Aja, podatek na šobi (imenska vrednost) pa ne pomeni nič, če ni znan nastavljen tlak črpalke in ali ima gorilnik predgretje. Specifična teža kurilca pa je tudi nekaj, kar ne smeš računat na preveč decimalk....
Najbolje je uporabiti kar tabele, ki jih imajo proizvajalci šob.
Nazadnje urejal/a MadMax Sre Jun 23, 2010 9:28 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor je meni znano je oznaka na šobi - koliko galon (~3,78litra) na uro pri 2 bar...
lp
lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 9:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Stare oznake, n.pr. 0.5, 0.75, ..., so označevale pretok USgal/h pri 100psi (cca 7bar) in 20°C.
Po novem so pa z litri začeli komplicirat.
Kot da bi navadnemu uporabniku to kaj pomenilo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miky22 Član

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 9:21 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Fantje kje pa mislite da lokalni dilerji točijo EL kurilno olje v kamione ??? V skladišču v Zalogu, ki je od Petrola ali pa na večjih bencinskih servisih |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
miky22 je napisal/a: |
Fantje kje pa mislite da lokalni dilerji točijo EL kurilno olje v kamione ??? V skladišču v Zalogu, ki je od Petrola ali pa na večjih bencinskih servisih |
Tole pa ne bo držalo. Poznam kar nekaj lokalnih dilerjev, ki olje nabavljajo v tujini. Konkretno v Italiji. Pa ne zato, ker si želijo boljše kvalitete, temveč preprosto zato, ker je to za njih cenovno ugodneje. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miky22 Član

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 9:21 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
miky22 je napisal/a: |
Tole pa ne bo držalo. Poznam kar nekaj lokalnih dilerjev, ki olje nabavljajo v tujini. Konkretno v Italiji. Pa ne zato, ker si želijo boljše kvalitete, temveč preprosto zato, ker je to za njih cenovno ugodneje. |
Ne rečem da vsi Zgoraj omenjeni Horizont pa zanesljivo tudi na Petrolu nabavlja EL kurilno olje. Sem pač tam v službi in Vem da je temu tako. Sicer pa kako pravijo če ne veš ne boli  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ooooo, boli, boli. V denarnici, ko moraš klicati serviserja sredi zime pri minus 15, pa te najprej vpraša ZAKAJ vraga pa kupuješ olje pri pe*rolu...
Vem, da nekateri nabavljajo pri petrolu. Nekateri pa recimo pri OMV-ju. Pa pri Agipu. Nekateri hodijo celo na hrvaško ponj. Najti moraš pač takšnega, ki nabavlja pri pravem. Tudi ne rečem da nekateri nimajo problemov z petr...oljem. Ampak poleg mene je imelo podoben problem tudi par mojih znancev (eden tudi s Hor*zontom), zato moje stališče velja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni