Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 8:39 am Naslov sporočila: Sprememba smeri enofaznega motorja |
|
|
Na enofaznem zidnem brusilnem strojčku bi rad imel smer vrtenja po izbiri. Zanima me kako naj to naredim? Naj povem še to, da strojčka še nimam, zato mi predlagajte kakšnega naj nabavim, da bo najlažje to narediti.
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Obračanje brusilnika ni priporočljivo, saj je brusilnik sestavljen tako, da ko se vrti v normalno smer, so vse matice in vijaki pod obremenitvijo in se zategujejo.
Ko kupuješ brusilnik, preveri ali ima tudi varovalni vijak/matico, ki v primeru vrtenja v drugo stran prepreči odtegovanje vijakov.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že povedal Musty, vsi navoji na brusilki so levi navoji saj bi se zaradi vrtenja vsi vijaki odtegnili, tako pa so pod obremenitvijo!
Zakaj pa bi rabil da se vrti enkrat v eno drugič v drugo smer? _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Po moje, če ima brusilnik ustrezno varovanje matic, ni problema s spremembo smeri. V kolikor nima lahko tudi sam to dodelam.
Zanima me kako je na zidnih brusilnikih, ki imajo po dva koluta; vsakega na eni strani motorja. Če vajini trditvi držita, bi moral biti na eni strani levi na drugi pa desni navoj.
Rabim pa zato, ker ne bom uporabljal oboda brusa ampak čelno stran brusa. In tukaj imaš spet dve strani (pred središčem in za središčem). Ker ti mora brus pritiskati obdelovanec na podlago rabim dve smeri.
Torej ali je možno na enofaznem motorju to narediti?
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Da, pri stenskih brusih z dvema brusnima kolutoma sta leva ter desna navoja.
Ker sem bil ca 25 let zaposlen v večjem lesnoindustrijskem podjetju z ogromno raznega rotacijskega rezilnega orodja naj navedem še kako izkušnjo.
V praksi velja, da morajo biti rezila vedno nameščena tako, da se v smeri vrtenja zategujejo. Žal to vedno ni možno, kajti potrebno bi bilo menjati rotor. Tam, kjer je pritrditev z vijakom običajno ni problem. V ta namen se lahko uporabita dva vijaka (tak z levim in tak z desnim navojem) seveda je eden tanjši ter daljši. (V osi mora biti levi ter desni navoj) Sicer se je v praksi izkazalo, da odtegovanje rezil ni velik problem, če prav se ne vrti v smer zategovanja. Kar nekaj rezil (manjših posnemalnih frezerjev ca 0,3kW ki so se vrteli z ca 18 000 o/min je bilo izvedeno tako, da se jim je lahko menjala smer (tovarniško stikalo na stroju) Samega otegovanja ne pomnim.
Težja rezila (recimo razni drobilci) -sploh pa še motorji, ki ob ustavitvi zavirajo, morajo imeti izvedeno dodatno varovanje vrtenja (zagozda, vzmetni zatič ali kaj podobnega) Kajti ob zaviranju pride do obratnega efekta. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete. Če bo potrebno bom dodatno zavaroval matice proti odvitju.
Sedaj pa še glavno vprašanje:
Kako naj izvedem spremenljivo vrtenje enofaznega izmeničnega motorja?
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Consty Član

Pridružen-a: Čet 21 Avg 2008 13:15 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.07 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolektorski motor...
Statorsko navitje bi moral naviti v drugo smer - se pravi da zamenjaš sponke na statorju pa je isto
Naj me kdo popravi če se motim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Consty je napisal/a: |
Kolektorski motor...
Statorsko navitje bi moral naviti v drugo smer - se pravi da zamenjaš sponke na statorju pa je isto
Mislim, da gre za asihronca, če je zidni... Zamenjaš konce glavnega (ali) pomožnega navitja. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Consty je napisal/a: |
Kolektorski motor...
Statorsko navitje bi moral naviti v drugo smer - se pravi da zamenjaš sponke na statorju pa je isto :)
Ali pa zamenjaš sponki na kolektorju...
Če menjavaš sponke na statorju, moraš obrniti na obeh navitjih.
Kakorkoli, žici, ki gresta na kolektor zamenjaš med seboj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Consty Član

Pridružen-a: Čet 21 Avg 2008 13:15 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.07 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, ne vem kak je ta elektromotor... ker majo udarna kladiva (Hilti) moč po 2kW pa so kolektorski, sem domneval da je ta tudi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
pomoje brus nima kolektorskega motorja ampak ima asinhronega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na en priključek kondenzatorja je pripeljana faza (ali pa nula) iz stikala ali vtikača. To žico prestavi na drugi priključek kondenzatorja in motor se bo vrtel v drugo smer.
Pozabil povedati...
Ker bi rad sam menjal smeri, tisto žico iz prejšnjega stavka pripelji na srednji kontakt na novo dodanega izmeničnega stikala, druga dva kontakta pa na priključke kondenzatorja.
Menjava smeri se priporočljivo izvaja pri ugasnjenem in ustavljenem motorju.
Jaz imam tako narejeno pri brusilniku, narejenem iz motorja pralnega stroja in to dela BP. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri takih motorjih se za smer vrtenja samo zamenja polariteta glavnega ali pa pomožnega navitja. Motorji za npr. mešalce betona imajo to že zvezano tako, da se le obrne dve ploščici na priključnih sponkah motorja.
Pri takšnih majhnih low-coast enofaznih motorjih pa zna biti problem, ker je vse to povezano že v navitju-glavi motorja od koder pridejo ven samo še tri namesto 4. žic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.95 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Čet Okt 02, 2008 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
zdravo
da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal.
eden me je prosil če mu lahko obrnem smer vrtenja enofaznega motorja.
gre se za motor za mizo ki je namenjena žaganju drv, in se ga ne da obrnit..
ne vem še kakšen je in niti nimam veliko znanja iz tega in bi rabil pomoč, kako najlažje obrnem smer vrtenja temu motorju, po možnosti če ima kdo kakšno sliko ali pa shemo.
hvala
lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Okt 02, 2008 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enofazni motor ima dvoje navitij (glavno ter pomožno) Smer mu zamenjaš tako, da zamenjaš konce glavnega ALI pomožnega navitja med sabo.
Koda: |
o----o---------------- F
| |
| ---
| ---
A o C o
| |
C C
C C
C C
| |
B o----o----------------0