|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andi Član

Pridružen-a: Ned 30 Mar 2008 12:29 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.16 Kraj: trbovlje
|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2008 3:38 am Naslov sporočila: Prenapetostna zaščita za avto |
|
|
Oj
Prosil bi,če mi lahko pomagate,rabil bi prenapetostno zaščito za avto.
Namreč,zadnjič se mi je pokvaril (altenator),začel je dajati preveč toka,pri prostem teku avtomobila,
17.5 V pri vožnji pa 19 V.
Kaj se je po tem dogodku zgodilo v avtu sami veste.
Ko sem zamenjal (altenator) ista stvar,in to 3 krat.
Avto elektrik,ki ima tudi avto odpad,mi je rekel da je to bolezen,teh (altenatorjov),da pregori elektronka in
napetost se poveča.
To pa ni dobro ker imam v avtu tudi radijsko postajo in pa treker.
Zato bi rad dal vmes neko zaščito da mi stvar obvaruje.
Lep pozdrav Andi _________________ dobra antena je boljsa od dobre postaje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vidicdarko Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 19:52 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.11 Kraj: Predmeja
|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2008 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Stvar boš moral nujno rešiti na alternatorju, če ne drugače pa z drugim napetostnim regulatorjem, katerega vgradiš namesto sedanje sumljive elektronike.
Če imaš v avtu nestabilizirano napetost, ne pridejo pod vprašaj ? samo porabniki ampak tudi akumulator, katerega kmalu osuši (denstilirana voda ). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi Član

|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2008 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
OJ
Kaj se tiče altenatorja sem ga zamenjal,samo sem pri menjavi naletel na isto napako,sedaj pa se bojim,
da se stvar ne bo ponovila tudi na tem altenatorju.
V soboto sem šel v Ankaran v nedeljo pa v Pordenone.Stvar je delala do Ankarana normalno,ko sem zagnal avto mi je
edino notranja lučka utripala,sam na to nisem polagal pozornosti.Na poti v Pordenone pa mi je izsušil akumulator
da sem ga moral kupiti novega da sem sploh prišel domov.Pa še postaje so šle,k sreči samo stikala za vklop.
Sedaj sem že naredil neko ohišje in vanj vgradil majhen V meter samo,če ne bom pozoren se bo zgodilo isto
zato bi rad dal vmes neko zaščito da odklop napetost,če je kaj narobe potem pa že ugotavljaš kaj,samo da ti ne naredi preveč škode.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2008 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naredi crowbar zaščito -tiristor+ zener dioda ter varovalko, katero bo odkurilo če bo presežena napetost....in ti obvarovalo postajo,videl boš pa tudi da je nekaj narobe.
Drugače pa mislim da vzrok za tvoje prevelike napetosti tiči nekje drugje- dobro preglej mase
Za kakšen avto oz kateri alternator gre tukaj?
lp
lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2008 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšen pacient je bil alternator moje Felicie, dokler sem se trudil z original reglerji.
Nato sem pri avtoelektričarju dobil ponaredek, ki sicer prav tako lahko crkne, a crkne tako da alternator neha polnit, ne pa kot originalni regler, kateri crkne na max. vzbujanje.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi Član

|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2008 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj Lado
Gre za altenator od citroena ax letnik 96.Kaj se tiče kablov sem zamenjal (-) in napajalni kabel,Ker sem zamenjal 2 altenatorja pa ni bilo nič sprememb,potem sem zamenjal še napeljavo in še 1 altenator stvar ista.Ko pa sem se odločil da bom predelav stvar in bom dal altenator z mehanskim (reglerjem),so mi odsvetovali in sem probal še enega.In stvar je začela delovat.Električar s katerim sva ustvarjala pa mi je rekel da so to bolezni teh altenatorjev.
Kot je tudi napisal med max.
Zaradi tega sem se odločil da dam neko zaščito vmes.(Reglerja),se pa ne,da zamenjat ker je skupaj z krtačkami na plati.
Prosil bi če mi poveš kakšne vrednosti tiristorja in zener diode morem zvezati.
Lep pozdrav
Andi _________________ dobra antena je boljsa od dobre postaje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 7:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Andi oglasi se do mene in bova rešila problem saj sva skoraj soseda....
lp
lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi Član

|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Oj
Ja Lado to je res,pa še mimo tebe se peljem vsakič ko grem kam.
Se bom oglasil v kratkem,pa da še kakšno rečeva.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:34 am Naslov sporočila: Kompaktni alternator |
|
|
Ali bosta kar pregorele diode zamenjala?
Srečno, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:47 am Naslov sporočila: Re: Kompaktni alternator |
|
|
sailor je napisal/a: |
Ali bosta kar pregorele diode zamenjala?
Srečno, DD+ |
Po moje bova raje "ajnpasala" iskrin alternator-bo vsaj delovalo, in ven vrgla tistega korejskega gizmota.....
lp
lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markym Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 0:36 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.17 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
ne vem kaj se [cenzurirano] s temi jajci toliko. je tezko najt avtoelektricarja ki se spozna na stvari in ni samo "radio inštalater"? _________________ 5r |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi Član

|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj
(Najti električarja)
Markim,če bi prebral cel tekst bi namreč vedel za kaj se gre.Bil sem pri avtoelektričarju in zadeva sedaj deluje,brez problema samo da imajo ti altenatorji bolezen ali kako naj rečem ko se pokvari začne polniti napetost,čes 20 V.in to se mi je naredilo ko sem šel v Pordenone,izsušilo mi je akumulator (je zanič),na TR40 M ,ki jo imam predelano za aprs treker mi je šel vklopno stikalo,vemo pa da gprs dela na +5V ,kaj se je dogodilo z njim ne vem,na drugi TR40M pa mi je na odaji .Avtoradijo pa ne kaže frekvence dela pa.
Ne vem jaz sem samo vprašal za pomoč da dam zaščtito pred postaje ker nobeden avtoelektričar ti ne bo dal gerancije da bo ta stvar sedaj večna.Trenutno pa dela brez problema 13.5 do 13.8 V med vožnjo.Ker sem dal sedaj vmes V meter (condrad mali analogni)verjetno ni 100%.Nimam pa notri osciloskopa da ne bo kdo rekel da morem napetost meriti v mV.
Vprašal sem samo za zašcito treistor ........zener dijoda.....Ali pa varjanta od Ladota.
Ne poznam ne sheme in ne vem ne vrednosti in niti ne kaj vse potrebujem.
Hvala!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko tudi z relejem izklopiš vzbujanje alternatorja, ko se napetost dvigne nad določeno mejo. To je možno ročno ali avtomatsko (v tem primeru bi dodal lučko, da alternator ne polni). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:08 pm Naslov sporočila: Re: Kompaktni alternator |
|
|
lado je napisal/a: |
Po moje bova raje "ajnpasala" iskrin alternator-bo vsaj delovalo, in ven vrgla tistega korejskega gizmota.....
|
Poslušaj Ladota pa ne boš imel več težav!
Ne kompliciraj si stvari kjer jih ni treba ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:13 pm Naslov sporočila: napake |
|
|
Pri problemih je nabolje odpraviti njihove vzroke,
ne pa popravljati njihovih posledic.
(to velja za kakrsen koli problem)
gl, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni