www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava CNC stroja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bojan_z
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Maj 2008 20:28
Aktiv.: 1.23
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 12:15 pm    Naslov sporočila:  Izdelava CNC stroja Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Veliko sem prebral tukaj na forumu o izdelavi CNC stroja. Tudi sam bi začel z izdelavo manjšega CNC stroja, za kakšno graviranje, rezkanje v les in nekje tam do velikosti A4 površine.
Zanima me ali bi za pogon zadostovali koračni motorčki vzeti iz igličnih tiskalnikov a3.
Kaj pa elektronika, imam nekaj izkušenj z izdelavo elektronskih vezij, je za pogon potrebna določena elektronika ali jo to odvisno samo od tipa motorčka.

Odločil sem se, da bom najprej naredil elektroniko in preizkusil njeno delovanje, potem pa se lotim mehanike.

Hvala za napotke.
Bojan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej TOLE temo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tuta1212
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 13:41
Aktiv.: 0.01
Kraj: Buzet

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...koliko stane ta elektronika..??

Hvala!
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tuta1212 je napisal/a:
...koliko stane ta elektronika..??

Hvala!

Piši avtorju elektronike ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.06
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na obstoječem tiskanem vezju je potrebno prevezati 9 uporov na vhodih optospojnika. Na voljo imam nekaj opremljenih tiskanin kot je na sliki za ceno materiala (40€).

Piše v tekstu!!
Nazaj na vrh
Tuta1212
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 13:41
Aktiv.: 0.01
Kraj: Buzet

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rolling Eyes ...mmm .. Hvala!
Nazaj na vrh
primusr
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 10:48
Aktiv.: 0.02
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 4:53 pm    Naslov sporočila:  cnc Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
sprašujem če mi lahko kdo sestavi CNC rezkalnik z koračnimi motorji xyz 4000/2000/300. Zadeva naj bi bila zelo enostavna z vakum mizo. rezkal bi samo les, stirodur in 6mm plastiko podobno toplemu podu.
Sem že pogledal vse slovenske izdelovalce in zastopnike pa nimajo pravega posluha za čisto enostavno zadevo ki pa ni treba ,da je tudi na vem kaj točna lahko 0,02- 0,03.
lp
Primož
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 6:40 pm    Naslov sporočila:  Re: cnc Odgovori s citatom

primusr je napisal/a:

Sem že pogledal vse slovenske izdelovalce in zastopnike pa nimajo pravega posluha za čisto enostavno zadevo ki pa ni treba ,da je tudi na vem kaj točna lahko 0,02- 0,03.

A si pod posluh imel v mislih ceno ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojej. Upam, da si s 0.02 mislil na meter in ne na celotno dolžino. Lahko ti povem da za takšno velikost in natančnost boš plačal preko 400.000 €. Če pa bi se zadovoljil z natančnostjo naprimer 1mm na meter bo cena biiiistveno nižja reciva da bo že dosti pod 100.000 €. Če želiš še manj natančno bo še ceneje. Če želiš manjši stroj bo cena padala na kvadrat.
Sedaj razumeš zakaj niso imeli posluha? Very Happy

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70801.44

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
primusr
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hoj, ja res nimajo posluha ko nekdo za CNC z koračnimi motorji in z vodili ali na zobati jermen ali na vreteno kar tekmujejo kdo bo imel višjo ceno in vsi zagotavljajo ,da so njihovi izdelki najboljši. Res je tudi, da jaz ne potrubujem CNC za industrijsko rabo 24 ur na dan in delovanje celih serij ampak za letno uporabo cca 4 mesece. Žal se ukvarjamo z takim poslom, da doslej delamo (reženo ) z malo boljšim olfa nožem, samo hudič je ko potrebujem dvakrat enaka potega ,da potem dve polovici spadata skupaj. Ker imam napravo za pobiranje šablon z vektorsko tehnologijo in izvozim v dxf kodi na avtocad kjer obdelam do konca ,bi bilo najbolj enostavno ,da mi to cnc izreže. Bolj ko to razlagam izdelovalcem ali zastopnikom, da jaz potrebujem samo vodila spodaj vakum mizo, nobene avtomatik menjalne glave, grozne preciznosti bolj mi ponujajo tehnološke dovršene stroje. Še najbolj se nagibam, da bom šel enostavno na kitajski sejem v Šangaj in tam kupil cnc za cca 14000$+ladja +ddv +špediter je enako 15000€.Vem pa da so v Sloveniji fantje ,ki so sposobni izdelati za isti denar tako mašino ,kii jo jaz potrebujem.
Mogoče se pa motim ali pa tudi ne ,zato potrebujem vaše mnenje..
lp
Primož
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

primusr je napisal/a:
Žal se ukvarjamo z takim poslom, da doslej delamo (reženo ) z malo boljšim olfa nožem........
Mogoče se pa motim ali pa tudi ne ,zato potrebujem vaše mnenje..

Moje mnenje je, da imate izjemno dolge in natančne olfa nože.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primož verjemi, da se na strojništvo spoznam in vem zakaj so takšne cene.
Če hočeš natančen stroj rabiš zelo masivno mizo, ki se temperaturno ne zvija in je dovolj toga, da prenese vse vibracije na takšni dolžini. Tu je glavna cena. Za vso to masivo rabiš tudi ustrezno močne motorje, da ti vse to poganja in tu je začaran krog. Če pa si zadovoljen z mizo sestavljeno iz par križno zavarjenih profilov tu trpi natančnost pa možne vibracije ampak je cena hudo nižja. Cene vodil so neskončno drage. Da ne govorimo o vretenih. Tu ni tekmovanje to je realnost. Aja za obdelavo 4m komada (tvoje mize) rabiš ustrezno velik stroj. Cena ure dela na mojem stroju (do 5m veliki komadi) pa je 70€. Verjemi, da ni malo ur za izdelavo konstrukcije.
Težko verjemem, da boš tudi pri kitajcih dobil za par denarjev to zadevo....

primusr
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 10:16 pm    Naslov sporočila:  cnc Odgovori s citatom

Hojla, no ja zadovoljiv bi se že nekako z takšno..
http://iehk.net/Products/CNCIEC1325W.html
lp
Primož
Nazaj na vrh
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2009 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

med srfanjem naletel na pripomoček kateri bi prav prišel vsakemu cnc-jašu
iskalec "nule"

po tem istem sistemu so izdelana tudi profesionalna iskala (videl na praksi ko so ga popravljali) Dancing

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni