www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izračun transformatorja
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 12:44 pm    Naslov sporočila:  Izračun transformatorja Odgovori s citatom

Skratka imam priložnost navijanja transformatorja pri človeku, ki poklicno kot tudi doma ukvarja z navijanjem transfomrmatorjev. Zataknilo se je pri računanju. Uporabil sem program_er-jev program za računanje, vendar so bili rezultati čudni, nato mi je on poslal tudi formule, vendar je presek žice na sekundarija ogromern. Kje sem se zmotil oziroma kaj je narobe. Izračun prilagam v priponki.

Izračun.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  180.15 KB
 Pogledana:  240 krat

Izračun.gif

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tej strani je tabela, po kateri ima tvoje jedro presek le za okrog 250W. Malce čudno se mi zdi določanje št. ovojev na volt, to je precej odvisno od kvalitete laminacij, da ne pride do zasičenja jedra. Pa ne pozabi, sedaj imamo pri nas 230V, že en čas ni 220. Če to ne popraviš, ti bo trafo dajal ven 12,5V namesto 12V. Very Happy
Žica za 28A pa mora biti precej debela, tako da bo tvoj izračun kar pravilen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A potem sem pravilno izračunal ali kako. Samo tisti, ki mi bo navijal meni, da je žica za sekundar po izračunu veliko predebela. V ponedeljek mi bo on pokazal svoj izračun po katerem mu je dozdaj še vedno delovalo. Samo od kje take razlike? Think
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.32
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
A potem sem pravilno izračunal ali kako. Samo tisti, ki mi bo navijal meni, da je žica za sekundar po izračunu veliko predebela. V ponedeljek mi bo on pokazal svoj izračun po katerem mu je dozdaj še vedno delovalo. Samo od kje take razlike? Think

Finta je v tem, da je 28,1A maximalni tok, ki ga tak tvoj trafo zmore. Če ti ne rabiš takšnega toka, vzameš pač manjšo cifro.

Recimo da rabiš na izhodu samo 5A:

d = 0,65 * koren(željen I) = 0,65 * koren(5) = 1,45mm

Fi 1,45mm žice pa je že bolj sprejemljiva debelina.

Izračun Število ovojev za 1V (No) je seveda odvisen od kvalitete jedra, ki je ponavadi od 35 (dobro) do 50 (slabo). Potem pa to cifro vstaviš v formulo:
No = kvaliteta jedra (35-50) / S

Žal pa ne vem, po čem bi lahko določil to cifro oz. kako bi jo lahko izmeril. Moj sosed, ki tudi dnevno navija trafote po teh formulah ponavadi izbere 40. Think

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
digital
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Aktiv.: 1.22
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali res rabiš 28 A na sekundarju. Izhajaj iz potrebe po moči. Če boš navil tanjšo žico na sekundarju, po pač maj moči (toka). Sicer se pa da žica kot si jo izračunal tudi naviti.

lp

Sem opazil, da me je Bojan prehitel s podobnim nasvetom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A tako je to. Ja rabim rez za ojačevalec skromne moči za tak transformator, ampak takega je imel skurjenega in ga ni potreboval. Moj ojačevalec 2*30W bo verjetno kuril tam nekje maksimalno 4A. Transformator bom pa potem navil za 10A, če ga bom kdaj uporabil za druge namene.

Bojan kako tvoj program dobi drugačne rezultate od mojih.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

24A je tudi maksimalen tok, ki ga zmore tak transformator.
A si gotov, da potrebuješ 12V izmenične napetosti?
Koliko potrebuješ glajene enosmerne?

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potrebujem 18V glajene. In sem izračunal, da mora transformator na izhodu dajati največ 13V.

Samo 3,4mm žica. Ni mi jasno kako bom to navil na kartonast tuljavnik(star transformator).

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob 10A obremenitvi bo glajena napetost spet padla nazaj na 12V. Ampak ti boš imel max. tok 4A, torej to naj ne bi bil problem.
3,4mm žica je za 24A. Za 10A je le 2,2mm. Še vedno ne vem, v čem je problem pri navijanju tako debele žice? Stroj ne zmore? Tistih 31 ovojev boš pa nekako že gor spravil ... Če pa bo res tako velik problem, pa lahko vzameš 1,4 žico, a je to le za 5A.
TPV se lahko enostavno izmeri z originalnim primarjem. Namesto sekundarja naviješ gor nekaj ovojev kakršne koli žice in izmeriš napetost na tem provizoričnem sekundarju, nato pa št. ovojev deliš z to napetostjo, da dobiš TPV. Če orig. primarja ni več, je vse bolj ali manj ugibanje.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Skratka imam priložnost navijanja transformatorja pri človeku, ki poklicno kot tudi doma ukvarja z navijanjem transformatorjev........

PZUFIC je napisal/a:
........Ni mi jasno kako bom to navil na kartonast tuljavnik (star transformator).

Shocked
Kdo bo navijal (praviš: človek, ki se poklicno kot tudi doma ukvarja z navijanjem transformatorjev). Ta naj si beli glavo. Ti se samo odloči kakšen tok rabiš. Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z TPV-jem sem malo pogooglal in šel tudi na Wikipedijo, ker namreč nevem kaj je to, a moje iskanje žal ni obrodilo sadov. Originalnega primarja ni več, ker je bil sežgan do črnega in sem ga skupaj z sekundarjem odvil, tako da je transformator razstavljen v celoti in čaka na ponedeljek, ko se bova lotila navijanja na podlagi izračunov. Samo on pravi, da je na močnejšemu transformatorju videl le 0,8mm žico in da tako debele ni nikoli uporabljal, samo čemu potem tako močni transformatorji. Jasno pa mi je, da 24A potrebuje, kar debelo žico. Think Stroj po pa vsekakor zmogel vsaj glede na veličino motorja. Sam tudi nekaj razmišljam, da bi si naredil en tak strojček. Če mi bo uspelo bom verjetno uporabil 80W motorček z visokimi obrati in jih nato z jermenicami v ustreznem razmerju znižal. Edino težavo bo predstavljala uležajena gred.

@Branez

Ja je rekel naj tudi jaz izračunam, da bova videla razlike in očitno bodo velike. Vsekakor 0,8mm za 10A ne bo šlo ali bo pa . Verjetno bolj obvlada previjanje elektromotorjev, saj dela v podjetju kjer se s tem ukvarjajo, ampak je navil že kar nekaj transformatorjev in ima stroj tudi doma. Gre se mi pa prdevsem zato, da bi vse skupaj znal izračunati in naviti, sestavljanje pločevine pa mi verjetno ne bo predstavljalo težav.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2009 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako naj bi bilo za 13V izmenične na izhodu in 5A toka....

gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 09, 2009 2:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Samo 3,4mm žica. Ni mi jasno kako bom to navil na kartonast tuljavnik(star transformator).

Koliko sem opazil je ponavadi v takem primeru navitih več žic manjšega preseka vzporedno.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 09, 2009 7:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj ne bi nabavil že narejen toroid transformator?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 09, 2009 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ga hotel kupiti pa sem se premislil, ker me bo verjetno prišlo ceneje. Kolikor sem gledal po internetu je žica zelo poceni in če ga bom potem znal naviti doma in če bom dobil veliko skurjenih transformatorjev bo to zelo vredu.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni