www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Lamelirana pločevina za rotor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hardveras
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 29, 2009 6:39 pm    Naslov sporočila:  Lamelirana pločevina za rotor Odgovori s citatom

Zanima me, če mi lahko kdo pomaga priti do lamelirane dinamopločevine, za
rotor premera 55mm z 20 utori za navitje. Namreč rad bi navil štiripolni petfazni
brezkrtačni motorček! Pomagalo bi mi že, da mi kdo pomaga poiskati pločevino v traku, širine malo nad 55mm. Za pomoč vsem v naprej hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 29, 2009 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raje najdi kaki star motor in ga previj bo lažje kot pa iz nič začet.

Lp.

darko

Perhan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04
Aktiv.: 0.91
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 29, 2009 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobožna želja!
Razvijaš motor?

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 2:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje v Trzinu je firma, ki to ima. Se pa ne spomnem kaj več.
lp
R

Perhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 7:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, če boš že kupoval kupi Dinamo pločevino M250. Sicer je nekoliko dražja vendar tudi bolj kvalitetna.
Kako jo boš razrezal, če ne dobiš lamel? Erozija?

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elma tovarna transformatrojev?
hardveras
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 8:29 am    Naslov sporočila:  M250 Odgovori s citatom

Ker je malo verjetno, da bi našel že pravo dimenzijo, z pravimi utori, sem za prototip tako in tako računal na erozijo, in sem načeloma že dogovorjen.

Zanima me kdo bi mi tisto kilco za prototip lahko odstopil. Rad bi čim kvalitetnejšo, fino lamelirano, za visoko gostoto magnetenja.

Seveda se popolni sreči, da bi našel že nasekano z 20 utori nebi odrekel!
No zelo bom vesel, če mi kdo zna povedat tudi za optični senzorček, podoben kot ga imajo stare miške za enkoder. oddajna in sprejemna foto dioda z mini lečko. tukaj bi uporabil antiparalelno kar pet parov.
Nazaj na vrh
Perhan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri motorjih običajno govorimo o polih (na statorju in rotorju) in ne o utorih.
Razvoj motorja ni enostavna reč in je precej draga. Običajno potrebuješ ogromno orodij in znanja, da se kolikor toliko približaš nekemu optimumu.
Hardveras, kdo ti je izračunal rotor? Lahko pripneš obliko lamele?
Če gre z materialom za večje količine na dolgi rok, se lahko oglasiš v Domelu kjer bi ti lahko pomagali.
Če pa imaš za projekt nekoliko več denarja in si brez znanja, ti motor s komutatorjem tudi razvijemo. No, naj to ne zveni kot reklama, ampak pomoč.

hardveras
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 8:49 pm    Naslov sporočila:  POmoč prav pride Odgovori s citatom

BOM ŠE MAL POJASNIL. Imam dokaj dober krtačni motor. Štiripolni s stalnimi magneti. Ti motori so vgrajeni za električni servovolan (clio, laguna itd)
Rad bi uporabil štiripolno zasnovo magnetov, in izdelal samo rotor, čeprav bi se v moji verziji vrteli magneti ( sedanji stator). Če bi dvomil v svoje znanje o motorih, bi iskal znanje in ne pločevino. Mislim, še vedno da sem šibek v plehu! Hočem narediti petfazni motor, zaradi tega, ker pri petih fazah ne rabiš več toliko vzorčit, izgube so manjše, moment je nekoliko večji, bolj gladek . Sem že predelal svoj čas isakrin trifazni motor, tako da sem imel močnostno napajanje, signal : smer in omogočenje.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 9:47 pm    Naslov sporočila:  Re: POmoč prav pride Odgovori s citatom

hardveras je napisal/a:
Imam dokaj dober krtačni motor. Štiripolni s stalnimi magneti. Ti motori so vgrajeni za električni servovolan (clio, laguna itd)

Ta motor je soliden do cca 15 A, naprej pa postaja vedno večji požeruh. Preživi sicer tudi 200A toka na 24V, ampak izkoristek ima minimalen.

lp
Robi

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 9:49 pm    Naslov sporočila:  Re: M250 Odgovori s citatom

hardveras je napisal/a:
sem za prototip tako in tako računal na erozijo

Ali bi lahko izrezal na laser?
lp
Robi

hardveras
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 9:59 pm    Naslov sporočila:  Soliden motor Odgovori s citatom

Ja tudi jaz sem mislil, da je zelo soliden, Ko pa sem z meritvami ugotovil, da mi pri 15 V in 12A odpade 3V na krtačkah sem si pa mal zamislil. Motor ima tudi premajhen presek jedra na rotorju, in je primeren za niske vrtljaje, kjer so izgube v jedru male, s tem pridobi na prostoru za navitje in s tem za kvadraturo bakra. Gostota toka se tako zmanjša in posledično izgube v bakru! Za ve3čje tokove bi rabil kompenzacisko navitje okrog magnetov! Všeč so mi pa magneti!
Nazaj na vrh
hardveras
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 10:30 pm    Naslov sporočila:  Rezanje na laser Odgovori s citatom

Mislim, da je erozija primernejša za rezanje3, ker lahko odrežeš kar cel paket lamel hkrati!
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 31, 2009 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak jih režeš cel šiht, kar zna biti veliko $$
kopron
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29
Aktiv.: 0.76
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 01, 2009 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zloži paket pločevine tako visoko, kot je dolžina rotorja.Prevrtaš luknjo za os, ter z vijakom skupaj stisneš. Na žični eroziji izrežeš oblioko kakršno želiš. Cena cca 500 EUR. Razen če ti bo kateri rezal na fuš.
Obliko rotorja izriši v ACAD programu, in risbo pošlji nekomu ki ima erozijo, da ti izračuna čas rezanja x cena ure. Laser ne priporočam ker ti na robovih poškoduje oksidno plast, pa še mal robu ostane, katerega moraš potem stran brusit.
Da se tudi naredit jedro rotorja na prebijalnem stroju, vprešaj kakšnega špenglarja ki ima tako mašino. Recimo Jenkole Jože Mavčiče . Ne delam reklame za nikogar, vem da je strokovnjak za obdelavo pločevine.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni