www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

krmiljenje rolet
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone je napisal/a:
V datasheetu od MOC3061 sem prebral,da lahko krmilni do 1A breme. Zanima me,ali je že kdo kaj krmilil direktno z njem? Sprašujem pa zato,ker delam eno krmilje za rolete,ter rabim 18x triak izhodu. Problem se pojavi prostorski stiski vezja.

Tudi sam sem krmilil rolete z mikrokrmilniki, a sem uporabil releje. Razlog je bil v tem, da sem hotel krmiliti več rolet paralelno, in tedaj jih - paradoks - ne smeš vezati paralelno, temveč vsakega preko svojega releja. To je zaradi tega, ker ko končni kontakt ene rolete odklopi, se na drugem kontaktu pojavi napetost preko tuljavice motorja, ki potem napačno krmili drugo roleto.

Če ne krmiliš več motorjev paralelno, tedaj lahko uporabiš triace ali releje, hm, samo optospojke se bojim da bo zagonski tok motorja prevelik, več kot amper.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ti rabiš 18 triakov zato, ker imaš 18 rolet?
Kaj pa, če bi (glede na moči motorčkov, ki verjetno niso prehude) vezal več motorjev na isti izhod? Saj če misliš uporabiti le en optospojnik itak odpade ideja posamičnega odpiranja.

LP, Grega
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 6:33 am    Naslov sporočila:  Ne Odgovori s citatom

Za vsako roleto sta potrebna dva triaca, eden za vklop smer odpiraj, drugi za zapiraj, razen, če dodaš rele in z relejem upravljaš smer.

Motorje ne smeš vezati paralelno, ker ima vsak motor svoja končna stikala. Vsak motor je treba vklapljati s svojim relejem ali parom triacov.

Primer dveh motorjev, dveh rolet, na spodni sliki.

snap.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  54.49 KB
 Pogledana:  88 krat

snap.jpg

Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pri bratu izvedel zadevo po navodilih dobavitelja rolet.
Vse rolete grejo istočasno gor ali dol in so vezane s "trenreleji", ki pa smo jih sami izdelali, ker so bili predragi(50EUR/kom)
Danes, dve leti kasneje, mi je žal, ker nisem izvedel do vsake rolete kabla, ker bi jih lahko krmilil vsako po svoje z neomejenim številom scenarijev.

Priprava za priklop cevnega motorja N_100_011.pdf
 Opis:
Navodila za priklop več rolet

Download
 Ime datoteke:  Priprava za priklop cevnega motorja N_100_011.pdf
 Velikost datoteke:  1015.76 KB
 Downloadano:  107 krat

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da je govora o motornem pogonu rolet.
Kje pa se dobijo cenovno ugodno taki pogoni ?
Kar sem dosedaj videl je bilo pregrešno drago ( 150 eur in več )
Seveda me zanima samo pogon. Krmiljenje bi rad izvedel sam

LP

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 11:05 am    Naslov sporočila:  Glede Odgovori s citatom

Glede na ceno in to, da sem že malo v letih in neroden, sem motorje in montažo naročil pri Rolteku, krmilim jih pa sam. Ko so jih montirali, so tudi nastavili končna stikala. Solidna firma.
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
A ti rabiš 18 triakov zato, ker imaš 18 rolet?
Kaj pa, če bi (glede na moči motorčkov, ki verjetno niso prehude) vezal več motorjev na isti izhod? Saj če misliš uporabiti le en optospojnik itak odpade ideja posamičnega odpiranja.

LP, Grega

Imam 6 rolet ,po vsaka roleta ima dva izhoda,za gor in dol. Ostali izhodu bodo še za kaj drugega(luči,...).

Problem je vse skupaj dati na eno tiskanino,saj toliko elementov,naredi vezje ogromno.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.63
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone je napisal/a:
V datasheetu od MOC3061 sem prebral,da lahko krmilni do 1A breme. Zanima me,ali je že kdo kaj krmilil direktno z njem? Sprašujem pa zato,ker delam eno krmilje za rolete,ter rabim 18x triak izhodu. Problem se pojavi prostorski stiski vezja.

Kako pa je z vhodi v to vezje, ali so številni in galvansko ločeni? Če ne, bi lahko triake krmilil neposredno mikrokrmilnik, potrebuješ samo en predupor za vsakega. Potem mi moral galvansko ločiti le (maloštevilne) krmilne signale.
Nazaj na vrh
frank1111
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 28 Nov 2009 13:15
Aktiv.: 0.04
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 7:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Vidim, da je govora o motornem pogonu rolet.
Kje pa se dobijo cenovno ugodno taki pogoni ?
Kar sem dosedaj videl je bilo pregrešno drago ( 150 eur in več )
Seveda me zanima samo pogon. Krmiljenje bi rad izvedel sam

LP

motorni pogoni se dobijo že za 40 eur/ kos in naprej
treba je biti pozoren na moment, ki ga motor ima in na drugi strani moment, ki ga potrebuje roleta
če se prav spomnem, se začne pri 10Nm
preko ebay.de se dobi kar nekaj linkov do trgovcev, ki prodajajo motorje

je pa zadnje čase precej Italjanskih proizvajalcev, ki imajo poceni motorje...
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 8:54 am    Naslov sporočila:  Pri Odgovori s citatom

Pri nabavi motorjev je potrebno včasih biti pozoren na premer vretena rolete.
Pri meni je bilo tako, da je bilo potrebno motor z majhnim premerom vretena za roleto pri vratih, kjer je roleta daljša, (celotna višina in ne samo do parapeta) in se mora vsa naviti na vreteno tako, da še vedno gre v škatlo nad vrati.

Ti motorji z manjšim premerom navojnega vretena so nekaj dražji.
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.
Sem malo pogledal na ebay in zadeve so res cenejše kot sem mislil.
Saj če se razumemo, gre za take motorje, kot je na spodnji sliki
( po nemško Rohrmotor )

LP

rohrmotor1.jpg
 Opis:
rohrmotor
 Velikost datoteke:  42.02 KB
 Pogledana:  6 krat

rohrmotor1.jpg

Tamy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00
Aktiv.: 0.51
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V roletah se najbolj uporabljajo 8-kotna vretena ter motorji 4o in 65 mm. Prvi imajo obicajno 12,drugi pa 16 obr/min,kar se pri uporabi pozna. Moci pa so 5,8,1o,15,2o in 25 nM. Potrebna moc je odvisna od izbire lamel rolete (alu so tezje od pvc),ter dimenzije. Na splosno pa velja , da je za povrsino 2m2 dovolj 5-8 Nm, 2-4 m2 1o-15 Nm, nad 4m2 pa ze 2o-25 Nm. Obstajajo tudi motorji brez koncnih stikal, ki se izklapljajo elektronsko, na principu povisanja,oz.padca porabe, ko roleta doseze koncno pozicijo (ELERO-ACS-E)
ddgsm
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 22 Apr 2011 15:48
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 28, 2011 7:43 pm    Naslov sporočila:  PLC krmiljenje; Odgovori s citatom

Pozdravljeni, ali obstaja kakršno koli rešitev za centralno krmiljenje s pomočjo PLC?
Mislim skupaj z izvorno kodo. Za siemens logo ali pa schneider zelio.
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 28, 2011 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narejeno, vgrajeno in delujoče z Logo!

Daj malo več podatkov, kaj bi rad.

jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.49
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 05, 2011 9:57 am    Naslov sporočila:  Re: PLC krmiljenje; Odgovori s citatom

ddgsm je napisal/a:
Pozdravljeni, ali obstaja kakršno koli rešitev za centralno krmiljenje s pomočjo PLC?
Mislim skupaj z izvorno kodo. Za siemens logo ali pa schneider zelio.

predlagam krmilnik cybro je slovenski proizvod in razvit za takšne namene sam ga uporabljam ze nekaj let tudi upravljanje zgradb. je tudi enostaven za programiranje in kar je še najpomembnejše zelo je komnikativen (ETH, 2x RS232, I2C za raširitve. več tukaj http://www.cybrotech.co.uk/index.php?lang=en&module=ctlgcat&action=cat&id=50

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni