Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aljosa1107 Neznanec

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2011 18:27 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 7:06 pm Naslov sporočila: Popravilo radia Savica gr |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nov član na forumu. Pri radiu Slavica gr imam problem in ta je, da ko ga prižgem dela normalno čez kako minuto al pa 2min pa začne brenčat. Nekaj časa brenči nato spet normalno dela pol pa spet začne brenčati. Pa tudi ce primem za anteno začne bolj glasno igrati napram prej ko nisem prijel antene. Zanima me kaj je vzrok za ta brenčanje in kako to da glasneje igra ko primem za anteno?
Hvala že v naprej za odgovore.
Lp aljoša!!!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
198.43 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
186 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
Nazadnje urejal/a aljosa1107 Sre Mar 02, 2011 11:02 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzrok brnenja je verjetno v napajalnem delu. Mogoče kak slab lot ali gladilni elektrolit.
Ko si se prijel za anteno, je tvoje telo postalo zunanja antena in sprejem se je izboljšal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj opozorim na napako: Radio je Savica in ne Slavica.
Toliko za bolj uspešno iskanje dokumentacije, ki je tudi na tem forumu ne manjka.
Bi pa za to brnenje lahko osumili tudi diode v usmerniku. Radio je dovolj star, da bi njegove usmerniške diode že lahko začele popuščati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dream Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 17:55 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.07 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
...zamenjaj elkote v medfrekvenčnem delu...srebrne z rdečo kapico...
_________________ Vsak dan spoznamo kaj novega... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljosa1107 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja moja napaka, jo bom takoj popravil. Čeprav nevem zakaj mešam me Savica in Slavica??hehe
Sepravi ko bom zamenal elkote naj nebi več brenčal. Če bo pa še zmeraj brenčal bi pa mogel potem še diode zamenat če se nemotim ane. Kar se pa antene tiče me pa še zanima če dam lahko katero koli žico da bi s tem podalšav anteno ter s tem izbolšal sprejem,bi to blo uredu ali bi bilo isto?? Pa če bi šel čez use lote še enkat bi tudi to pomagalo ane?
Hvala za tako hitre odgovore, bom pa drug tedn sporočil ko bom imel čas.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljosa1107 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Mar 30, 2011 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem obljubil, da bom napisal ko bom porihal in to sem tudi naredil čeprav je zelo dovgo trajalo. Zamenjal sem vse elkote in stvar je delovala tako kot more. Potem pa sem še nekaj delal notri in radio je nehal delovati. Probal sem iti čez vse spoje še enkrat, pa tudi to ni pomagalo. Sumim pa da sta šla tranzistorja BC 108 in BC 238C tako, da jih moram kupiti in zamenjati pa da vidim če sem imel prav.
Se opravičujem glede napisanega, ker sem včeraj bolj na hitro napisal in nisem preverjal napak.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ikar Član

Pridružen-a: Pon 31 Dec 2007 12:32 Prispevkov: 166 Aktiv.: 0.78 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 27, 2011 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj mi lahko kdo pove kdaj so izdelovali radije savica v tranzistorski izvedbi?
L.p
Slavko
_________________ Slavko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Maj 27, 2011 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
V začetku sedemdesetih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Maj 27, 2011 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
KlavdijC je napisal/a: |
V začetku sedemdesetih. |
Tudi koncem sedemdesetih so jih še.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Maj 27, 2011 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še danes "špilajo"! (pri meni dva) Naj si upa kdo "šimfati" slovenski izdelek!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Maj 27, 2011 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Pa še danes "špilajo"! (pri meni dva) Naj si upa kdo "šimfati" slovenski izdelek! |
Tvoja dva je sigurno moja žena delala.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Maj 27, 2011 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi možno!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sob Maj 28, 2011 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Lepo . Zato imajo tako topel lep zvok. Tudi sam ga rad poslušam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sob Maj 28, 2011 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Da povem svoje mnenje zakaj je radjiski aparat Savica kvaliteta pa čeprav se ga na žalost ali veselje dobi na bolhi za dobrega dvajsetaka. V moje veselje ljudem se ne sanja, da ni vse zlato kar je novo..Sem primirjal nekaj sprejemnikov. Za klasično poslušanje srednjega vala je Savica kar dinamičen sprejemnik, ki samo s ferit anteno zagotavlja dober SV sprejem. Bolj močno lovi postaje in čisteje kot marsikateri Grundig,Philips itd z vgrajenimi ferit antenami itd. Drugo je Ukv sprejem. Ni ravno vrhunski tuner ampak zaradi spreminjanja induktivnosti namesto kapacitivnosti so dosegli izjemno razstegnjeno Fm področje in s tem dobro ročno nastavitev postaje. Še vklop AFCja in cel dan poje brez vmesnih dopopravkov tuning gumba. Fm sprejem dobi pomen še posebno če doma izdelamo ali kupimo kakšno dipol antenco. Velja kot pri radioamaterskih postajah. Dobra antena pol sprejema. Naslednje je leseno ohišje in s tem topel bogat zvok.Brez plastičnega hreščanja pocen plastike.. Nekateri proizvajalci radjiskih aparatov so imeli v svoji ponudbi tudi take dolge sprejemnike. Ampak veliko so bili "plastični". Sam dizajn z malce kroma ,lesa,stekla in lepo rasporejenimi lepimi gumbi naredi aparat privlačnejši. Brez čečkanja z vumetri, dodatnimi stikalci.. Pa čeprav je samo radio. Rasvetljena skala pa še doda piko na i. Hmm bi me zanimalo na Ebayu, če bi kšnmu padlo oko na tak aparat. Pushpull ojačevalnik z veliko prostora med elementi pa naredi ojačevalnik kar kvaliteten. Tudi končni germanjevi tranzistorji so za moje pojme izjemni. Nisem ga dobil nobenega aparata pokvarjenega do zdaj da bi imel skurjene končne tranzistorje. (redkost pomeni kvalitetni sestavni del z dobro preračunanost samega vezja) Kvečjemu suhi elkoti.. Tako ni vrhunski hifi ampak za radio pod železno zaveso smo imeli aparat , ki se lahko pokolca še kakemu Nemcu. Samo naši aparati so ostali vglavnem na naših tleh. Lepa klasika . Meni je všeč najbolj model brez gramofona. Gramofon bi pa Iskra malo bolj se potrudila in vgradila v tak radio. To je edina napaka.. Je pa Mono klasika. Torej če ima večina veliko lepega za povedat o tem radiu je tudi ta model ob bok na Radiomuseum net spletu.. Sam ga imam na dipol anteni.. Lahko bi še kaj izboljšal dodal. Ampak potem ni več Savica. Škoda ker niso razvili še model Slavica. Verjetno bi bil v zbirki ..Dobra stara De luxe klasika bi rekli Francozi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 28, 2011 1:24 pm Naslov sporočila: EI 4011 |
|
|
Sam imam tudi nekaj podobnega, sicer ni Iskra, je EI 4011. Ohišje brez praske!
Pravkar sem ga priklopil in deluje,ampak ne bo več dolgo , iz njega bom vzel vrtilni kondenzator. Radio je v notranjosti lep in tudi vrtilni je lep, neoksidiran. Rabim ga zato ker je tudi dvojni male kapacitete.
Če ima kdo tak kondenzator in ga radio zanima lahko zamenjava. Radio rešen!
Iščem tudi vrtilne 140p in 35p.
Nekaj takega:
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|