www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zimski logotip foruma
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 23, 2005 4:07 pm    Naslov sporočila: icon_idea Zimski logotip foruma Odgovori s citatom

Imel sem malo odveč časa... razultat je tukaj:
Moja modificirana varianta za logotip tega foruma... Wink
Seveda prilagojeno decemberskem času.

verzija 1:

verzija2:

tukaj je še filmček z animacijo (posneto s fotoaparatom) (1MB):
http://www.aljaz.info/temp/elektro-n/maxi_anim.mpg

kakšno mnenje?

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 23, 2005 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ČUDO - VITO!!!

A to pa kar z laserjem na steno?

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 23, 2005 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s čim je bilo to risano?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 23, 2005 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo ni kaj. Applause
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 24, 2005 7:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super izgleda Applause. Kako izgleda hardware?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 24, 2005 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gorazd je prav pogruntal - zelen laser na domač zid.

hardver - ja, to je zalogaj...
kartica: LD2000 Professional, $6995
http://www.pangolin.com/LD2000/qm2000board.htm

laser je "navaden" zelen - nekaj 100mW (v kratkem dobim 5W)

odklonski sistem in driverji pa so od bivše firme Lasscan.

Če koga zanima v živo, se lahko oglasi pri meni. (samo za poznane) > PS

slika kartice
odklonski sistem bom slikal, ko pridem domov...

Sistem sem dobil komaj ta vikend, tako da se šele učim na njemu... Sicer pa zelo dobra zadeva Very Happy

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 24, 2005 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdo bi si mislil, da je za tako stvar potreben SBC, sploh tak (= relativno sibak glede na zdajsnje zmogljivosti racunalnikov). Najbrz gre tukaj izkljucno za RT zahtevnost (ki je vecina OSov za osebne racunalnike ne more zagotavljati) kot pa za racunsko ?

Kaksna je sploh frekvenca "osvezevanja" (in s tem povezana maksimalna dolzina krivulj, ki jih lahko zarek orise v enem prehodu), preden intenziteta slike iopazno upade ? S tem je najbrz tudi povezana (kotna) hitrost odklona zarka po obeh dimenzijah.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 24, 2005 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če koga zanima, tukaj najde marsikaj na to temo. Pa ne za veliko $$$$.

lp Jože
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2005 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem gledal tole povezavo, ki jo je pripel Jože sem prišel na idejo, da bi mogoče lahko uporabil "mehanizem" z starega laserskega tiskalnika? Področje laserske tehnike pa zelo slabo poznam. Kak je sploh laser v laserskem tiskalniku? Dela sploh na področju vidnega spektra?
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2005 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly:
Zelo zanimiva zadeva. Pa tudi ne izgleda prevec komplicirana za izdelavo!
Vprasanje je edino kje dobiti laser za pametno ceno..... Shocked

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2005 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najcenejši laser dobiš v "pointer-ju" Uporabljajo predavatelji. Nima kakšne hude moči, za takšno prikazovanje pa je dovolj močan. Poleg nekaterih dobiš še uklonske mrežice, ki povzročijo da pika ni več pika ampak kakšen lik.
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2005 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, vec referenc, ki sem jih nasel, pravi, da gre ponavadi za AlGaAs laser z valovno dolzino 760 nm. Mislim, da tega nihce od nas ne vidi.

Po drugi strani pa ... za majhne razdalje obstajajo tudi drugi izvori svetlobe, ki projecirajo dovolj dober priblizek tocke (LED). A bi se dalo mogoce s tem kaj narediti ? Svetloba je svetloba torej je usmerjanje enako, le vir bi zamenjal z drugim.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2005 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pogledal Jožetovo povezavo.
Zanimiva zadeva. Saj kaj boljšega je težko izumiti. Edino v optimizaciji je ključ za izboljšave. Npr. teža ene osi v skenerju, ki ga imam, je 0.6 grama. To je ključnega pomena za velike hitrosti. In seveda moč magneta na osi.
Hitrost se nastavlja v glavnem v točkah na sekundo (30.000 do 120.000).
Kakšno frekvenco osveževanja in kvaliteto (nepopačenost) slike pa dobiš s tem, je pa odvisno predvsem od programerja, kakšen frame nariše.

Glede moči laserja je pa tudi problem. Če svetiš v eno točko, je lahko zadosti že 1mW. Čim pa začneš skeniranje, moč "blazno" upade. Ko k temu prišteješ še vse "blank" premike, je zadeva z nekaj mW praktično neuporabna. Sem preizkusil.

Aja, glede kartice sem nekaj slišal.. Seveda je dizajn malo starejšega datuma, ko PCji še niso bili dovolj močni. Sedaj sem preizkušal en USB modul za projekcijo in se zelo lepo obnese. V bistvu je to samo DA konverter s spominom za en frame, ki je priključen na USB. Samo PC ti ne sme zmrzniti na projekciji Sad
Te kartice pa so uporabne za "stand-alone" operacije, ko jih priključiš samo preko ethernet povezave.

Obljubil sem še slike sistema... tukaj so:
skener - zrcala
skener - zrcala in žarek
spodaj tista bela zadeva je tremo-prevodna pasta za hlajenje navitij, ker ima magnet nizko Curie-jevo temperaturo in se ne sme pregreti
žarek
mšinerija zadaj - levo je zaprt YX skener, na sredi je laser (s hladilnimi rebri), spodaj pa so driverji za odklonski sistem

P.S.
Zame je to področje zanimivo in verjamem da še koga zanima, zato sem zadevo malo predstavil na forumu. Da ne bi mogoče kdo vsega skupaj razumel kot neko hvaljenje...

infrared
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54
Aktiv.: 0.76

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2005 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Slowfly:
Zelo zanimiva zadeva. Pa tudi ne izgleda prevec komplicirana za izdelavo!
Vprasanje je edino kje dobiti laser za pametno ceno..... Shocked

Za te eksperimente bo kar pointer (v Pordenonu jih boš vzel po nekaj evrov) zadostoval Wink
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2005 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V to nekoliko dvomim - iz lastnih izkusenj s pointerji tocka ponavadi "izgine" (zbledi) ob hitrem pomiku in se spet pokaze, ko zarek umiris. Tudi Aly je to omenil ... ravno zato sem sploh vprasal. S pointerjem bi najbrz videl zelo bledo sliko, ce sploh kaj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni