|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Misija Član

Pridružen-a: Pet 15 Maj 2009 11:45 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.27 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 9:49 pm Naslov sporočila: Priklop vzratne kamere in monitorja na kombi |
|
|
Pozdravljeni,
pred kaksnima 2 mesecema sem odprl podobno temo, ki se je nanasala na vzratno kamero in monitor, kjer mi slednja nista delovala. S prispevki ste mi pomagali, tako da zdaj zadeva funkcionira
Sedaj pa me caka nov izziv, to je vgradnja in priklop vsega. Ker se ne spuscam rad v avto elektroniko, da kaj ne unicim, raje vprasam. Vsemu skupaj prilagam sliko, na kateri sem bolj po domace prikazal moj pristop priklopa. Zdaj pa me zanima, ali je to pravilno, oz. kaj bi bilo boljse?!
1) Monitor bom namestil namesto vzratnega ogledala na kombiju (zadnja stekla so tako ali tako 100 procentno zatemnjena). Kamera je namescena v ohisje, ki sem ga izdelal iz lesa in umetne mase, nahaja pa se seveda na strehi vzadaj.
2) Monitor ima NAPAJANJE 12V (crna in rdeca zica), ter video vhod
3) Vzratna kamera ima NAPAJANJE 12V (crna in rdeva zica), ter video izhod.
Zatorej:
1) Kot je razvidno iz slike, bi startal pri priklopu monitorja. 2 kabla (napajanje in VIDEO kabel) bi vlekel po skritem koticku v tovorni prostor:
- Napajalni kabel bi nato pri zadnjem delu kombija vlekel do vzratnih luci, kjer bi ga priklopil na vzratno luc.
- VIDEO kabel bi pa dovedel na kamero.
2) Kamero je potem povezana z monitorjem preko VIDEO kabla, napajanje pa bi pravtako vlekel po isti poti kot sem napajanje monitorja - se pravi na vzratno luc.
Ali sem si zadevo pravilno zamislil, ali je sploh mozna vezava na vzratno luc? Je napajanje vzratne luci 12V (vsaj moralo bi biti) ? Kako povezati oba napajalna kabla na vzratno luc? (s tem mislim, ali naj "prerezem" kabel na luci in nanj vezem oba napajalna, nato pa povezem z lucjo) ?
Hvala za vse odgovore, vsi bodo vec kot dobrodosli, da zakljucim moj vec mesecni cilj
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
135.37 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Blond Član

Pridružen-a: Tor 25 Dec 2012 14:16 Prispevkov: 54 Aktiv.: 0.35 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Nisem elektronik niti avtoelektričar a sem kar nekaj takih zadev montiral.
Moj nasvet ni 100% je pa smernica.
Priklop monitorja:
Napajanje monitorja + vzami nekje na armaturki (priporočjivo je še kakšno varovalko vmes dat)
a.: najboljše iz škatle z varovalkami (kjer je skoraj zagotovo kakšno prosto mesto za dodatnega porabnika in varovalko)
b.: iz "vžigalnika", radia ali iz kakršnegakoli drugega porabnika na armaturki (preveri na katero varovalko je priklopljen ta porabnik, da neboš ravno na 3A gor obeso)
Dobro je, da je + vezan na "ključavnico" kjer imaš napajanje le pri kontaktu, da ni monitor vedno pod napetostjo
Priklop kamere:
+ za kamero lahko priklopiš na + žarnice za vzvratno vožnjo vendar naj te opozorim na zadevo, ki se ti zna dogajat
Ko boš dal v vzvratno prestavo bo kamera potrebovala nekaj sekund, da se prižge kar zna biti v praksi moteče
druga varianta je, da + za kamero priklopiš na katerikoli drugi +, ki ga imaš zadaj, lahko tudi na luč pozicije in kamera bo imela vedno napajanje (izogneš se zamiku pri vklopu kamere)
tretja varianta je, da monitor in kamero napajaš preko stikala na armaturki
(prednost vklopiš ko rabiš in izklopiš ko ne rabiš; slabost treba je vlečt največ kablov)
- pri monitorju in pri kameri priklopi na najbližji vijak (na maso avta)
Pa še nekaj v razmislek:
vedno več kombijev (avtodomov) ima zadaj, zgoraj, na sredini nameščeni dve kameri med katerimi preklapljaš na zaslonu.
Ena kamera je usmerjena ravno nazaj s katero spremljaš promet za sabo (ker pač nimaš notranjega vzvratnega ogledala, druga kamera pa je usmerjena navzdol, ki jo uporabljaš pri parkiranju.
LP
Blond
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi vzel dovod do vzvratne luči samo za krmiljenje releja, ki bo vključil kamero, ki bi bila priklopljena na svoj dovod iz akumulatorja preko varovalk, ali na kakšno drugo bolj primerno mesto kot luč. Sicer, kamera verjetno ne porabi tako veliko, samo jaz vodnikov luči nebi še dodatno obremenjeval, ker danes verjetno precej šparajo na presekih.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Blond Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
to je verjetno najbolj pravilen priklop
je pa za to potrebno največ kablov vlačit po avtu/kombiju
LP
Blond
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Blond Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
to je verjetno najbolj pravilen priklop
je pa za to potrebno največ kablov vlačit po avtu/kombiju
LP
Blond
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3407 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
če se da, bi naredil tako, da je kamera stalno vključena in snema na spominsko kartico, ker na cesti se dogaja marsikaj. Včeraj na avtocesti LJ-MB, prehitevam tovornjake 137km/h, psihopat v belem Fiat kombiju zadaj tako blizu, da ne vidim niti njegovih luči. Če bi bilo treba zavirati, ni variante, da stopim iz avta živ.
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Blond Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi to se da, ampak za to pa potrebuješ tudi snemalnik.
To pa ni več tako enostavna in poceni zadeva.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ Blond: Sem studiral v tej smeri, problem pa je, da je v kombiju zelo tezko priti do armaturke brez da razdiram prakticno celi strop, celi nosilni stebricek, potem pa se armaturko narazen spravljat. Iskreno povedano, se mi ne da vec, saj sem imel dovolj tezav s tem ze takrat, ko sem priklapljal radio in zvocnike, ki jih v vratih se ni bilo!
temu sem se zelel izognit ravno tako, da bi vlekel direkt nazaj, saj se da pri vzratnem ogledalu z lahkoto priti pod strop, kjer lahko vlecem kabel v tovorni prostor, saj je tam kar velika odprtina. Po samem tovornem prostoru pa je se najmanjsi problem vlect kable, ker so ob strani letve z luknjami. Enako velja za zadnje luci, kjer se najlazje pridem zraven s kablovjem. Verjamem da to ni idealna resitev, je pa trenutno edina v mojem obsegu zmotnosti. Preprosto nimam prakse s tem in ne zelim razstavit prevleke strehe, nosilca,..
@ PZUFIC: Enako kot opisano zgoraj, prevec dela z necim na kar se ne spoznam masetarjenje v avtu, vlecenje, vijacenje itd..To raje prepuscam tistim ki se s tem ukvarjajo, sam bi verjetno na koncu, ko bi zadevo sestavil nazaj, v rokah imel kopico vijakov
@ psevdonim: Ja to pa ti dam prav, to bi bila idealna kamera, samo na zalost teh moznosti nimam. Glede na tudi moje slabe izkusnje, ko me na avtocesti prehitevajo tovornjaki s hitrostjo vec kot 110kmh, mi blendajo in vozijo 2 metra za ritjo, ker vozim malce vec kot 100kmh (kombi je podhranjen pa se težo vozim). Skratka, za posnet in predat policiji hehe
No, torej, ce je mozno bi se osredotocil na opisan nacin priklopa, ali je pravilen, kaj svetujete, sem si kaj slabo zamislil?
Ce prav razumem, + priklopim na 12V v vzratni luci (zamik vklopa kamere mi je znan, ne bo tako motec), maso pa kar na šasijo kombija? Kako se naj lotim priklopa na samo luč? (lotanje kar na isti kabel?)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš tiste spojke, ki predrejo izolacijo, gor pa imajo moški faston. Ampak na dolgi rok glede na moje izkušnje izgublja stik. Imamo tako narjeno za lučkota, ki vklopi vse štiri utripalke, ko se premakne v vzvratno, pa po nekaj letih ni več ok.
Sicer je odločitev vsekakor tvoja pa vendar. Kaj te stane, če poleg video kabla dodaš še en + kabel nekje v motorni prostor pa dodaš rele. Po mojem se da brez pretiranega razdiranja priti iz motornega prostora v kabino. Je pa res, da pri teh plastičnih zadevah hitro kaj polomiš, če ne veš kje so zatiči in podobno. Tako ali tako moraš do monitorja iz armature ali motornega prostora spraviti napajanje. Mogoče bi lahko naredil tako, da bi bila kamera stalno vključena pa bi le monitor vključil. Tako ti verjetno odpade zamik.
Če imaš možnost provizorično priključi kamero na akumulator pa pomeri porabo.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Blond Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ PZUFIC: Sej to je ravno to - plasticne zadeve polne zaticev in vijakov. Imam malce prakso s tem ko sem se spravljal montirat zvocnike - zadeve ne zelim ponavljat, ker sem se namucil kot se nikoli ne, pa se pomoc sem imel. Prakticno vsaki kos armaturke ima neke zatice, kopico vijakov. Tako mi se sedaj en del armaturke cudno "stoji" oz. je med posameznimi deli kar velik prazen prostor, ker se ni vec dalo lepo zaskocit. To raje prepuscam profesionalcem od takrat naprej, ampak ker ta zadeva ni poceni, bi jo rad izpeljal samostojno Ne, do monitorja ne bom privedel nobene + napetosti iz motornega prostora, ker bom vlekel (sej sem opisal v prvem prispevku) napajalni kabel skupaj z VIDEO kablom na zadnjo luc. Za porabo pa bom se preveril, samo verjetno ni visoka.
@ Blond: Tocno to sem iskal, pa ko sem iskal, nisem poznal slovenskega izraza, tako da vse skupaj ni bilo uspesno. Se mogoce zdaj spomnis kako se rece tem "Raubarjem"? Tocno to potrebujem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih poznam pod imenom "piratke". Glede na moje osebno mnenje ža zaradi same zasnove ne morejo zagotoviti dobrega stika. Pa še žico oslabijo. Pri nas se niso obnesle, odloči pa naj se seveda vsak sam.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Blond Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
pojma nimam
imajo jih pa v vseh trgovinah z elektroniko.
Videl sem jih tudi v raznih baubau trgovinah (Baumaxi, Bauhausi tam ko majo aavtodele, brisalce, ćarnice in tako)
LP
Blond
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem ap bom res raje uporabil klasicno lotanje No, danes mi je pomotoma uspelo napajati kamero in monitor z 25V napetosti in mislim, da sem zadevo unicil, ker vec ne deluje je kaksna moznost, da je "stvar" prezivela?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misija je napisal/a: |
Potem ap bom res raje uporabil klasicno lotanje No, danes mi je pomotoma uspelo napajati kamero in monitor z 25V napetosti in mislim, da sem zadevo unicil, ker vec ne deluje je kaksna moznost, da je "stvar" prezivela? |
Odvisno kako je monitor in kamera narejena, Če sta pametnejša od tebe, potem bo potrebno zamenjati kake varovalke in za vsak slučaj še kakšen zaščitni element kot na primer 1W Z diodo.
_________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni