www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje nivoja v rezervoarju za deževnico
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
veter
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jan 2004 9:25
Aktiv.: 0.58
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 1:47 pm    Naslov sporočila:  Merjenje nivoja v rezervoarju za deževnico Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

V zemlji, poleg hiše, imam vkopan rezervoar za deževnico. Hidrofor se nahaja v kleti stavbe. Težava nastopi takrat, ko zmanjka vode v rezervoarju, ker potem hidrofor obratuje v prazno.
Ko sem rezervoar betoniral sem v rezervoar pripeljal tudi UTP kabel, katerega sem nameraval uporabiti z namenom merjenja nivoja, s tem da takrat še nisem vedel točno kako in s čim.

Za stanje "Prazen rezervoar" bi lahko zelo enostavno uporabi samo dve žički iz tega kabla, ki bi ju postavil recimo 10 cm na dnom rezervoarja, ki bi mi detektirali kdaj ni več vode.
Vendar bi raje želel meriti nivo vode v rezervoarju, to prikazovati potem na zaslonu v hiši. Na ta način imam potem informacijo o stanju v rezervoarju in lahko v naprej pričakujem kdaj mi bo vode zmanjkalo.
Razmišljal sem da bi na dnu rezervoarja imel senzor tlaka, vendar se je to pokazalo za velik problem. Kje dobiti poceni senzor tlaka, ki bi ga lahko imel potopljenega v vodi... Senzor tlaka bi potem priključil preko UTP kabla na elektroniko v hiši. Dolžina tega kabla je približno 10 m.

Obstaja kakšen drug način za merjenje nivoja in da bi lahko uporabil obstoječi kablel?

Hvala za namige.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če hočeš stvar zakomplicirati, potem naredi ultrazvočni merilnik nivoja (=razdalje) Wink
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena od "mehanskih" variant bi bila plovec na vrvi, ki bi med gibanjem vrtel os potenciometra. Ker pa je potrebno vrtenje potenciometra v obe smeri, bi moral imeti tudi spodaj en kolešček in "neskončno" vrvico.

Seveda bi se moral malce pozabavat z razmerjem med višino in tiste 3/4 vrtljaja potenciometra (prenosi iz zobnikov,....)

Slika

Slika.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  291.75 KB
 Pogledana:  12 krat

Slika.jpg

Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če lahko pogrešaš povsem zvezni prikaz nivoja, potem zadevo lahko izvedeš z nekaj stikali na plovec ( float switch ) katere dobiš na ebayu za manj kot 2 eur po kosu. Stikala s svojimi kontakti vklapljajo različne upore in tako lahko pelješ do prikaza le dve žici.

LP

Nazadnje urejal/a milan62 Pon Mar 10, 2014 6:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
plesec
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21
Aktiv.: 0.70
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi že uporabil potenciometer - potem raje kot vrvico konzolno. Torej na vrhu stene pant (v tej točki tudi potenciometer za merjenje kota) in palica ki ima na koncu nekaj kar plava. Iz zasuka dobiš lahko višino vode.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi to je ena od variant, edinole včasih je odprtina majhna in nečesa v kot cisterne ne moreš pritrditi... "moja verzija" se recimo lahko stlači skozi 1,5 cole odprtino in na vrhu pritrdi. Če je pa cisterna odprte variante, je pa merjenje kota veliko lažje izvedljivo.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi se "multiturn potenciometer" na 10 ali 20 obratov.

Spodnji kolešček niti ni potreben. Če je na eni strani plovec, na drugi zadostuje protiutež.

Samo vrvica ne sme drseti, zato jo 3-krat oviješ okrog koleščka ali uporabiš zobato kolesce (3D natisnjeno) ter tisto "bunka-vez-bunka" "verižico" za privezovanje čepa od odtoka kadi. Dobiš jo na metre na oddelku s kopalniško opremo.

Nazadnje urejal/a igo Pon Mar 10, 2014 2:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če pa vzameš še multiturn potenciometer, si pa zmagal.
(pa si me prehitel)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meritev tlaka tudi ni nujno draga. Recimo TO . Če sem prav pogledal, bi s tem lahko meril nivo do višine 5 m.
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, hvala, hvala

Zadeva z ultrazvokom mi ne diši preveč, ker to pomeni, da moram narediti še eno novo napravo..

Potenciometer in float switch...

Potenciometer (le zakaj se nisem sam tega spomnil) je res enostavna rešitev, float switch... grem naštudirat kaj je to en pogruntavšćina.

Ena izmed teh dveh idej je prišla v finale.

Še enkrat hvala.
Nazaj na vrh
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

japek je napisal/a:
Meritev tlaka tudi ni nujno draga. Recimo TO . Če sem prav pogledal, bi s tem lahko meril nivo do višine 5 m.

Pri tej varianti me skrbi, ali je ta senzor tlaka lahko v neposrednem stiku z vodo?
Nekaj podobnega že imam, pa se je izkazalo, da ne sme biti v neposrednem dotiku z vodo.
Nazaj na vrh
anze90
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06
Aktiv.: 1.88
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

veter je napisal/a:
japek je napisal/a:

Pri tej varianti me skrbi, ali je ta senzor tlaka lahko v neposrednem stiku z vodo?
Nekaj podobnega že imam, pa se je izkazalo, da ne sme biti v neposrednem dotiku z vodo.

Se ta senzor se montira na suhem, potem se pa samo tanko cev poveže na senzor. Cev pa potopiš čisto na dno rezeovarja in meriš razliko tlaka med okoliškim tlakom in tlakom v cevki. Za 5m je to 0,5bar Smile . Izvedba s potenciometerom je pomoje slaba, sploh kar se tiče zanesljivosti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem poskusil multiturn potenciometer za merjenje nivoja kurilca v cisterni, pa ni v redu deloval. Namreč - multiturn je v bistvu žični upor (vsaj jaz sem imel takega) in ko je nivo čisto počasi padal, se je drsnik "zataknil" med dva ovoja in padel naprej šele po večji spremembi nivoja. Torej bi rabil večjo utež oziroma plovec (jaz sem uporabljal tistega, ki je zraven mehanskega prikazovalnika nivoja nafte, gor sem dal nekaj matic, dokler celotna zadeva ni postala pretežka in šla na dno (delalo pa še vedno ni v redu).
ultrazvok je pa po drugi strani odvisen od temperature zraka nad cisterno, teoretično je natančen na +-3-5cm nekje. Sicer imam jaz zdaj merilec z UZ in dela kar solidno.Idealno bi bilo to izvesti z laser merilnikom (samo drago...)

Seveda, če ti milimetri niso pomembni je multiturn čisto v redu rešitev. Ampak saj veš - prej nisi imel nič, potem bi pa rad naredil na liter natančno Whistle
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70798.45

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

anze90 je napisal/a:

Se ta senzor se montira na suhem, potem se pa samo tanko cev poveže na senzor. Cev pa potopiš čisto na dno rezeovarja in meriš razliko tlaka med okoliškim tlakom in tlakom v cevki. Za 5m je to 0,5bar Smile . Izvedba s potenciometerom je pomoje slaba, sploh kar se tiče zanesljivosti.

Če boš imel v cevki do senzorja en sam zračni mehurček ti to popači vso meritev

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni