www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako začeti: ATmega328P CH340G UNO R3 Development Board
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vrag
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jan 2015 0:12
Aktiv.: 0.09
Kraj: Davča

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 7:22 pm    Naslov sporočila:  Kako začeti: ATmega328P CH340G UNO R3 Development Board Odgovori s citatom

Kupil sem tole ploščico:
http://www.ebay.com/itm/2014-ATmega328P-CH340G-UNO-R3-Development-Board-Free-USB-Cable-Arduino-/191418834592?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c91739ea0

Ker sem totalni začetnik in nimam pojma, resnično nimam pojma, bi prosil za pomoč, kako začeti. Bral sem več različnih tem, v kateri je bila debata okoli arduinota in mi je vedno manj jasno, vedno bolj sem zbegan in sploh ne vem, kako naj se lotim.

Imam windows XP, sedaj bi pa rad tole spravil v delovanje, kaj potrebujem, katere gonilnike in kje jih dobim. Naj povem, da sem tako zbegan, da niti ne vem, kaj naj iščem na google, da ne bo kdo mislil da se mi ne da. Kar sem iskal in našel, mi povzroča samo še večjo zmedenost, zelo rad pa bi se naučil vsaj nekaj osnov. Na forumu sem tudi prebral, da bi mogoče lahko te arduino ploščice programiral z bascom AVR, lahko prek USB ali prek ISP. Res bi prosil, če bi lahko z vašo pomočjo začel in za začetek naredil kakšno preprosto vajo ali nalogo. Zelo bom hvaležen tudi preproste razlage za totalnega začetnika, usmeritev kje naj kaj iščem in kako naj iščem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miharix
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gonilnike...
Sledi navodilom na uradni strani:
http://arduino.cc/en/Guide/HomePage

Kako začet...
Delaj po vrsti in poizkusi razumet kodo ter vezavo:
http://arduino.cc/en/Tutorial/HomePage
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vrag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, tole bom prebral in upam, da tudi razumel, sicer bom vprašal.

Ko sem se nekaj igral z linuxom na enem računalniku, preizkušal sem lxle in sem opazil, da je nekaj od arduinota že notri, je to za probat ali ne, kako je z gonilniki?

Kako se arduino sploh programira, kateri programski jezik, naj povem, da ne znam delat z nobenim, sem samo slišal za nekaj jezikov in sem samo še bolj zmeden, zato ne vem za katerega naj se odločim, da bi se ga učil. Videl sem tudi bascom, ni videti zelo težko ali pa se motim.
Kasneje bi rad tudi sam naredil kakšno vezje z AVR in me zanima ali mi bo arduino ali bascom kaj pomagalo, kateri jezik naj se učim, da bom lahko kasneje naredil svoj projekt v celoti. Naj povem, da elektronske elemente kar dobro poznam in mi ne bo težko narediti periferije in hardwarea, porte na AVR za silo razumem kaj so to vhodi in izhodi, pa neki specialni pini in pini za ISP programiranje.
Problem je, ker ne vem kako naj se lotim in bolj ko sem se poglabljal, manj sem vedel, bolj sem bil zmeden in vedno bolj me je strah začeti.

A je kakšen problem, ker je tole kar sem kupil en kitajski ponaredek in sploh ne vem katero verzijo arduinota naj bi tole predstavljalo?

Zdaj grem pa brat in poskusit namestit gonilnik. Ko sem platko priključil na USB, se ni zgodilo nič drugega, kot da so mi windowsi javili neko novo strojno opremo.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za start imaš tukaj kar dovolj gradiva . Instaliraj programsko opremo in poskusi. Če se bo zataknilo vprašaj. Tule imaš dva mačka BraneZ in Jaka57 ki ti bosta zagotovo pomagala, če se zatakne.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vrag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala frenki, to sem že skoraj vse prebral. Večina stvari je tako daleč, da bo še trajalo da pridem do tja.

Zataknilo se je kar hitro, ko sem želel priključiti zunanje napajanje. Podatki so pomankljivi, na internetu dobim podatek da je napajanje od 5V do 9V. Priključim 5V in na priključnih pinih plošče, kjer piše 5V, ne dobim 5V, pač pa 3,3V. Če je priključeno na USB, vse napetosti na priključkih ustrezajo, 5V na pinih 5V in 3,3V na pinih 3,3V. Gledam napajalni del in vidim gor AMS1117 3.3 v SOT-223 ohišju, kar je 3,3V napetostni stabilizator, to poznam. Na vhod tega stabilizatorja dobim 4,7V pri napajalni napetosti 5,3V iz napajalnika 5V 2A. Vidim, da je notri dioda v napajanju, verjetno zaradi zaščite pred napačno polariteto napajanja. Če priključim še na USB je na izhodu AMS1117 3.3 namesto 3,3V kar 5V ampak na pinih kjer piše 3,3V je napetost prava, torej je nekje še en napetostni stabilizator in res je z oznako KB33 v SOT-23-5 ohišju. Poiščem podatke in vidim da je to MIC5205 3,3V 150mA regulator, njegov vhod je vezan na izhod AMS1117.
Napajalni del me zelo čudi, česa takega še nisem videl, tudi padca napetosti na drugem 3,3V regulatorju ni, na vhodu je 3,3V in na izhodu prav tako 3,3V ampak moti me to, da sta dva regulatorja zaporedno vezana in da je na izhod prvega vezano 5V iz USB. Ali je mogoče, da bi namesto prvega regulatorja moral biti 5V regulator, da so napajalni pogoji enaki tako pri USB napajanju kot pri zunanjem napajanju, ki bi moral biti več kot 5V, saj je padec na diodi 0,6V in potem še padec na AMS1117 5.0 da dobim točno 5V napajanje na plošči. Na plošči je tudi LM358 in ima 5V napajanje, ampak brez USB ima sedaj le 3,3V, ne vem če je to za ta operacijc dovolj tako nizka napetost.
Ali so kitajci vgradili napačen regulator?
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj shema je dostopna . Za začetek ne rabiš nobenega zunanjega napajanja. Priključi na USB in začni.

Arduino_Uno_Rev3-schematic.pdf
 Opis:
Arduino uno R3 shema

Download
 Ime datoteke:  Arduino_Uno_Rev3-schematic.pdf
 Velikost datoteke:  81.39 KB
 Downloadano:  14 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa kraj si popravi v profilu. Mogoče je tvoj sosed tukaj gor in ti lahko kaj bolj pomaga.
vrag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked o frenki, hvala, sem iskal shemo za kitajsko verzijo in še nisem našel in nisem pomislil da bi shemo iskal kar na uradni strani Smile
Moje ugotovitve do sedaj so točne, res bi moral biti 5V regulator namesto 3,3V regulatorja, bom zamenjal Smile shema napajalnega dela se ujema s tistim, kar sem do sedaj ugotovil, verjetno so kitajci ploščo ponaredili kar po tej shemi ampak je razlika, kitajska verzija ima samo en Atmel MEGA gor.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne rabiš menjat. Namesto Mege16 imaš gor nek njihov substitut.

Citiram:
CH340G Replace ATmega16U2

Najprej priključi, pa probaj. Verjamem, da bi morala zadeva delat takšna, kot je prispela.
Nazaj na vrh
vrag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabim zamenjat napetostni stabilizator, ker je montiran napačen, to sem zgoraj opisoval.

Imam pa težave pri nameščanju gonilnikov. Ko vključim ploščo v USB, se mi pojavi neznana naprava v device managerju in sicer v other devices se pojavi USB2.0-Serial v ports se ne pojavi nobena naprava. Sledim navodilom, vendar se inf ne inštalira, ker ne morem ročno izbrati inf datoteke, sam jo pa ne izbere in takoj javi napako, ker naprave ne prepozna pravilno oziroma bi verjetno moral iskati gonilnik za CH340G, tukaj pa res nimam pojma kaj sedaj storiti. Saj sem se ob nakupu zavedal, da bom lahko imel težave s tem ampak tudi pri ponaredkih vedno obstajajo nadomestni gonilniki, ki delujejo, tako sem bral tudi tu na forumu. Sem kar poiskal in inštaliral tole: http://www.5v.ru/ch340g.htm
Sedaj vidim pod ports novo napravo USB-serial CH340 (COM14) kaj sedaj?

Very Happy Nekaj deluje, zaženem arduino, ki je na moje presenečenje v sloveskem jeziku, malo pogledam menije, v orodja nastavim vrata COM14 in odprem prvi vzorčni program ki je v arduino programu in dam ledico na pin 13 in dela Applause

Nazadnje urejal/a vrag Sre Feb 25, 2015 11:35 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Arduino okolje si instaliral? Omenjeni port boš porabil za komunikacijo/programiranje.

CH340DS1_EN.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  CH340DS1_EN.pdf
 Velikost datoteke:  144.43 KB
 Downloadano:  13 krat

CH341SER.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  CH341SER.zip
 Velikost datoteke:  187.98 KB
 Downloadano:  8 krat

Nazaj na vrh
vrag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2015 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, arduino okolje sem že inštaliral prej ampak dokler plošča ne komunicira z računalnikom pravilno, ne more delovat. Sedaj je videti da deluje, če popravim kodo v programu in kliknem pošlji, se takoj prenese in začne delovat po popravljeni kodi.

Prva ovira je zgleda že premagana Smile sem zelo vesel.

Imel bom še nekaj dodatnih vprašanj, ker to, da deluje, mi je premalo, hočem vedeti zakaj in kako deluje, zato bom začel z vprašanji.

Tale čip CH340 je nekakšen vmesnik, treba bo prebrat pdf, da vidim kaj zmore, ampak mi je še vedno nejasno, ker protokolov ne poznam in bi rabil nekaj razlage.
Ali je ta čip CH340 ena kitajska verzija vmesnika, da ne uporabljajo FTDI (še vedno ne vem točno kaj to je, sem pa bral o aferi)?
Nazaj na vrh
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.69
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2015 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta čip je samo USB - UART vmesnik da se lahko pogovarjaš neposredno z krmilnikom.
Čip je precej cenejši zato ker ima kup omejitev naprav pravem FTDI-ju ena izmed njih je recimo nedelovanje na USB 3.0 standardu.
Seveda je tudi manj podpore oz je tipično pekinezerska Smile .

Specifikacija čipa

dejko1
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21
Aktiv.: 1.29
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2015 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh, od kje tebi da ne deluje na USB3? Meni dela na vseh portih na računalniku, tudi na USB3.

Pri novih Wins je driver že vgrajen tako da tudi v podpori ne vidim bistvene razlike (pri starih verzijah je pa treba malo iskanja da najdeš pravi driver), seveda kar se tiče amaterske uporabe Mr. Green . (Za uporabo v profi izdelkih je seveda problem pomanjkanje dokumentacije in zaupanja vredne distribucije.)

PS: S stališča arduinota ti bo zadeva delovala v veliki meri čisto ekvivalentno, če se ne meniš za to da imaš namesto dragega čipa notri poceni čip Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.69
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2015 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na parih straneh so razpredali da ne dela.
Če dela samo super Smile .

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni