Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2004 2:48 pm Naslov sporočila: Brezžična mrežna oprema.. |
|
|
V stanovanjski hiši bi moral povezati dva pc-ja. Zanimajo me izkušnje z brezžičnimi karticami. Tole sem našel na netu. Zanima me tudi lastnosti same povezave (če nap. protokol TCP/IP deluje enako kot pri fizični povezavi) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem še bistveno cenejše brezžične mrežne kartice. Klik Zanima me le, če sta za delovanje dveh PC-jev v mreži dovolj dve kartici ali potrebujem tudi access point.
P.S.
Podrobnosti napišem jutri ko se bom oglasil na zgoraj omenjeni firmi. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mhd Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2003 20:51 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: M. Sobota
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
V četrtek sem iz dolgčasa (vemo zakaj ) pohajkoval po BOFu v Gradcu - center West. Gledal sem tudi brezžične zadeve. Kar nimam zaenkrat še nobenega namena kaj takega nabavljati se nisem ravno potrudil, da bi si cene dobro zapomnil, poleg tega pa BOF ni ravno trgovina z najnižjimi cenami v Avstriji. Kake noname brezžične kartice dobiš že za pod 40Eur. V oči pa so mi najbolj padle ravno zadeve od d-link iz G (54Mb) serije. wireles router s switchem je bil za 109eur, kartice pcmcia ali pci pa po 59eur. Bruto. Toliko za orientacijo in primerjavo. Če kupuješ več tega, se hitro nabere. Lahko pa pogledaš še na geizhals.at. Da se povezati tudi samo dve brezžični kartici, a so neke omejitve oziroma komplikacije, ne bi pa vedel natančno.
lpm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
castro Član

Pridružen-a: Ned 21 Sep 2003 0:19 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.30
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgolj kot zanimivost:
http://ronja.twibright.com/
Živeli gigaherci
LP, Andrej _________________ Homebrew For Ever! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, v stanovanjski hiši raje poveži s kablom, da ne boš imel dodatnega sevanja .
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
strobos,
Se popolnoma strinjam, rešitev bi bila bolj začasna, kajti lokacija enega PC-ja še ni fiksna. Potrebno bi bilo prevrtati strop ter nekaj sten. Kartice pa nameravam porabiti kasneje za povezavo med dvema stanovanjskima hišama. Malo me skrbi razdalja ki je večja kakor v napisanih podatkih za kartico a je med hišama zračna vidljivost. Mogoče bi šlo z dodatno zunanjo anteno. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikšna pa je razdalja med hišama?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težko bi ocenil koliko je zračne linije - je je pa vrjetno več kot 500m. Je pa apsolutna vidljivost, kajti ena hiša je malo višja od druge.
lp _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi za tako razdaljo se da dobit kartice za razumno ceno.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor je meni znano: Za TCP/IP ni pomembno, kaj je pod njim.
Za povezavo sta dovolj dve mrežni kartici, ki morata podpirati ad-hoc način, vendar je access pointe lažje postaviti na mesto z najboljšim sprejemom in imajo za nekaj dB boljše antene.
Sem imel priložnost preiskusiti dve D-link 22Mbit-ni kartici.
-Stara zgradba z debelimi zidovi. Razdalja cca 15-20. Kot signal/stena med 45-in 90 stopinj. Oba PC-ja obrnjena v isto smer (anteni nista obrnjeni druga proti drugi), ter postavljena blizu stene. Vmes so tri stene. Povezava se je prekinila na cca 1-3h.
-Dve stavbi na razdalji cca 30-40m in višinski razliki približno 3m. Kot signal/stena blizu 90 stopinj. Razen zunanjih sten stavbe na poti signala ni bilo drugih ovir. Anteni obrnjeni druga proti drugi, ter postavljeni za zunanji steni. Kartici se nista povezali med sabo. Delujočo povezavo smo dobili šele po prestavitvi obeh PC-jev na okno.
Zanimivo, v navodilih so se navedeni dometi med tržišči precej razlikovali. Če se prav spomnim: Za Nemčijo je bil domet deklariran na okoli 30m v zgradbi in 150m na prostem (kartici sta bili uvoženi iz Nemčije).
Priporočam, da mrežno opremo pred nakupom preiskusiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2004 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
int47,
Hvala za zanimive informacije. Če prav razumem "access point" je neke vrste brezžičen swich, ki omogoča mrežo več PC-jev z brezžičnimi karticami? kam se stvar prilkjuči ? Na klasično mrežno kartico ali kam drugam? V enem PC-ju, ki ga nameravam dati v tako mrežo je že "onboard LAN" zato bi mi mogoče bil zanimiv na eni strani access point. Med PC-jema je betnonski strop pa še kaka stena iz plinobetona (siporeksa) v diagonali razdalja ne presega 10m. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 26, 2004 2:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Access point bi bil morebiti bolj podoben HUB-u.
Če se ne motim, se da dobiti vsaj dve izvedbi access pointov. S priklopom na mrežo, ali USB. Obstajajo pa tudi kombinacije access point + router.
Ko sem nazadnje gledal cenike, so bili tisti z USB priklopom nekoliko cenejši.
malo off topic:
Da se dobiti tudi 220V modeme, prav tako v USB, ali mrežni varianti.
Par, ki sem ga preiskusil (10Mbit) je v stanovanjski hiši deloval zadovoljivo. Uspela je celo medfazna povezava med kletjo in podstrešjem s cca 70Kbit/s.
Na žalost se je izkazalo, da moja prenapetostna zaščita (verjetno PI filter v njej) predstavlja precejšnjo oviro za komunikacijo. Za nepremagljivo oviro pa se je izkazal električni števec. Povezava med sosednjima stanovanjema ni hotela delovati, kljub minimalni razdalji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Jan 26, 2004 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Da se dobiti tudi 220V modeme, prav tako v USB, ali mrežni varianti. |
int47,
Tole se mi zdi "okolju prijaznejša" varianta. Lahko mogoče navedeš kako povezavo kakega zastopnika-prodajalca ? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |