|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2024 12:12 pm Naslov sporočila: Dvokolesnik 25km/h |
|
|
Pozdravljeni
Kakšne izkušnje s skuterji, ki so omejeni na 25 km/h?
Zaradi gneče v mestu že nekaj časa razmišljam o skuterjih, ki so omejeni na 25 km/h izključno samo za lokalno vožnjo. Super bi bilo, če bi lahko naložil še ženo, da skoćiva na kavo iz Lucije v Piran. Električni, vsaj mislim, ne pridejo v poštev, ker imam zadnji km do doma kar klanec. Pa še cena kar skoči, če si omisliš nekaj, kar ima dovolj kW in je samo omenjeno na 25 km/h.
Moje izkušnje so stare +30 let še iz časov Tomosa.
25km/h pa zato, da bi lahko uporabljala tudi hči do srednje elektro v Portorožu, 4km od doma.
So poceni kitajci dovoj dobri ali je treba poseči po italijanskih Piaggio in ostalih?
Ga je možno odpreti vsaj na 30km/h, kot je omejitev v Portorožu?
Vaše izkušnje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1125 Aktiv.: 6.30 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2024 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bratranec je za sina kupil tisto enoto CDI do 45Km/h za cca. 70€. Jo dobil, ampak skuter ni vžgal. Dobil je neprogramirano. Programiranje in homologacija pa stane menda nekaj čez 200€. Tisto enoto je vrnil nazaj.
Obstaja več for, recimo ta https://www.youtube.com/watch?v=T7adsULm34M
_________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2024 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče se slabo razume moje vprašanje. Bolj me zanima kateri skuter omejen na 25km/h kupiti. Če ga je možno odpreti, za pridobit kakšen km/h več bolje, če ne pa ni nujno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2024 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za do 25kmh je dovolj "kitajec", pod pogojem, da sta oba z ženo "lažja".
Zadeve delajo, predelovat se jih pa ne splača.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.53
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1125 Aktiv.: 6.30 Kraj: Bela krajina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2024 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil povedati bistveno zahtevo.
Uradni servis naj bo v tvoji bližini! Pri 25kmh je to pomemben podatek.
Si blizu It. in bo odločitvi botrovala blagovno znamka in pa izgled.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2024 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter123 je napisal/a: |
Za do 25kmh je dovolj "kitajec", pod pogojem, da sta oba z ženo "lažja".
Zadeve delajo, predelovat se jih pa ne splača. |
Kot sem slišal, to ni nek poseg. Tej skuterji naj bi bili v osnovi vsi do 45km/h, ki jih nato "zadušijo", da ne gre več kot 25km/h.
Eni dajo podložko, da zmanjšajo pretok zraka in goriva v valj. Menda tudi na variator nekaj dodajo, da se ne odpre do konca.
Nisem pa siguren, če so vsi tako.
Če ima neko blokado na variatorju, mu verjetno moč ostane, kar pomeni, da gre tudi v klanec še vedno 25, kar je super. Neka podložka na uplinjaču, pa mu odvzame moč, kar pa ni zaželjeno, ko greš v klanec.
Ravno zato sprašujem, če ima kdo lastne izkušnje.
Peter123 je napisal/a: |
Pozabil povedati bistveno zahtevo.
Uradni servis naj bo v tvoji bližini! Pri 25kmh je to pomemben podatek.
Si blizu It. in bo odločitvi botrovala blagovno znamka in pa izgled. |
Gledaš kitajca, cena 1.600€
Piaggio ZIP 2.400€
Je kar razlika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2024 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eni vzamejo to "podložko" stran (če sploh je), če si gledal link na YT, ki sem ga prilepil.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
173.73 KB |
Pogledana: |
10 krat |

|
_________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 560 Aktiv.: 5.72
|
Objavljeno: Ned Jun 30, 2024 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če moraš voziti v klanec se je za vpračati kako je z hlajenjem. Upam da so to že upoštevali pri razvoju. Stari Tomosi brez prisilnega hlajenja in dve osebi v klanec ni bilo izvedljivo je zaribalo kmalu.
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Jun 30, 2024 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
hudamravljica je napisal/a: |
Menda tudi na variator nekaj dodajo, da se ne odpre do konca.
............ |
Piaggio je imel blokado v vplinjaču, izpuh je imel neko slepo cev in kot si napisal ti, v variatorju je imel distančnik, da se ni do konca zaprl.
Ko sem popravljal sinov razbiti skuter, ki je imel vse te blokade odstranjene in je letel cca. 115km/h, sem imel ogromno problemov, da sem ga spravil na 45km/h,
še največ dela sem imel z distančniki (restrictor) v ti. variatorju, zato sem dal zdrejat tri različnih debelin, ker nisem našel podatka, kako debel bi moral biti
in z najdebelejšim sem prišel na cca. 50 km/h, čeprav je bila želja 45km/h, da ni problemov pri registraciji.
Ja tudi v vplinjač sem dal distančnik.
Variator pa dela tako, večji kot so obrati bolj je stisnjen in jermen teče po večjem obodu, zato tudi večja hitrost.
Če misliš povečevat hitrost, kar se zagotovo da, boš moral pred vsako registracijo spravljat zadeve v prvotno stanje ali pa tudi ne,
če poznaš preglednika na tehničnih, kajti on navija gas na valjih in preizkuša ostale zadeva.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Jun 30, 2024 4:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
s53al je napisal/a: |
Eni vzamejo to "podložko" stran (če sploh je), če si gledal link na YT, ki sem ga prilepil. |
Mogoče imajo to kako drugače rešeno (čeprav ne vidim smisla), Piaggio ima tako jekleno podložko, ki omejuje hitrost, zato pa restrictor.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Ned Jun 30, 2024 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tehnologija variatorja mi je znana.
Danes sem govoril s prijateljevim sinom, je kar dolgo vozil 25-ke, sedaj na 125-ki. Je rekel, da bi izbral SYM kitajca, če bi iskal spet 25-ko.Sam je imel ZIP-a. Prejšnji model z uplinjačem in ne novega, ki naj bi imel že el. vbrizg. Da tej novi se precej kvarijo, prejšnji modeli, da so kar posrečeni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2024 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
hudamravljica je napisal/a: |
Tehnologija variatorja mi je znana..... |
Izgleda, da ne, ker ta se zapira s povečanjem obratov in ne odpira, kot si napisal!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2024 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, če sem se narobe izrazil, sem mislil to kar praviš. In ja, poznam delovanje variatorja. Prvič sem slišal o njemu v srednji šoli leta 90, predmet motoroznanstvo in kasneje, okrog leta 95 smo imeli doma Typhoona od Piaggiota. Original je šel 50, samo odprt pa okrog 85km/h, seveda po števcu, v resnici nekaj manj in kasneje Leonardota 250, Aprilia. Sem tudi sam vzdrževal, tudi menjal jermen in valčke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni