www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

UTP tester in morebitna poškodba UTP kabla
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.85
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 04, 2025 5:24 pm    Naslov sporočila:  UTP tester in morebitna poškodba UTP kabla Odgovori s citatom

Ravno danes sem pri enem napeljeval UTP kable od modema do A1 setup boxsa. Kabla nista bila nova, ker sta bila že prej uporabljena za klasični telefonski priključek. Koliko se je dalo smo kabla vrgli dol s podstrešja in ju napeljali do vsake TV v hiši. En del je pa ostal v zidu v cevi pod fasado (v isti cevi oba skupaj). Tako smo se odločili, da bi bilo čim hitreje in najbolj enostavno. OK prvega sem nekako uspel rešiti, da je TV delal. Pri drugem sem pa imel probleme, ker kabel ni skozi spuščal interneta. Lučka na setup bobosu pri konektroju ni svetila. Pri modemu je pa svetila. Potem sem pa vzel UTP tester in tester je pokazal, da je kabel dober. OK poskusil sem vsaj 5 krat dati konektorje na eni in drugi strani ponovno gor in je bilo vedno enako. Potem smo setup boxsa prestavili ali zamenjali in je bilo spet enako. Vse je kazalo, da nekaj s kablom ni v redu, ali s konektorji.

Ali je možno, da če je katera žica slučajno poškodovana ali v kratkem stiku, da tega UPT tester ne zazana??? Glede na to, da kabla nista nova in sta že bila v uporabi za telefon sklepam, da je nekaj narobe s kablom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 49.64

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 04, 2025 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjaj kabel, verjetno je natrgan.
Nazaj na vrh
s53al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Aktiv.: 6.30
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 04, 2025 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri z multimetrom (piskač).
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 04, 2025 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Novi kabel sem mu pustil tam in 2 konektorja. Drugo si pa bo on delal sam in vlekel kabel, kjer bo hotel prevrtati steno oziroma kdo mu bo že pač. Ker je tudi taki bolj zakomplicirani tip.

Aha torej če je kabel natrgani ali poškodovani tega UTP tester ne zazna in na obeh straneh lučke svetijo od 1 do 8? To je bilo meni najbolj čudno. Ko sem ga pa dal v stetup box pa je bilo vse mrtvo razen na setup boxu je na vsakih nekaj sekund enkrat lučka utripnola pri konetorju.

Pa nekaj me je tudi danes to izučilo. Posebej, da je še ta celo romski, pa tudi precej premožen Prekmurski rom. Sicer mi je nekaj tudi plačal, tako da nisem delal tega kar sem lahko in čisto zastonj. Vsaj en TV mu dela.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 04, 2025 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
Aha torej če je kabel natrgani ali poškodovani tega UTP tester ne zazna in na obeh straneh lučke svetijo od 1 do 8?

Torej imaš tester, ki zgolj ugotavlja neprekinjenost in pravilno vezavo vodnikov ter, da niso v kratkem stiku. Boljši testerji ugotavljajo še marsikaj drugega. Opravka sem imel s Fluke DTX-1800. Seveda je tudi ceni potrebno dodati nekaj ničel.

Mogoče bi kabel lahko uporabil, če bi ročno nastavil 100Mbps in še bolj verjetno, če bi za to hitrost uporabil boljši dve parici.
Nazaj na vrh
jozede
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Aktiv.: 2.92
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 04, 2025 8:55 pm    Naslov sporočila:  Re: UTP tester in morebitna poškodba UTP kabla Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
Ravno danes sem pri enem napeljeval UTP kable od modema do A1 setup boxsa. Kabla nista bila nova, ker sta bila že prej uporabljena za klasični telefonski priključek. Koliko se je dalo smo kabla vrgli dol s podstrešja in ju napeljali do vsake TV v hiši. En del je pa ostal v zidu v cevi pod fasado (v isti cevi oba skupaj). Tako smo se odločili, da bi bilo čim hitreje in najbolj enostavno. OK prvega sem nekako uspel rešiti, da je TV delal. Pri drugem sem pa imel probleme, ker kabel ni skozi spuščal interneta. Lučka na setup bobosu pri konektroju ni svetila. Pri modemu je pa svetila. Potem sem pa vzel UTP tester in tester je pokazal, da je kabel dober. OK poskusil sem vsaj 5 krat dati konektorje na eni in drugi strani ponovno gor in je bilo vedno enako. Potem smo setup boxsa prestavili ali zamenjali in je bilo spet enako. Vse je kazalo, da nekaj s kablom ni v redu, ali s konektorji.

Ali je možno, da če je katera žica slučajno poškodovana ali v kratkem stiku, da tega UPT tester ne zazana??? Glede na to, da kabla nista nova in sta že bila v uporabi za telefon sklepam, da je nekaj narobe s kablom.

Tole pisanje meni zveni z nekoliko neznankami?
- Obstoječi kabel, ki ga niste menjali, ki je bil prej v uporabi za telefon, ali je ta kabel UTP ali običajni telefonski kabel, ki ga sedaj želiš uporabit kot UTP kabel??
Če je temu tako, bo treba najti v tem telefonskem kablu vsaj dve parici in jih pravilno priklopit, da bo kabel deloval kot UTP in bo mogoče delal na 100Mbit prenosu, kar je dovolj za TV.
Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 04, 2025 9:06 pm    Naslov sporočila:  Re: UTP tester in morebitna poškodba UTP kabla Odgovori s citatom

jozede je napisal/a:
damjango je napisal/a:

Tole pisanje meni zveni z nekoliko neznankami?
- Obstoječi kabel, ki ga niste menjali, ki je bil prej v uporabi za telefon, ali je ta kabel UTP ali običajni telefonski kabel, ki ga sedaj želiš uporabit kot UTP kabel??
Če je temu tako, bo treba najti v tem telefonskem kablu vsaj dve parici in jih pravilno priklopit, da bo kabel deloval kot UTP in bo delal na 100Mbit prenosu, kar je dovolj za TV.

Ne oba kabla sta bila UTP cat5 4 parice. Prej so oni imeli na podstrešju telefonski priključek škatlico, kam je prišel notri telefonski kabel in od tam je bila vsa telefonska linija razdeljena. Hiša ima sicer prizidek star nekje 10 let. Ta dva kabla sta šla v ta prizidek je pa res, da je tudi ene 3 metre tega kabla bil speljam zunaj na terasi pod streho. Na terasi in na podsrešju je bil kabel na prostem nič v cevi. V cevi pod fasado je bil samo nekaj metrov. Kabel je pa bil dolgi vsaj 20 do 30 metra.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2025 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali imaš narobe žice ali pa inpedanca ne štima
Obojega klasični tester ne bo pokazal.

Torej če si prepričan, da so barve žic prave potem ti ne ostane kaj drugega kot menjavo kabla

damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2025 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Ali imaš narobe žice ali pa inpedanca ne štima
Obojega klasični tester ne bo pokazal.

Torej če si prepričan, da so barve žic prave potem ti ne ostane kaj drugega kot menjavo kabla

Jaz bi rekel, da verjetno impedanca ni štimala. Ali pa je kje kaka mikro poškodba kabla bila. Večji del kabla ni bil nič zaščiten in to en del kabla celo zunaj na terasi sprevržen vremenskim vplivom.

Če pa ne da nič prevrtati pa nič. Pa vprašanje, če bi sploh ta kabel dobil ven iz cevi, da bi to cev lahko uporabil za novi kabel. Sigurno so v zidu zavoji cevi.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 06, 2025 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je zvezano po standardu?
Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 06, 2025 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
Ali je zvezano po standardu?

Vse je bilo zvezano po standardu. Barve so bile prve sem 10x preverjal. Pa 10 konektorjev zapravil za 1 kabel. Pa še vedno ni delalo. Če bi to vedel bi mu kupil stenske utp vtičnice na vijak. Pa 2 dva meterskiva kabla original. Sicer si pa naj on dela zdaj kak ve in zna. Dejansko koliko bi se to poznalo na signalu in hitrosti pri internetu, če ni kabel direktno povezan? Prvotno je on celo hotel, da mu naj kabel tam, kjer gre iz cevi kabel prerežem in ga podaljšam z novim kablom z luster klemami. Plus tega ne razumem, kako imajo nekateri čas cele dneve biti pri TV ju in potem še celo 3 je TV ji istočasno in to vsak v svoji sobi.
Nazaj na vrh
jozede
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Aktiv.: 2.92
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 06, 2025 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango:
Glede na vse napisano in vse, kar si poizkusil, bi jaz posumil na to, da je kabel, ki ne deluje, vsaj na enem mestu prekinjen in ponovno povezan, kot omenjaš z "luster klemo". Taki spoji, pa lahko povzročajo težave, kot jih omenjaš. Tega ti ne pokaže enostaven tester UTP povezav, ker testira smo ohmsko prevodnost.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 06, 2025 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Vse je bilo zvezano po standardu.
Laughing

Izgleda ni, če ne dela. Very Happy Hec hec.

Moje priporočilo je, da se gre nadometno z povsem novim kablom.
Nazaj na vrh
s53al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Aktiv.: 6.30
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 06, 2025 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si resetiral modem?
Si probal kakšen drugi port?

damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 06, 2025 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s53al je napisal/a:
Si resetiral modem?
Si probal kakšen drugi port?

Vse se je probalo zamenjati porte. Ta kabel za 3. televizijo sem dal na tiste porte, kjer sta že dve televiziji delali. Pa tudi vse sem kable med sabo menjal na modemu in vedno sta delali samo 2 televiziji tretja pa ne. Sploh niso nič svetile lučke odzadaj pri konektorju pri a1 boxu pri 3. televiziji. Pa setup boxe se je zamenjalo pa je bilo enako.

Na tem poceni kitajskem testerju so pa vedno svetile lučke po vrstnem redu na obeh straneh enako od 1 do 8.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni