|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 558 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Čet Jul 03, 2025 10:24 pm Naslov sporočila: Nepojasnjeno ugašanje računalnika, slaba baterija in BIOS |
|
|
Prenosnik HP 8760W mi je nenadoma pričel ugašat brez kakšnega posebnega razloga. Seveda sem najprej posumil na prah v hladilnem sistemu notesnika. Vse sem spihal in očistil. Napaka se je ponovila po desetih minutah delovanja.
Nato sem zamenjal še CMOS baterijo, ker sem pred nekaj dnevi ob startu videl, da se je PC brez kakšnega posebnega razloga zagnal na varen način. Pomislil, sem da bi lahko bilo kaj z BIOSOM oziroma nastavitvami v povezavi z baterijo.
Vse lepo in prav vendar se je tudi po menjavi baterije ugašanje nadaljevalo. S programom https://openhardwaremonitor.org/ sem videl, da so temperature normalne še posebej, ker sem pred tem še enkrat razdrl notesnik in na CPU ter grafiko namazal novo termo pasto.
Rešitev se je skrivala v nastavitvah BIOSa. Vstopil sem v BIOS potrdil nekaj nastavitev in nato šel iz nastavitev s predhodnim shranjevanjem. Ugotovil sem, da se parametri nastavitev nastavijo po defaultu v kolikor je BIOS zaznal napako na samo enem od registrov, čeprav nikjer v nastavitvah nisem opazil nič sumljivega. Ko so se v cmos na novo vpisali vsi parametri se je tudi nepojasnjeno ugašanje prenehalo.
Ponavadi bi človek pomislil na resnejšo napako in tak PC bi dosti uporabnikov kar odpisalo. Mojo izkušnjo sem zapisal, če se tudi komu od vas kaj podobnega primeri. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4284 Aktiv.: 17.34 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 6:43 am Naslov sporočila: |
|
|
fajn je če prej spraviš BIOS parametre recimo za asus , ker lahhko zelo hitro kakšnega pozabiš,
https://www.asus.com/support/faq/1046388/ _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 558 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 8:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj prej?
Ko so se začele težave je že bilo prepozno.
Še dobro, da se vsi ostali parametri katerih nisem SPREMINJAL avtomatsko naložili- prepisali po defaultu! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4284 Aktiv.: 17.34 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
ob prvi instalaciji MB ko imaš parametre nastavljene ( zagon , hlajenje , _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
| Ne razumem povsem, kako to, da privzete nastavitve biosa ne bi bile dovolj za uspešen zagon in delovanje računalnika. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Mojemu sodelavcu se je nov stacionarni PC 'naključno' ugašal za par sekund. Lahko večkrat na dan ali pa je bil nekaj dan skupaj mir. RAM test je šel skozi. Seveda ga je dal na servis, kjer jim je delal. Enak rezultat je bil pri hišnem računalnikarju. Krivili so omrežno napajanje. No, to sva s kolegom izmerila, kasneje skupaj s krmilnimi signali na ATX konektorju in ugotovila, da osnovna plošča ugasne napajalnik (in ne obratno). Na koncu je našel rešitev v posodobitvi BIOS-a. Hrošč je celo dokumentiran. Sklepam pa, da to ni napaka, ki bi se naknadno pojavila, kot v zgoraj opisanem primeru. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem poleg vsega nadgradil BIOS in izgleda vse OK.
Opazil sem, da po nadgradnji PC dela občutno hitreje kot prej. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

|
Objavljeno: Sre Jul 09, 2025 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
BESEN SEM NA MICROSOFT!!!
Računalnik je danes do 13h deloval odlično. Moral sem po robo in ko sem se vrnil sem videl, da se je medtem računalnik posodabljal. Po končani posodobitvi pa se ni več zagnal. Ko bi moral v Windovsih odpreti osnovno stran se je preprosto ugasnil in tako v nedogled. Ob obilici dela in rokih moram sedaj vse naložiti na novo. Zelo težko bo nazaj spraviti BIOS, ker tega pač nisem še nikoli delal brez delujočega sistema.
Preveril sem.
Microsoft je nepooblaščeno z nadgradnjo posegal v BIOS in računalnik je od tistega momenta neuporaben. Da jim jeb....&%$#&" vse po spisku. Isto se je zgodilo tudi na drugem računalniku v firmi podobnega letnika!? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 2093 Aktiv.: 12.82 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2025 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, če je 1x bios posodobljen (poflešan) tako tudi ostane. MS s posodobitvijo/nadgradnjo Win op.sistema dvomim, da je posegal v bios in ga spreminjal brez, da bi te vprašal. Ja, HP je imel ali celo še ima, da preko Windowsupdatea posodobi tudi kak firmware ampak te o tem vedno vpraša in rabi potrditev, pa še to je bilo bolj za poslovne uporabnike in naprave, kjer je to prednastavljeno.
Mogoče se je samo spremenil kak parameter/pogoj za zagon OS-a.
Saj v nastavitve biosa prideš? Preveri Legacy boot/uefi, sata način-ahci/ide...
Katero verzijo Windows imaš? 10, 11?
Predno boš začel telovaditi z novo inštalacijo (čeprav bi mogoče lažje šlo z reinštalacijo) poizkusi "Popravi računalnik", ker se očitno nekje zalomi pri inicializaciji naprav, ker fašejo po posodobitvi neustrezen "nov" gonilnik.
Da popraviš zagon imaš 2 načina, zdaj govorim bolj na pamet, ker ne grem zdajle v delavnico tega testirat, da ti do pike natančno napišem. Zagotovo se boš znašel, če boš poizkusil.
1. Naredi si boot inštalacijski Win10/11 USB ključek (zadnji ISO dobiš na uradni MS strani, USB Win10/11 boot ključek nato narediš s programom Rufus).
Bootaj sistem z USB ključka, ko se pojavi izbor jezika vse izberi SLO, v naslednjem koraku pa namesto inštalacije levo spodaj izberi "Popravi računalnik", nato se pojavi uefi izbor kjer izbereš "Odpravljanje težav" in nato "Popravilo zagona"...
Ko, če bo to uspešno ne pozabi odstraniti usb ključek in štartati z diska, da vidiš, če je uspel popraviti zagon.
1a. Če popravilo zagona ni uspešno, potem ponovi postopek z usb ključkom in vsemi koraki le da namesto "Popravilo zagona" izbereš "Odstrani nedavno nameščene posodobitve", kjer imaš izbiro "Odstrani najnovejšo posodobitev kakovosti" in "funkcij". Tega nikdar še nisem sprobal, ker ni bilo potrebe. Mogoče ti uspe zadnjo posodobitev odstraniti. Spet potem ne pozabi ob restartu bootati brez USB ključka.
1b. Če popravilo zagona ni uspešno niti po odstranitvi zadnje posodobitve potem imaš v izboru še možnost "Obnovitev sistema". Pogoj je, da imaš narejeno vsaj eno obnovitveno točko in da je ustvarjanje obnovitvene točke omogočeno. To se sicer nastavlja v "Sistemske lastnosti/zaščita sistema/Konfiguriraj/in nato Ustvari". Ampak to je že nadaljevalni tečaj, če bo do tega prišlo.
2. Če nočeš telovaditi z boot Win USB ključkom in ker imaš prenosnik mu najprej odstrani baterijo in ga priklopi samo na napajalnik.
Vklopi ga in takoj, ko zagledaš Win logo (tisti 4 okna in spodaj krogec, ki se vrti) mu na silo izklopi napajanje. To ponovi npr. 2x ali dokler ne boš namesto Win loga ugledal napis ala "Priprava samodejnega popravljanja". Pusti, da se naloži in slediš podobnim ekranom kot so opisani v zgornjih točkah 1, 1a, 1b.
Poročaj, če si kaj uspel. _________________ Največji čar - električar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2025 4:58 am Naslov sporočila: |
|
|
| Ta računalnik je naredil svoje. Moral bi ga zamenjat že davno, sploh glede na to da je za posel. Morda je sedaj ta prilika. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2025 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
To imaš vsekakor prav ampak, da ga po nepotrebnem sesujejo pa tudi ne gre.
Kar se hitrosti in performanc tiče mi ta zadostuje še posebej, ker ga uporabljam v delavnici za KiCad, emaile, Word, Excell. Ostalo deluje na novejšem PCju z WIN11.
Do sedaj nikoli z njim ni bilo niti najmanjše težave, zato ga tudi najraje uporabljam.
DušanK hvala.
Najprej sem že sam prišel do tega, da sem najprej odstranil zadnje posodobitve za win10 "kakovosti" (karkoližetopomeni), kot si opisal. Vendar ni še deloval. V istem meniju sem potem zagnal obnovitev sistema pa je nekje na koncu klecnil in se vseeno še ni hotel zagnati. Sedaj sem nekako uspel vstopiti v varnem načinu ter resetiral CMOS nastavitve in sedaj zopet deluje. Nisem pa še prepričan, če je res vse OK.
Medtem sem si tudi že pripravil ključek, ki pa mi ga tokrat ni bilo potrebno uporabiti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2025 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
| DusanK je napisal/a: |
1b. Če popravilo zagona ni uspešno niti po odstranitvi zadnje posodobitve potem imaš v izboru še možnost "Obnovitev sistema". Pogoj je, da imaš narejeno vsaj eno obnovitveno točko in da je ustvarjanje obnovitvene točke omogočeno. To se sicer nastavlja v "Sistemske lastnosti/zaščita sistema/Konfiguriraj/in nato Ustvari". Ampak to je že nadaljevalni tečaj, če bo do tega prišlo.  |
Res sem iskal pa ne najdem te točke. Tudi ChatGPT mi je svetoval vendar se nasveti ne ujemajo z realnim zaslonom. Resnično moram narediti kaj da si olajšam obnovitev.
Pozitivna stvar pa je, da sedaj že pišem iz mojega notesnika.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 2093 Aktiv.: 12.82 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2025 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odpreš Sistemske lastnosti, zavihek "Zaščita sistema", spodaj med prikazom pogonov poglej, če je pri C: disku (navadno je tam Windows sistem) vklopljena zaščita.
Če ni vklopljena potem najprej klikneš na C: particijo, da jo izbereš, nato klikneš spodaj "Konfiguriraj" in klikneš "Vklopi zaščito sistema" ter spodaj določiš koliko GB bo rezervirano za obnovitvene točke. Daj vsaj 1-2% od kapacitete C: particije.
Potrdiš in restartaš.
Takoj naredi še obnovitveno točko, tako da greš spet v Sistemske lastnosti na zavihek "Zaščita sistema" in spodaj klikneš na "Ustvari", vneseš neko ime ali dogodek (npr.: "Pred inštalacijo novega grafičnega gonilnika 10_07_2025") po kateri boš prepoznal morebitno kasnejšo obnovitveno točko zakaj že si jo ustvaril.
Če te firbca koliko in katere so obnovitvene točke potem spet v istem zavihku "Zaščita sistema" izbereš Obnovitev sistema, ki v novem oknu prikaže najprej zadnjo točko "Priporočena obnovitev", če pa klikneš spodaj na "Na seznamu izberite obnovitveno točko" se v oknu pokažejo še ostale zadnje točke (datum/ura/opis/vrsta...) ter ali si jih ustvaril ti ročno ali sistem pred kakšno pomembno posodobitvijo.
Aja, Sistemske lastnosti najhitreje dobiš če:
v iskalno vrstico ali Win+R vpišeš:
sysdm.cpl
Lahko tudi Win+Pause ter na desni strani izbereš "Zaščita sistema", itd. _________________ Največji čar - električar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

|
Objavljeno: Pet Jul 11, 2025 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Sem vzel iz PCja SSDja in ga vklopil. Predno sem vstavil obnovitveni ključek se mi je ponudil moder WIN zaslon "Želite sistem obnoviti, nadgraditi, namestiti..." in pa restart. Še prej pa so se vrtele ikonce od WIN10. Tega v Biosu prej ni bilo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2025 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes se mi je sesul še TRETJI PC! Torej že tretji v zgolj mesecu dni!?
Tokrat domači notesnik HP ProBook 470 G4 z i5 procesorjem!?? Vsi so med seboj različni. Po starosti si med seboj sledijo na 4-5 let. Ta zadnji je najnovejši od teh in je star približno 6-7 let. Vsi so HPji!!
Ko sem šel danes od doma sem opazil, da se je notesnik ob izklopu nadgrajeval. Ko sem prišel domov sem prižgal notesnik. Opazil sem, da je začetna Windows stran bila spremenjena. Spominjala me je na WIN11, če jo primerjam z enim od PCjev, ki ima že naložene Win11.
Računalnik je deloval strašansko počasi. Celo večnost je trajalo, da so se ikone na domači strani pokazale po vrsti, da ne omenjam opravilne vrstice... Firefox se je odpiral 4 minute in vsaka stran po 2-3 minute. Praktično ni bilo možno pisati, ker se je črka pokazala na zaslonu s približno 5 sekundno zakasnitvijo.
Ker sem bil prepričan, da je na prejšnjih dveh PCjih za težave bil kriv BIOS sem šel takoj v akcijo in ga nadgradil z veliko muko in sila počasi. Najprej sem moral naložiti HP Asistant. Še prej pa mi je ChatGPT pomagal poiskati command ukaze za preverjanje verzije BIOSA. BIOS sem uspešno nadgradil in TAKOJ PO PONOVNEM ZAGONU PO NAMESTITVI NOVEGA BIOSA je notebook začel delovati BP in hitro tako kot je treba. Ob zagonu se mi je tokrat pokazala moja stara stran za zagon WIN10.
Torej sedaj sem 100% prepričan, da je to NAMERNO MASLO MIcrosofta, ki nas hoče s tem prepričati v nakup novejših mašin in migraciji na Win11.
DušanK prosim te za pomoč, kako sedaj popolnoma preprečiti avtomatsko nadgradnjo še posebej tako, ki posega v BIOS, kajti v nastavitvah imam namreč izklopljeno avtomatsko posodabljanje oziroma nastavljeno na ročno in vse izklopljeno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni