|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2025 7:52 pm Naslov sporočila: Vohuni za vsakim vogalom |
|
|
O tem se je pred časom že pisalo, zdaj pa kot kaže nekateri tudi ukrepajo.
No, glede teh trditev se kar strinjam z njimi. Avtomobili počasi postajajo podobni M$ operacijskim sistemom ... špijonaža in prodaja podatkov kjer koli je to možno. Isto sr*nje, kot mobilni telefoni.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2025 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred 30 leti so posneli film "The Net" https://www.imdb.com/title/tt0113957/
Pri nas še interneta nismo imeli, no, mogoče kaj preko dial-up modema... v filmu pa že polno IoT in ne vem kaj vse... prav neverjetno za tisti čas.
No, pa se je uresničilo, pa ne samo to, še veliko huje je lahko in bo...
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 852 Aktiv.: 3.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2025 7:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Uf, ko bi vedeli, kaj vse (vsi) novejši avtomobili pošiljajo matični firmi, od tehničnih podatkov (napake, stanja motorja,..), lokacija, vozne navade, telemetrija, osebni podatki iz "android avta" oz. telefona,...itd.
Vprašanje, kam vse to prodajo... V prvi vrsti najbrž zavarovalnicam... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 752 Aktiv.: 3.51 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2025 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
| Ni ravno o avtomobilih, ja pa o naših "facah". Dokumentarec. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2025 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
| poule je napisal/a: |
Vprašanje, kam vse to prodajo... |
(Pro)dajo vsem, ki imajo interes. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2025 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti na nekem drugem forumu (kjer so vsi pametnejši od tebe) sem večkrat pisal o "digitalni kletki" pa so me takoj blokirali s "Teoretik zarote".
Že leta trdim, če hočeš vedeti, kam gre svet, poslušaj, kaj govorijo na WEF v Davosu. Nič ne pomaga, če si zatiskaš oči in govoriš eh to je samo teorija zarote. Ne govorim o skritih sobah in iluminatih, govorim o javnih govorih, objavljenih poročilih in strateških dokumentih, ki jih lahko vsak bere na spletu. Leta 2016–2018 so govorili o "digitalni identiteti za vse" o "programabilnem denarju" in o "pametnih mestih, kjer bo vsak gib merljiv".
Danes:
- UK uvaja digitalni ID, London ima ULEZ-kamere na vsakem vogalu,
- Nemčija testira CBDC,
- Avstralija že testira "carbon budgeting" v bančnih aplikacijah.
- EU: predlog zakona o "digitalnem evru" vključuje možnost programabilnih omejitev (npr. ne moreš kupiti mesa, če si presegel ogljični limit).
- da sploh ne omenjam Kitajske, kjer so socialne točke v polnem zaletu.
Možnost nad nadzorom avtomobilov je samo del te agende, tudi novi Win11 so del tega sistema.
Danes ni več vprašanje ali bo digitalni ID, programabilni denar in socialne točke, vprašanje je ali bomo to sprejeli in postali lutke v tujih rokah. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Brusli Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10 Prispevkov: 204 Aktiv.: 3.11 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2025 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
| Jsz že desetletje opozarjam na takšne stvari, pa vsi mislijo, da sem paranoik oz nek norec ali pa celo kriminalec, ker imam pač "nekaj za skriti". Na koncu pa se izkaže, da sem imel cel čas prav. Žal mi je samo, da ne morem tistim mastno zračunati kakšne storitve o zasebnosti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.07
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2025 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
| Proteus je napisal/a: |
.
Danes:
- UK uvaja digitalni ID, London ima ULEZ-kamere na vsakem vogalu,
...... |
Tega tipa včasih spremljam, sicer ima ponavadi bolj splošne teme o življenju v UK:
https://www.youtube.com/watch?v=G0d3RrsbF9k&t=12s
Treba se bo upret, iti na ulice. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2025 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se malo izobražujem o novi tehnologiji TPM 2.0 v navezi s Win11. Na kratko, za bruhat, zraven bi pa fasal še krvavo diarejo. Pri novi matični plošči bi ga najraje kar odspajkal proč: https://www.youtube.com/watch?v=t1eX_vvAlUc _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Brusli Član

|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2026 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa saj imajo nekatere matične plošče "fTMP", kjer ne gre za pravi TMP ampak le za software emulacijo slednjega oz. navidezni TPM, ki je dejansko del BIOS-a oz. je integriran v samem FLASH čipu. Te zadeve ne moreš kar tako odspajkati proč, sicer boč uničil matično ploščo, ker boš zraven odstranil tudi BIOS. Pri določenih modelih matišnih plošč pa so na plošči na voljo tudi posebni konektorji oz. pin header-ji kamor se potem vstavi majhen fizičen PCB, ki vsebuje čip s TPM-jem. To so pa pravi hardware TPM čipi, ki nudijo bistveno boljšo zaščito ključev. Imaš na voljo tudi takšne stvari.
Sicer imaš pa prav glede Windows 11, ker so postali takšna svinarija, da gre že res na bruhanje. Če se ne motim, pa obstajajo tudi neki zaobhodi oz. "workarounds" (išči ključno besedo "Rufus") , kjer je Win 11 možno inštalirati na naprave brez TPM in hkrati tudi v offline načinu, da ni treba kativirati uporabniškega računa pri Micro$oftu. Drugače pa Linux, Linux in Linux. Jaz kupujem nov namizni računalnik po delih, pa resno razmišljam, da sploh ne bom uporabljal Win11 na njem. Če pa že, pa bo Win10 neglede na to, da je dočakal konec s posodobitvami. _________________ Umetna inteligenca ni nadomestilo za lastno pamet. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47 Prispevkov: 238 Aktiv.: 1.45 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2026 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bo vedno slabše. Na vseh platformah. Na android telefonih se vse preveč apliakcij veže na google play services, brez vsake potrebe (preverba google play integrity). Preprosta aplikacija, ki z lokalne baze prikazuje vsak dan drug tekst, nenadoma ne deluje, ker nimam nameščen google play services oz. google play na svojem telefonu, uporabljam namreč lineage os, ker ni bloatware-a, ni googla, ni neskončno pop up oken, kjer se moraš z vsem strinjat, da lahko uporabljaš telefon. Ni nadležnih reklam in čudnih tekstov. Dokaz da je to brezveze, so aplikacije, ki delujejo povsem isto stvar, le da so open source, dobi se jih pa na tržnici F-Droid.
Bančne aplikacije ne delujejo, ker ni nameščen google! (android je v osnovi open source, zakaj bi pogojevali da mora biti na telefonu google?), ali ker je odklenjen bootloader. Zakaj že? A na PC-ju pa je bootloader lahko odklenjen in zadnjih 15 let je banka vseeno lahko normalno delovala? Na svoj PC ali telefon si lahko namestim kar si želim.
Hipotetično (oziroma kot smo videli v videu, ki ga je delil @brezimenko to ni več hipotetično) predstavljajte si, da na svoj PC ne smeš naložiti ničeasr drugega, razen OS ki je že priložen. Če karkoli spremeniš, programi ne delujejo, ker opa, odlklenil si bootloader! Pa recimo da odklenete bootloader in namestite Linux. Banka ne deluje, ker ni nameščen M$ in ker imate odklenjen bootloader na svojem PC, ki ste ga sami kupili.
PC, telefon, sedaj pa še avti (kjer podobno kot na telefonu, poleg mikrofona ki vas snema, vedo še vašo lokacijo, kam hodite v službo, dnevne poti, ...)
Zato pa jaz sedaj doma na svojih PC-jih uporabljam Linux Mint in Fedora (razen v službi, kjer je pač M$), ne telefonu Lineage OS in Graphene OS. Lani sem naredil prehod in mi ni žal. Vse idelano? Seveda ne. Vendar deluje kot si jaz želim in veliko bolje, kot če bi vztrajal na M$ in Android s stock ROM-om. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5846 Aktiv.: 23.66 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2026 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Proteus je napisal/a: |
| ........vprašanje je ali bomo to sprejeli in postali lutke v tujih rokah. |
Hm, ali nismo že? _________________ Lp, Jaka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2606 Aktiv.: 12.01 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2026 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
| hamm je napisal/a: |
...
Bančne aplikacije ne delujejo, ker ni nameščen google! (android je v osnovi open source, zakaj bi pogojevali da mora biti na telefonu google?), ali ker je odklenjen bootloader. ... |
Večina aplikacija, ki potrebujejo avthenticatijo ne deluje na na odklenjenih androidih ali v virtualki ker bi lahko "spoofal" uro ali GPS.
Še Bluetooh GPS sprejemnik ne bo delal na andoridu tudi če je tablica v osnovi brez GPS, sem moral nekaj mutit v terminalu in vsakič posebej povezati. Tako, da na koncu uporabljam navionics zemljevide na telefonu, čeprav imam tablico z barvnim e-ink super za uporabo zemljevidov na soncu. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Brusli Član

|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2026 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: |
| Hm, ali nismo že? |
Nekateri še k sreči nismo. Lahko pa se nam pridružite tudi ostali. Vljudno vabljeni. _________________ Umetna inteligenca ni nadomestilo za lastno pamet. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni