|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
SlyCrespo Član

Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01 Prispevkov: 231 Aktiv.: 2.69 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2025 4:31 pm Naslov sporočila: Izdelava audio ojačevalnika |
|
|
Pozdravljeni!
Po dolgem času sem spet motiviran za izdelavo audio ojačevalca. Prejšnjič ste mi soforumaši pomagali pri načrtovanju in se vam zahvaljujem za to. Ojačevalec sicer deluje vredu, ampak je bolj šibek. Tokrat bi izdelal nekaj močnejšega in zadevo nadgradil s predojačevalcem, oziroma vgradnim predvajalnikom iz TEMU-ja.
Razmišljam, da bi izdelal 100W ali 170W Brutusa iz Svet Elekronike in mogoče s tem predvajalnikom: KLIK Bi to dvoje "pasalo" skupaj?
Ohišje bi bilo leseno, tiskana vezja bi tudi tokrat načrtoval sam in jih dal printat kitajcem. Mogoče bi namesto Brutusa lahko delal kateri drug ojačevalec - če ima kdo kakšen predlog, se priporočam.
Torej prosim za kakšna mnenja glede vsega skupaj, da imam neko usmeritev, preden se lotim zadeve.. Hvala. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2025 5:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Loti se D klase ...
Lp, G _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7861 Aktiv.: 31.81 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2025 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
| mucek je napisal/a: |
Loti se D klase ...
Lp, G |
Še bolje, da ga kupi, če že nabavlja na Temu. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2025 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi lahko, realno bo ceneje ko pa PCB zrisat na podlagi datasheeta in nabavit komponente.
Ampak kje je pol vsa zabava?!  _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2025 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kaj bolj resnega, npr Studio 350W PA
https://www.siliconchip.com.au/Issue/2004/January/Studio+350+Power+Amplifier+Module
Imam še nekaj tiskanih vezij narejenih in izhodne močnostne tranzistorje še vedno na zalogi. Teh ojačevalnikov sva s prijateljem izdelala... uh... kar nekaj
Aja, če je pa prehudo tole zate, pa imam narejena vezja in čipe na zalogi za predhodno verzijo Brutusa in še nekaj drugih, tudi Elektorjev PA300.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1500 Aktiv.: 7.14 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2025 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
@v.j.
Malo of topic mogoče bo zanimivo tudi za druge.
Imaš mogoče kake meritve o THT ali damping fankorju? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02 Prispevkov: 340 Aktiv.: 1.53 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2025 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
Kaj pa kaj bolj resnega, npr Studio 350W PA
https://www.siliconchip.com.au/Issue/2004/January/Studio+350+Power+Amplifier+Module
Imam še nekaj tiskanih vezij narejenih in izhodne močnostne tranzistorje še vedno na zalogi. Teh ojačevalnikov sva s prijateljem izdelala... uh... kar nekaj
Aja, če je pa prehudo tole zate, pa imam narejena vezja in čipe na zalogi za predhodno verzijo Brutusa in še nekaj drugih, tudi Elektorjev PA300.
. |
tole je pa zelo zanimiv projekt ! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2025 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, je zanimiv projekt in dejansko gre za kar hud izdelek.
Meritev nimam, niti nimam podatka o tem, edino kar mi je poznano so lastne izkušnje in navedbe v člankih, da gre za zelo nizek THD. Ali navedbe držijo jaz po posluhu (ki je bolj slab) ne vem, slišati je bilo v redu, zelo v redu. Prijatelj, ki je naredil nekajkrat več ojačevalnikov kot jaz in se na te zadeve tudi veliko bolj razume je rekel: "to je to, to sem iskal".
Projekti v Silicon Chip so dobri, lepo pripravljeni, mogoče celo prekašajo Elektror, no, nista dosti narazen, obe reviji sta na visokem nivoju.
Še en manjši ojačevalnik smo delali iz Silicon Chip, bom pogledal in napisal.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1020 Aktiv.: 4.13 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2025 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kakšen GAINCLON? _________________ In brake we trust... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 658 Aktiv.: 2.66 Kraj: LJUBLJANA
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2025 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Svoje čase so tudi mene prepričevali, da so pečke v A klasi edina kvalitetna zadeva, pa "resni" ala studio 350 PA ...
Potem pa priključiš kitajski "klump" za dobrih 20 ojrov ...
Tako da ... kaj v D klasi je definitivno smiselno vzet v obzir ... pa naj bo to v samogradnji, ali pa v končni fazi finiširanje/friziranje kitajskih modulov do izdelka v ohišju z napajalnikom in potrebno periferijo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Kratek evangelij za izgubljene med Class D čipi
Da, svet je šel naprej, avtomobili so električni, telefoni nimajo več gumbov, in celo toasterji imajo Wi-Fi. Toda pravi avdiofil stoji trdno; s kablom iz čistega bakra (OFC, seveda) v eni roki in gramofonsko iglo v drugi.
Digitalno? Hvala ne, mi verjamemo v analogno odrešenje.
Za začetek: Bluetooth ni zvok, to je kompresirana izdaja tvoje duše. Resnični zvok potuje po kablih debelejših od povprečne vodovodne cevi, izoliranih s solzami menihov iz templja Hi-Fi.
Če kje slučajno vidiš "ta novi Class D", se takoj pokrižaš z dvema bananama (pozlačenima, seveda).
Razred D ni ojačevalnik, to je računalnik, ki se pretvarja, da ima dušo. Pravi ojačevalnik se greje. In brni. In včasih malo zasmrdi po toplotnem toku. Če ni nevarno, ni avdiofilsko.
Gramofon je naš sveti gral. Vsak prasket je sporočilo vesolja, da še nisi izgubil stika z resničnim svetom.
Pravi avdiofil tudi ve, da zvok prihaja iz napajalnega kabla. Če ni debelejši od zapestja in ne stane vsaj toliko kot tvoj pralni stroj, potem ne slišiš niti mikrotonalne razlike med violino in violončelom.
Znanost tega ne potrjuje, a to je zato, ker znanstveniki nimajo posluha.
Digitalni svet bo minil: streamanje, algoritmi, Class D čipi, vse to je le trenutni hrup v vesolju.
Toda razred A, vinil in toplina aluminijastega ohišja pri 65 °C ... to je večnost, to je religija, to je Hi-Fi Nirvana.
PS: če tvoj ojačevalnik ne porabi več elektrike v prostem teku kot sušilni stroj, se sploh ne pogovarjava. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Proteus je napisal/a: |
| Kratek evangelij za izgubljene med Class D čipi ... |
Samo en segment si omenil. Ob takih razlagah manjka še kup stvari, ki ne smejo manjkati ob "pravih" cevnih ali pa pečkah v A klasi. napajalni kabli, kabli za zvočnike, pa razni interkonekti seveda.
Na vse to lahko pri D klasi enostavno pozabiš ...
Vsakemu, kar mu gre ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7861 Aktiv.: 31.81 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Proteus, @Frenki pozabila pa sta napisati: izguba sluha-naglušnost z leti (vsaj pri meni je tako).  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni