www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

rezkarji za PCB
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bray
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53
Aktiv.: 1.38
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 10:12 am    Naslov sporočila:  rezkarji za PCB Odgovori s citatom

Malo sem preizkusal rezkanje tiskanih vezij in glede na to kaksne rezkarje sem uporabil sem z rezultatom kar zadovoljen. Me pa zanima, kje bi se dalo najbolj ugodno dobit rezkarje za ta namen?
Kaksne rezkarje se sploh uporablja v te namene....ravne ali spicaste? Sam sem imel problem z globino reza in s tem s sirino, ker povrsina ni cisto ravna. Idealno bi bilo imeti recimo 0.3mm rezkar z ravno spico.

Pozna kdo kako internetno trgovino kjer bi ponujali tovrstno robo?

Resize of IMG_8998.JPG
 Opis:
test z TQFP32
 Velikost datoteke:  68.45 KB
 Pogledana:  103 krat

Resize of IMG_8998.JPG

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravnokar sem tudi jaz izdelal moj prvi testni TIV.
Rezkar je vidja 0.25mm v globino

P1000760.JPG
 Opis:
Med delom
 Velikost datoteke:  253.28 KB
 Pogledana:  72 krat

P1000760.JPG

P1000762.JPG
 Opis:
Koncan TIV
 Velikost datoteke:  215.34 KB
 Pogledana:  109 krat

P1000762.JPG

test.JPG
 Opis:
Tako izgleda v EAGLU
 Velikost datoteke:  61.22 KB
 Pogledana:  30 krat

test.JPG

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rezkarje za CNC prodaja www,lpkf,si. Normalno se za rezkanje uporablja 0.2 milimetra debel rezkar, ki je na koncu koničast. To pomeni, da je izrez širok od skoraj nič do 0.2 mm. Z nastavljanjem globine rezkanja se regulira širina izrezkanega materiala. Debelejši rezkarji niso primerni, ker ne morejo narediti ostrih kotov/vogalov. Če je potrebno odstraniti večje površine bakra, se uporabi rezkar z ravnim čelom. Po rezkanju z 0.2mm. Se pa čas izdelave vezja obupno podaljša.

Na sliki končanega vezja (ali lahko narediš bližnjo sliko?) zgleda, kot da ti malo požira po svoje. Verjetno pritrditev z lepilnim trakom ni dobra. Tiskanina mora biti zelo dobro pritrjena na machino. Običajno se to naredi tako, da imaš na CNC machini na rezkalni površini fiksirana dva pina v eni rezkalni osi. Pred rezkanjem v tiskanino zvrtaš na dveh robovih dve luknji. Tiskanino natakneš na pina. To fiksira ploščo za stabilno rezanje. Ko rezkaš drugo stran vezja, ploščo snameš z pinov, jo obrneš in natakneš nazaj. To ti zagotovi, da se spodnja in zgornja stran nacentrirata v nulo in ni nobenega zamika. Namesto pina lahko uporabiš tudi vijak.
Uporaba pinov ima še eno dobro lastnost. Ni potrebno neko posebno precizno vstavljanje pretinaksa v machino. Ko iz kosa pertinaksa konturno odrezkaš svojo ploščico, je vedno odrezana naravnost in pravokotno.

Rezkarji, ki jih imaš na prvi sliki so neprimerni. Namesto steklenega laminata (tiskanega vezja) uporabi papirni (FR3). Obdeluje se precej lažje, rezkarji in svedri trajajo bistveno dlje. Pa še steklenega prahu nimaš po prostoru in v pljučih. Tiskanina pa je enako kvalitetna. Razen če ne delaš z zelo visokimi frekvencami. Za visokofrekvenčni CNC se uporablja rezkar 0.1 mm, pa motor z 60 ali več tisoč obrati.

http://www.lpkf.com/products/rapid-pcb-prototyping/tools/index.htm surfaces tools in penetrating tools
Orodje na strani 33 in naprej: http://www.lpkf.com/_mediafiles/1026-product-catalog.pdf

Jur

tmp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  42.66 KB
 Pogledana:  39 krat

tmp.jpg

Nazadnje urejal/a jur Čet Jun 14, 2007 11:44 am; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo ti prilagam "makro" posnetek TIVa
Ne nic se ne zmika in pritrditev s selotejpom je dobra resitev, ce gre za enostransko zadevo. Edino ploscica je bila malo zvita, zato je na enem delu sel rezkar bolj v globino.

makro.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  372.55 KB
 Pogledana:  52 krat

makro.jpg

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekatere CNC machine so narejene tako, da se vrtalna glava namenoma nasloni na tiskanino in drsi po njej. To pomeni, da sveder vrta vedno popolnima enako globoko, tudi če je tiskanina zvita.

Poizkusi še FR3. Ker je FR3 narejen iz tkanine, je valovit. Zaradi tega so tanke vezice slabše. Označeno na priloženi sliki.

Jur

tmp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  46.4 KB
 Pogledana:  25 krat

tmp.jpg

Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule imajo rezkarje: http://www.bmr-trade.si/tiskana%20vezja.htm
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur
Moj CNC ni namenjen rezkanju TIV. Ce pogledas malo konstrukcijo je predcej bolj masivna in groba. To sem samo probal, ce gre!
Wink

trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Moj CNC ni namenjen rezkanju TIV.

Čemu pa je namenjen?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Moj CNC ni namenjen rezkanju TIV.

Čemu pa je namenjen?

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekateri uporabljajo CNC tudi za izdelavo nagrobnih spomenikov !

SimonS pa še za kaj drugega Laughing

ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.65
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2009 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene tudi zanima, glede rezkanja TIV s CNC. Pravzaprav me zanima, kako je to sploh možno. Kaj vse potrebujemo, poleg vezja narisanega v TIV. Katere datoteke je potrebno izvoziti in kako to realizirati na CNC?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2009 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelava raznih izdelkov, graviranje (3D) v les za kakšne obletnice, ... V glavnem pa z njim izdelujem razne utore v škatlah.
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2009 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simon, to boš vsekakor moral pokazati! Very Happy

Lp
Nazaj na vrh
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.06
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2009 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veliko forumašev se je odločilo za izdelavo rezkarja, ki pa jim primarni namen ni bil izdelava tiskanega vezja. Sam sem malo pomišljal v tej smeri da bi si ga izdelal izključno za ta namen. Vrjetno bi zaradi tega sama konstrukcija bila lažja, ker nebi bila podvržena takim silam (možna uporaba cenejših materialov?).
Bi lahko prišel v cenovni rang do 200€ do delujočega stanja? Vem da ga je eden izmed forumašev naredil za zelo nizko ceno!
Nazaj na vrh
qwertzui
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38
Aktiv.: 2.21
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2009 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rezkarji na sliki niso niti malo primerni za cnc, ker nimajo glave skoraj nič ostre. To so za dremel rezkarji.

S temi bi rezkal vezja brez problema.

Saj nič ne rečem, da se narediti dokaj poceni, natančnost pa je boga. Ampak če se boš slučajno kam zaletel z mašino, se ti bo pa razsula, v kolikor je iz mediapana.

@VolkD: Res je, vendar pa moraš biti previden, saj ti prah, ki se sprošča lahko uniči vodila Confused
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni