www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Suppressor dioda
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 6:38 pm    Naslov sporočila:  Suppressor dioda Odgovori s citatom

Imam vprašanje, ki se bo morda komu zdelo butasto....
Sestavljam usmernik, kjer sem uporabil suppressorsko diodo in shematično sem zadeve že prav postavil. Problem je pri fizični sestavi, ker moja dotična dioda nima črtice. Ali je možno, da je ta dioda lahko obrnjena kakorkoli?

Še tip P6KE20CA (spodaj še DC).

Hvala za odgovore Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, je mozno. Enosmerne imajo obrocek (tako kot vse "normalne" diode), dvosmerne ga pa nimajo. To je ekvivalent dveh nasproti vezanih zener diod.
bungee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za potrditev mojega "suma" Very Happy
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce preberes datasheet ali si ogledas stran proizvajalca, bos tudi opazil razdeljevanje na enosmerne in dvosmerne. Za DC je dvosmerna enako dobra (ce se ne zanasas na delovanje v normalni smeri), za AC je pa primerna samo dvosmerna, sicer bo vse skupaj delovalo samo na pol.
bungee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bistvu me je zmedlo predvsem dejstvo, da na diodi piše DC in ni označena "smer". Datasheet sem pregledal najmanj trikrat in seveda je na prvi slikci narisana črtica. No ja upam da ne bo počilo ko bom priklopil Rolling Eyes
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CA je dvosmerna!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrz si spregledal kaj v slogu "Polarity: Color band denoted cathode except Bipolar" ali "DEVICES FOR BIPOLAR APPLICATIONS For Bidirectional use C or CA Suffix for types P6KE6.8 thru types P6KE440" Wink Povedano drugace, tvoja supresorska dioda je bipolarna.

Jaz sem pred casom v eni trgovini pri nas dobil unipolarne, v drugi pa bipolarne, navedel sem pa obakrat oznako brez crk na koncu (torej brz oznake tipa), tako da je ocitno vse na voljo, prodalajec pa vzame kar je najprej pri roki, ce nisi dovolj eksakten.

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2007 6:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DC je zelo nerodna končnica za bipolarno, to je res...
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2007 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gumby... saj nihce ni rekel, da je DC oznaka za bipolarno. Ali je pa prevec zgodaj in sem spil se premalo kave?

Kolikor se spomnim, je oznaka za bipolarno CA in unipolarno samo A, vedno in povsod.

[dodatek]
Pravkar pogledal datasheet. Na prvi strani z velikimi crkami pise kaksna je oznaka za bipolarno in kaksna za unipolarno! /me slaps bungee around a bit with a smelly Tux.

[/dodatek]
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2007 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch: hotel sem povedat, da je na karkoli bipolarnega neumno pisat gor "DC", ker te res samo zmede
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2007 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja... ce bi to upostevali, bi kaj kmalu zmanjkalo oznak. Ce malce pomislis, lahko vsaka kratica kaj pomeni.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2007 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlika med unipolarnimi in bipolarnimi je v glavnem v tem, da so bipolarni malo počasnejši, ker imajo večjo kapaciteto spoja. Za boljši efekt je bolje vezati dva unipolarna v antiparalelni vezavi.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2007 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce mislis paralelno vezani in kontra obrnjeni, bo efekt ... nikakrsen. V prevodni smeri se zadeva obnasa kot dioda.

Ce pa misis serijsko vezano, vendar ena proti drugi, pa prakticno ne predstavlja nobene prednosti, razen v primeru, ce na sredini povezes se eno tako proti skupni tocki (recimo, da imas diferencialni vhod). V tem primeru imas zascito proti motnjam po posameznih linijah kot tudi proti diferencialnim motnjam.
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2007 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
/me slaps bungee around a bit with a smelly Tux.
sej sem rekel, da je "neumno" vprašanje. In hvala za pomoč Wink
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2007 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam še eno bolj butasto vprašanje, in ker je tu govora o elektroniki za začetnike bom kar vprašal.

Kaj je superpressor dioda?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni