|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Jul 30, 2025 5:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
| elektrolit je napisal/a: |
| ... sem oba prosta zoba zbiralke zaradi varnosti odžagal. |
Škoda. Ker obstajajo zaščitne plastike za ta namen. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 30, 2025 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
| qwertz je napisal/a: |
| Včasih se je za luči uporabilo vse 3 faze - zaradi preprečevanja utripanja fluo luči. |
| jozkoc je napisal/a: |
| Mislim da tudi za te "nove" led sijalke ne bi bilo neumno. |
..., seveda je odvisno od vrste switcherja, ki je v sijalki. ... |
Pa saj to ja, ker je grlu led sijalke poceni minimalizirana elektronika, in ne vem če nima samo fiksno nastavljene frekvece in širine impulza, tisti elektrolitski kondenzator pogladi kolikor pogladi in to je to. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 30, 2025 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Včasih se je za luči uporabilo vse 3 faze - zaradi preprečevanja utripanja fluo luči. |
Prosim da kateri od administratorjev selektivno izbere prispevke od @qwertz-ovega prispevka, prikazan zgoraj, in naredi novo temo z naslovom - Očem prijazna električna razsvetljava. Takšen naslov da tematiko objamemo širše kot samo utripanje sijal.
Upam da ne zahtevam preveč.  _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Sre Jul 30, 2025 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, tole pa ni bilo najbolj modro. Ti je že qwertz napisal, da za to obstajajo PVC zaščite.
Žal nisi imel najboljšega projektanta. Že to, da ti je predvidel inštalacijske odklopnike s C krakteristiko, je precej nenavadno in nepotrebno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 288 Aktiv.: 2.14
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2025 6:46 am Naslov sporočila: |
|
|
| kvarkel je napisal/a: |
Žal nisi imel najboljšega projektanta. Že to, da ti je predvidel inštalacijske odklopnike s C krakteristiko, je precej nenavadno in nepotrebno. |
V novih inštalacijah velikokrat videna C karakteristika. Edino za luči dajejo B. Marsikdo si misli dajmo kar C, da da bo za ziher. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1312 Aktiv.: 5.60 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2025 7:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
Če lahko še sam eno vprašanje izven obstoječe debate: gledam tole omarico zgoraj, pa vidim, da je fid stikalo zvezano tako, da so z njim varovane vse varovalke v omarici. Pri meni doma je električar na fid stikalo zvezal samo kopalnico. Kakšna je običajna praksa? _________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Xbolha Član

Pridružen-a: Pon 11 Mar 2013 9:20 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.90 Kraj: Ljubljana- Dolenjska
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2025 7:28 am Naslov sporočila: |
|
|
| Tisto najbrž ni fid ampak KZS (kombinirano zaščitno stikalo). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
elektrolit Član

Pridružen-a: Sre 24 Feb 2021 21:06 Prispevkov: 223 Aktiv.: 3.56 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2025 9:12 am Naslov sporočila: |
|
|
| FID stikalo je. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
elektrolit Član

Pridružen-a: Sre 24 Feb 2021 21:06 Prispevkov: 223 Aktiv.: 3.56 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2025 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Škoda. Ker obstajajo zaščitne plastike za ta namen. |
Nisem vedel, da obstajajo zaščitne plastike - vsaj po spletnih trgovinah niso bile nikjer v ponudbi.
Sem prepričan, da odžaganih zob ne bom potreboval - dva rezervna odklopnika sta že vgrajena (en za vtičnice in en za luči). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2025 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
| Nisem vedel, da obstajajo zaščitne plastike - vsaj po spletnih trgovinah niso bile nikjer v ponudbi. |
Zaščitni pokrovi za tvojo letev |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2025 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem odžaganih letev je ta, da lahko kak opilek kam zaide in povzroči škodo. Zato je treba res skrbno očistit pred montažo. V tem primeru je ceneje (=hitreje) nataknit plastike in je zadeva rešena.
Poleg tega je fino pustiti vsaj 1/3 prostora v omarici za nadgradnje. Tu bi morala biti vsaj ena vrsta prazna. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mateik Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31 Prispevkov: 318 Aktiv.: 7.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2025 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
In ravno zaradi tega, daš 2 varovalki več pa je...
Če daš B13 imaš praktično univerzalno uporabo  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1312 Aktiv.: 5.60 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pet Avg 01, 2025 7:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Gledam 3F fid stikala, in ima Schneider narejeno tako, da je N vodnik na levi sponki - se pravi zvežeš dovod na prvi levi zgornji strani omarice (tako imam tudi jaz v omaricah in sem se navadil tega). Pi ETI 3F fid stikalu, pa je N vodnik na desni strani - se pravi če vezeš na isti način, da varuješ celo omarico, imaš dovod na desni zgornji strani, kar pa mi je nenavadno.
Ali obstaja kakšno (nenapisano) pravilo, na kateri strani je dovod? _________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Pet Avg 01, 2025 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
| Ne, to ni standardizirano. Sicer pa imajo N na desni strani tudi RCD od Schracka, Hagerja, AEG-ja, EATO-a, Siemensa in verjetno še kdo. Na levi ima izgleda zaenkrat samo Schneider. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni