www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava elektroinštalacije od a do ž v novogradnji
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nkwai
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Apr 2011 21:33
Aktiv.: 0.01
Kraj: SI

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2011 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

med brskanjem po internetu sem zasledil to temo in bi rad še jaz nekaj vprašal.
Delal bom neke spremembe na eni stari inštalaciji v (za sedaj) opuščenem gostinskem lokalu v Italiji.
Predpisi tam so taki, da mora biti FID 30mA in vsi odklopniki morajo biti dvojni - da odklopi tudi nulo.
Zanima me če mi lahko kdo pove iz izkušenj ali 30mA zdrži vse raznorazne gostinske obremenitve (žari, hladilni agregati, pomicalni stroji,...) in če ne, kako bi se dalo stvar rešit? Objekt ima 3 el. omarice mimogrede.
Glede tistih dvojnih varovalk, ali se dobi tisto viličasto letev za take sisteme? (nisem še imel časa it v trgovino vprašat).
Hvala

Lp.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2011 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Objekt ima 3 el. omarice mimogrede
- v vsako omarico (najmanj) en FID. Že zaradi lažjega iskanja napake, če drugega ne.
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2011 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nkwai je napisal/a:

Zanima me če mi lahko kdo pove iz izkušenj ali 30mA zdrži vse raznorazne gostinske obremenitve (žari, hladilni agregati, pomicalni stroji,...) in če ne, kako bi se dalo stvar rešit? Objekt ima 3 el. omarice mimogrede.

Če so vse naprave izpravne ter nimaš prevelike količine filtrov proti motnjam z nekim uhajalnim tokom (take imajo napajalniki za PC-je), potem 30mA fid ne bo izklapljal za "brez veze".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nkwai
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Apr 2011 21:33
Kraj: SI

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2011 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LinuxFuter je napisal/a:
nkwai je napisal/a:

Če so vse naprave izpravne ter nimaš prevelike količine filtrov proti motnjam z nekim uhajalnim tokom (take imajo napajalniki za PC-je), potem 30mA fid ne bo izklapljal za "brez veze".

Oprema bo bol ali manj rabljena tako, da nevem kako bo z izpravnostjo...
Sem bom poskušal pozanimati če bi mogoče usaj za kuhinjo in šank lako uporabil kar skupno ničeneje brez FIDa...
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.85
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2011 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ničenja sploh ne uporabljaj. Izključno samo preko FIDa, se nimaš kaj bati, da bi izklapljalo.
Če že, pa imaš FIDe ravno za take namene. Pridejo bolj v poštev pri motorskih zagonih, frekvenkčnikih,...
Skratka v tem primeru FID ne sme povzročati takih situacij.

poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje glede montaže inštalacije v betonsko ploščo in sicer, ko je na opaž položena izolacija (npr pri neogrevani kleti, izolacija plošče pritličja). KAko v tem primeru montirate doze in pritrjujete cevi? A v izolacijo izrežete "večjo" luknjo, tako da beton zalije tudi dozo? Se uporablja kakšne drugačne doze?
Kako pritrditi cev? Navadno jo v dozi pribiješ s žebljem na opaž. Tukaj pa je pri debelejši izolaciji skoraj nemogoče speljati cev s strani doze. Se jih vtika z vrha?
Nazaj na vrh
matejl
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12
Aktiv.: 0.64
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

razrežeš izolacijo da sede doza na opaž, okrog pa zapurpenaš in je stvar resena.
Nazaj na vrh
Comitex
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Maj 2009 20:28
Aktiv.: 0.19
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 3:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo prosim vas ne delat površnih el. inštalacij, lahko vam poslikam in pošlem jutri kaj nastane z šalabajzerskega dela, delam v grčiji v lokalu kjer marsikdaj strese koga, prav kaos. Upam da nisem vsiljiv samo z lastnih izkušenj povem ne se lotevat neznanega... več sledi jutri in upam da bo komu dalo vedet kaj je prav in kaj je narobe Smile
cimpy3
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 13 Nov 2011 1:32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 13, 2011 2:06 am    Naslov sporočila:  Re: Par odgovorov Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
-Miran- je napisal/a:
trižilni ploščati črni vodniki.

To ne prodajajo več.

Danes sem jih videl v Merkurju, očitno še stara zaloga Wink
Nazaj na vrh
JTratar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17
Aktiv.: 1.15
Kraj: ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 13, 2011 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi če lahko dobiš take vodnike, ti jih ne priporočam, saj je zadeva nemogoča za delo, ker se krotoviči, zvija, izolacija ne gre dol, al pa gre kjer nebi smela...
če si se pa vseeno odločil za ta kabel, ti ga pa po simbolični ceni prodam. (zs)
Nazaj na vrh
Speed King
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49
Aktiv.: 0.48
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 06, 2011 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni, mene pa zanima par zadev v povezavi z kopalnico (tudi WC-ji), in sicer varnostne cone okrog kadi in tušev so jasne, kako je pa z umivalnikom,
kot je že bilo omenjeno skoraj ni kopalnice, katera nebi imela nad ali ob umivalnikom vtičnice za brivnik oz sušilec za lase, ter stikala za luč nad ogledalom. Velja tudi tukaj cona 3 (od 0,6 do 3m od kadi), ali se za umivalnik upošteva kaka druga cona. Če gledamo iz varnostnega vidika je tukaj zelo velika verjetnost da brivnik ''pade'' v napol poln umivalnik vode. seveda je kopalnica varovana preko FID-a, zanima me pa predvsem kako je to urejeno z predpisi, ker v tehničnih smernicah se navodila vglavnem nanašajo samo na kadi.

Zanima me pa še priklop raznih masažnih oz. jacuzzi kadi, katere potrebujejo napajanje, saj v coni 0 in 1 doze niso dovoljene, je potem cev (za kabel) speljana od kadi do cone 3, kjer je doza (ter mogoče transformator)?
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 06, 2011 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vtičnica za brivnik bi po pravem morala biti priklopljena preko ločilnega transformatorja, kolikor je meni znano.
Nazaj na vrh
Speed King
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49
Aktiv.: 0.48
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 06, 2011 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam, teoretično res, vendar nisem še videl privat hiše oz. stanovanja s tako rešitvijo, mogoče hoteli, sploh pa bi bila taka vtičnica neprimerna za vklop sušilca za lase (1-2 kW), pa imajo vsi ti prostori dovoljenje za priklop na omrežje.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.00
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 06, 2011 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni mi jasno zakaj bi morala biti galvansko ločena vtičnica za brivnik. Glede na to, da je kabel samo 2 žilni mora biti izolacija dvojna, in je ločevanje nepotrebno. Podobno gre za fen. Razen, če misliš, da ti fen ali brivnik lahko padeta v banjo med tem, ko se tuširaš..... Se mi pa zdi, da so glede vtičnic v bližini kadi drugačni predpisi. (Niso dovoljene v določenem radiju od kadi)
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 07, 2011 7:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti brivnik pade v kad, polno vode, ali pa v lijak, poln vode, je velika razlika v tem, da si v kadi lahko tudi ti, medtem ko v lijaku skorajda ne moreš biti. Pa tudi roke težko v lijak tiščiš, če se briješ. Idea

Kot dodatno zaščito pa bi jaz predlagal KZS. Preko njega lahko poganjaš brivnik, fen, pralni stroj... Galvansko ločilni trafo za doma skoraj ne pride v poštev, ker boš čez dva tedna v kopalnico že vlekel podaljšek Very Happy . V hotelih/bazenih in podobnem pa imajo velikokrat fene montirane kar na steni (stacionarne) in ti v rokah držiš samo cev za zrak.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Naslednja
Stran 10 od 11

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 Ur