|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nkwai Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Apr 2011 21:33 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: SI
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
med brskanjem po internetu sem zasledil to temo in bi rad še jaz nekaj vprašal.
Delal bom neke spremembe na eni stari inštalaciji v (za sedaj) opuščenem gostinskem lokalu v Italiji.
Predpisi tam so taki, da mora biti FID 30mA in vsi odklopniki morajo biti dvojni - da odklopi tudi nulo.
Zanima me če mi lahko kdo pove iz izkušenj ali 30mA zdrži vse raznorazne gostinske obremenitve (žari, hladilni agregati, pomicalni stroji,...) in če ne, kako bi se dalo stvar rešit? Objekt ima 3 el. omarice mimogrede.
Glede tistih dvojnih varovalk, ali se dobi tisto viličasto letev za take sisteme? (nisem še imel časa it v trgovino vprašat).
Hvala
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3410 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Objekt ima 3 el. omarice mimogrede |
- v vsako omarico (najmanj) en FID. Že zaradi lažjega iskanja napake, če drugega ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Apr 17, 2011 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
nkwai je napisal/a: |
Zanima me če mi lahko kdo pove iz izkušenj ali 30mA zdrži vse raznorazne gostinske obremenitve (žari, hladilni agregati, pomicalni stroji,...) in če ne, kako bi se dalo stvar rešit? Objekt ima 3 el. omarice mimogrede.
|
Če so vse naprave izpravne ter nimaš prevelike količine filtrov proti motnjam z nekim uhajalnim tokom (take imajo napajalniki za PC-je), potem 30mA fid ne bo izklapljal za "brez veze". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nkwai Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Apr 2011 21:33 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: SI
|
Objavljeno: Pon Apr 18, 2011 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
LinuxFuter je napisal/a: |
nkwai je napisal/a: |
|
Če so vse naprave izpravne ter nimaš prevelike količine filtrov proti motnjam z nekim uhajalnim tokom (take imajo napajalniki za PC-je), potem 30mA fid ne bo izklapljal za "brez veze". |
Oprema bo bol ali manj rabljena tako, da nevem kako bo z izpravnostjo...
Sem bom poskušal pozanimati če bi mogoče usaj za kuhinjo in šank lako uporabil kar skupno ničeneje brez FIDa... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Apr 18, 2011 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ničenja sploh ne uporabljaj. Izključno samo preko FIDa, se nimaš kaj bati, da bi izklapljalo.
Če že, pa imaš FIDe ravno za take namene. Pridejo bolj v poštev pri motorskih zagonih, frekvenkčnikih,...
Skratka v tem primeru FID ne sme povzročati takih situacij. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje glede montaže inštalacije v betonsko ploščo in sicer, ko je na opaž položena izolacija (npr pri neogrevani kleti, izolacija plošče pritličja). KAko v tem primeru montirate doze in pritrjujete cevi? A v izolacijo izrežete "večjo" luknjo, tako da beton zalije tudi dozo? Se uporablja kakšne drugačne doze?
Kako pritrditi cev? Navadno jo v dozi pribiješ s žebljem na opaž. Tukaj pa je pri debelejši izolaciji skoraj nemogoče speljati cev s strani doze. Se jih vtika z vrha? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejl Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.64 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
razrežeš izolacijo da sede doza na opaž, okrog pa zapurpenaš in je stvar resena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Comitex Član

Pridružen-a: Pon 25 Maj 2009 20:28 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.19 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 3:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo prosim vas ne delat površnih el. inštalacij, lahko vam poslikam in pošlem jutri kaj nastane z šalabajzerskega dela, delam v grčiji v lokalu kjer marsikdaj strese koga, prav kaos. Upam da nisem vsiljiv samo z lastnih izkušenj povem ne se lotevat neznanega... več sledi jutri in upam da bo komu dalo vedet kaj je prav in kaj je narobe  _________________ DJ-Comitex |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cimpy3 Neznanec

Pridružen-a: Ned 13 Nov 2011 1:32 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 2:06 am Naslov sporočila: Re: Par odgovorov |
|
|
andrejj je napisal/a: |
-Miran- je napisal/a: |
trižilni ploščati črni vodniki. |
To ne prodajajo več. |
Danes sem jih videl v Merkurju, očitno še stara zaloga  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
tudi če lahko dobiš take vodnike, ti jih ne priporočam, saj je zadeva nemogoča za delo, ker se krotoviči, zvija, izolacija ne gre dol, al pa gre kjer nebi smela...
če si se pa vseeno odločil za ta kabel, ti ga pa po simbolični ceni prodam. (zs) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Speed King Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.48 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Dec 06, 2011 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni, mene pa zanima par zadev v povezavi z kopalnico (tudi WC-ji), in sicer varnostne cone okrog kadi in tušev so jasne, kako je pa z umivalnikom,
kot je že bilo omenjeno skoraj ni kopalnice, katera nebi imela nad ali ob umivalnikom vtičnice za brivnik oz sušilec za lase, ter stikala za luč nad ogledalom. Velja tudi tukaj cona 3 (od 0,6 do 3m od kadi), ali se za umivalnik upošteva kaka druga cona. Če gledamo iz varnostnega vidika je tukaj zelo velika verjetnost da brivnik ''pade'' v napol poln umivalnik vode. seveda je kopalnica varovana preko FID-a, zanima me pa predvsem kako je to urejeno z predpisi, ker v tehničnih smernicah se navodila vglavnem nanašajo samo na kadi.
Zanima me pa še priklop raznih masažnih oz. jacuzzi kadi, katere potrebujejo napajanje, saj v coni 0 in 1 doze niso dovoljene, je potem cev (za kabel) speljana od kadi do cone 3, kjer je doza (ter mogoče transformator)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1672 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Dec 06, 2011 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vtičnica za brivnik bi po pravem morala biti priklopljena preko ločilnega transformatorja, kolikor je meni znano. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Speed King Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.48 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Dec 06, 2011 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, teoretično res, vendar nisem še videl privat hiše oz. stanovanja s tako rešitvijo, mogoče hoteli, sploh pa bi bila taka vtičnica neprimerna za vklop sušilca za lase (1-2 kW), pa imajo vsi ti prostori dovoljenje za priklop na omrežje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.00 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Dec 06, 2011 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni mi jasno zakaj bi morala biti galvansko ločena vtičnica za brivnik. Glede na to, da je kabel samo 2 žilni mora biti izolacija dvojna, in je ločevanje nepotrebno. Podobno gre za fen. Razen, če misliš, da ti fen ali brivnik lahko padeta v banjo med tem, ko se tuširaš..... Se mi pa zdi, da so glede vtičnic v bližini kadi drugačni predpisi. (Niso dovoljene v določenem radiju od kadi) _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Sre Dec 07, 2011 7:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Če ti brivnik pade v kad, polno vode, ali pa v lijak, poln vode, je velika razlika v tem, da si v kadi lahko tudi ti, medtem ko v lijaku skorajda ne moreš biti. Pa tudi roke težko v lijak tiščiš, če se briješ.
Kot dodatno zaščito pa bi jaz predlagal KZS. Preko njega lahko poganjaš brivnik, fen, pralni stroj... Galvansko ločilni trafo za doma skoraj ne pride v poštev, ker boš čez dva tedna v kopalnico že vlekel podaljšek . V hotelih/bazenih in podobnem pa imajo velikokrat fene montirane kar na steni (stacionarne) in ti v rokah držiš samo cev za zrak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 14 Ur