www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje in beleženje temperature na parih senzorjih..Kako?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas imamo sedaj že dobro leto na strehi vakuumske cevi (kolektorje) in moram reči da zadeva napram klasičnemu kolektorju deluje fantastično dobro - zaradi odlične izolacije namreč take cevi dobro delujejo tudi, ko je zunaj mraz (npr. pozimi, ko je zunaj -5 stopinj in sonce cel dan samo kolektorji vodo pogrejejo na 75 stopinj. Bojler je pa 200 literski).

Še ena prednost teh heat-pipe vakuumskih cevi je in sicer, da vkolikor se pokvari črpalka/zmanjka elektrike, se medij v cevi upari in ne prenaša več toplote. V tem primeru se cev sicer lahko segreje (brez škode - ni gumijastih tesnil) do ene 250 stopinj (!), vendar se toplota ne prenaša na sistem in ni nevarnosti, da bi voda zavrela.

Celoten sistem je prišel cca. 4500 EUR, od česar so cevi vredne dobrih 2500 EUR. Vkolikor bodo še naprej take zime, resno razmišljamo o namestitvi še dodatnih cevi in 1500l zalogovnika za ogrevanje celotne hiše (sedaj grejemo samo sanitetno vodo). Poleti je sistem narejen tako, da se, ko ima voda čez 85 stopinj, vklopi obtočna črpalka, če pa kljub temu voda preseže 95 stopinj, se črpalka za gretje izklopi (v tem primeru pride do pojava, opisanega v prejšnjem odstavku). Vkolikor bi imel toplotni zalogovnik, bi bila zadeva nastavljena tako, da se do neke temperature najprej greje sanitarno vodo, nato pa vodo v zalogovniku. Pri prijateljih, ki imajo precej velik sistem montiran na stanovanjski hiši nad Poljanami (in torej ni megle prav pogosto) so letos v zimi skurili 40l kurilnega olja, ostalo gretje je bilo sončno... Cevi imajo 7 letno garancijo, tako da verjetno niso tako slabo narejene, da bi vakuum kar popustil ... Mah bomo videli, čas bo povedal svoje, vendar zaenkrat lahko samo potrkam na les ...

LP, Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek,
lahko morda navedeš za kater tip/proizvajalec kolektorja gre, koliko cevi in št. članov gospodinjstva ki to sanitarno vodo uporabljate? (pa za kake porabnike se smatrate, povprečne, varčne ali potratne Wink )

Kolikor sem seznanjen imajo namreč nekateri enostenski sistem, torej stekleno cev v kateri se sam absorber+heat pipe nahaja v vakumu,
tadrugi pa imajo absorber+h.p. v dvostenskem steklu z vakumom med stenami (princip termoske).

No, ta drugi sistem se mi zdi trajnejši kar se vakuma tiče, saj je steklo popolnoma zaprto, pri prvem sistemu pa bi lahko zrak vdrl v notranjost pri izhodu h.p. iz steklene cevi. Verjetnost je sicer najbrž majhna, a pomislek ostaja...
(malce me namreč drži, da bi nekaj vrgel na streho, ker jo imam ravno obrnjeno direkt na jug)

Poleg tega so eni metalizirani in drugi ne, tretji imajo zadaj ogledala, četrti imajo absorber ukrivljen...
Pa bodi pameten in se odloči za "najboljšega"...

Na sejmu Dom, ki ta teden poteka v LJ na GR, mi je eden od razstavljalcev vztrajno trdil, da prodaja heat pipe sistem, čeprav je šlo za klasičen pretočni sistem, le da je izmenjevalec v večih steklenih ceveh.
V primeru razbitja torej ne gre brez večjega posega (varjenja), pa še sistem ni imun na pregretje...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Edi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Aktiv.: 0.79
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot so že predhodniki ugotovili, vsak cigan svojo malho hvali, so rekli stari ljudje. Vsak trgovec pa svoje blago. Najhuje je ko s trgovcem rečeš par besed pa na koncu vidiš, da ve še manj kot ti. Zakaj tako vstrajno iščem najugodnejšo temperaturo na moji strehi sem že napisl, me je pač sneg prepričal, da JUG le ni glavni, zavetje in jugozahod sta pozimi lahko odločilnega pomena. Snegec je pa spet napadal Sad

Družina naj bi štela 4 člane, z vodo ne razsipavamo stušamo se pa običajno pred spanjem vsi. Trenutno uporabljamo običajni bojler 80 l in je z malo zamika med tuširanji dovolj za nas. Kolektorje bi dal ravno zato vakumske, za poleti namervam naredit neke vrste žaluzijo na elektro pogon, ki bi varovala kolektorje pred uničevanjem...
Glede na podatke iz skreenshota me pa čedalje bolj mika nabava takega vezja, z njim bi kasneje beležil temperature po hiši in še na kolektorjih. aly koliko kaj znese en takle komplet, kot ga imaš ti?
Lep pozdrav edi

Takoe je danes na naši strehi ...trenutno še ni prevroče

Taka pa je cesta do nas..

slikano 7.3.08 ob 12:45 sonček kje si Question
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edi,
pri tvojem "snežnem fenomenu" se vseeno ne bi preveč zanašal na temperaturne meritve.

Koneckoncev ne veš kaj se dogaja z zračnimi tokovi in posledično s sublimacijo (direkten prehod iz trdnega v plinasto stanje), ter kroženjem zraka na podstrešju.
Zavetje ima pri kolektorjih po moje zanemarljiv vpliv, sploh pri cevnih vakumskih.

Osebno bi še vedno izbral jug.
Če bi pa že izvajal meritve, bi pa poleg temperatur moral na nek način meriti tudi količino obsevanja, to pa bi lahko izvedel z recimo "sončnimi celicami", fotovoltaiko.

/dodatek:
itak pa je to že narejeno za praktično celotno Slovenijo, pri čemer so podatki brezplačno dostopni na Ministrstvu za okolje in prostor.
Morda komu pomaga: http://193.2.110.244/mop_pp/mop.exe
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 12:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam tale program- http://www.elektroniikka.org/thermometer/
Senzorje "pospravis" po skupinah in za vsako skupino ali posamezen senzor ti rise poljubeno dolg graf-lahko dnevnega,tedenskega,mesecnega posebej in vsakega lahko avtomatsko shranjuje v obliki slike.
Stiri imam v zalogovniku,enega v peci in tri na Laddomatu,eden v dnevni,eden zunaj in eden na "serverju",ki vse skupaj meri in sluzi se za router.
Slike so povezane z preprosto spletno stranjo in z domacega omrezja hitro vidim vse temperature v hisi oziroma kako so se gibale v preteklosti.
"Enkrat" bom sistem tudi malce podrobneje opisal saj se na forumu pojavljajo vec ali manj enaka vprasanja o teh senzorjih in programju.Si bom moral vzeti malce casa Rolling Eyes

Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Edi,
pri tvojem "snežnem fenomenu" se vseeno ne bi preveč zanašal na temperaturne meritve.

Veš kolikokrat sem šel iz zamegljene Ljubljane, pri nas je bil pa tako lep sončen-zimski dan? Pa ni ravno fenomen, sem se peljal od Vrhnike preko Logatca, Planine, Cerknice in čez Bloke povsod je bil všeraj še sneg.

Koneckoncev ne veš kaj se dogaja z zračnimi tokovi in posledično s sublimacijo (direkten prehod iz trdnega v plinasto stanje), ter kroženjem zraka na podstrešju.
Zavetje ima pri kolektorjih po moje zanemarljiv vpliv, sploh pri cevnih vakumskih.

Zavetje sprobaj na sebi, ko je sončen vetroven zimski dan se postavi na prepih med dve oviri, potem pa za sprmembo v zavetje, poročaj razliko.

Osebno bi še vedno izbral jug.
Če bi pa že izvajal meritve, bi pa poleg temperatur moral na nek način meriti tudi količino obsevanja, to pa bi lahko izvedel z recimo "sončnimi celicami", fotovoltaiko.

S tem se pa popolnoma strinjam !

/dodatek:
itak pa je to že narejeno za praktično celotno Slovenijo, pri čemer so podatki brezplačno dostopni na Ministrstvu za okolje in prostor.
Morda komu pomaga: http://193.2.110.244/mop_pp/mop.exe

Tiste meritve so povprečje nekega področja, in jih poznam. Veš kolikokrat je sosednja vas v megli pri nas pa sonce? Štos je pa v nekaj deset metrih razlike v nadmorski višini.
Vsekakor, če mi uspe dobit tiste senzorje bom zadevo sprobal in potem videl kako in kaj. Zgubit nimam kaj, če prej pomerim ali so kakšne razlike ali ne.

Wink
Nazaj na vrh
Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj ali bi sončne celice iz vrtnih lučk lahko uporabil kot senzorje fotovoltaike?
lp edi
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, za mikrolokacijo ti ne oporekam, ampak ne moreš pa zdaj mene (sebe) glede zavetrja primerjat z vakumskim kolektorjem, no.... Če pa že, se zapakiraj v PVC vrečko, pa potem povej če te še tako zelo zebe na prepihu Wink

Sončne celice bi lahko uporabil, ampak to je šele začetek in najenostavnejši del vezja, ki bi ti integriral produkt napetosti in toka iz fotocelice, na koncu pa še vse skupaj spravil v uporabno časovno prikazano obliko (graf, tabela).
Nazaj na vrh
Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej poterbujem vezje, na katerega bi priklopil te male sončne celice, jih obračal pod različnimi kot in tako izvedel kje je najboljši izkoristek sonca? Imam samo nekaj teh lučk, ki bi jih razdrl pobral ven te celice potem.. naprej sem pa mrzu Sad
morda veš kakšno vezje bi lahko uporabil oziroma kje bi se ga dalo nabavit?
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najenostavnejše kar tako, da jih pustiš skoraj take kot so.
Le LEDice zamenjaš z upori, da je praznjenje manjše, v končni fazi pa meriš napetost akumulatorjev, torej napolnjenost.
Vsekakor pa bi moral vse "enote" najprej umerit-postavit tik eno ob drugo ter ugotovit razlike med njimi.

Moje mnenje: postaral se boš preden boš kaj uporabnega na področju meritev naredil s svojim znanjem (brez zamere).
Raje si nosilce kolektorjev naredi premične, da lahko postavljen sistem malce korigiraš.
Nazaj na vrh
Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:

Moje mnenje: postaral se boš preden boš kaj uporabnega na področju meritev naredil s svojim znanjem (brez zamere).

Star sem že Very Happy torej ena skrb odpade. Saj nisem rekel, da bom ne vem kaj naredil, če se kje dobi po sprejemljivi ceni bi pa komponente sestavil in bil sam nase ponosen Wink
Razmišljam o postavitvi vremenske postaje , ki bi mi priklopljena na računalnik + kakšna stvar s senzorji ( kot jo ima aly) lahko nudila zanimive podatke o razmerah v in okoli hiše.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler je cilj pridobivanje izkušenj in novih znanj je pa dovoljeno tudi sanjarjenje Wink
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2008 12:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
aly,
lahko kaj več napišeš o omenjenem 1-wire to PC vmesniku?
Morda linki do sheme in SW-ja, če ni skrivnost?
Nekaj sem že googlal, našel recimo tole shemo...
Zelo interesanten se mi zdi program iz screenshota, da ne omenjam da je razviden zanimiv izvor pobranih temperatur

Evo, sem si le vzel čas in spisal kompleten projekt... TUKAJ.
lp!

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2008 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odlično, sedi, 5! Wink

Hvala

sbeer

Seveda bom torej najprej moral probat ako SW morda deluje s kakim 5-minutnim COM-to-1wire vmesnikom, preden čipovje pride na mizo... Razen če mi aly skrajša muke in takoj pove, da ne dela?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2008 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
ko SW morda deluje s kakim 5-minutnim COM-to-1wire vmesnikom
Razen če mi aly skrajša muke in takoj pove, da ne dela?

Seveda NE deluje. Ker tale Bridge čip ima čisto posebne ukaze.
Za povezavo s PCjem so uporabljene samo TXD, RXD in GND linije na default hitrosti 9600. Kar omogoča uporabo tudi z optocouplerji.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni