www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Začetki računalnikov.....
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
xgabrijelx
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jul 2008 19:12
Aktiv.: 0.23
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2008 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hehehe - jaz se lahko pohvalim še z delujočim Commodore 64!!! to ti požene kri po žilah, ko se spomniš na začetke računalništva. škoda, da nisem poslikal eno staro spominsko kartico, ki je bila malce večja od današnjih standardnih grafičnih kartic in je bila izdelana iz žic in nekih kovinskih kugljic na presečišču žic. pred leti se mi je doma samo prašila, zato sem jo doniral naši šoli.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.68
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2008 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sva s očetom peljala na odpad dva stara naslonjača. "Ne vem", kaj mi je bilo, da sem pogledal v zabojnik s staro elektronsko robo. In kaj vidim?
Commodore 64! Je popolnoma delujoč, le pokrovček za varovalko sem poškodoval, ko sem ga moral na silo izvleči ven, da sem vstavil novo varovalko.
EDIT: Se priporočam za kakšno disketno enoto.

Set64_03.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.26 KB
 Pogledana:  12 krat

Set64_03.jpg

Set64_01.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  41.41 KB
 Pogledana:  7 krat

Set64_01.jpg

Set64_05.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  35.18 KB
 Pogledana:  2 krat

Set64_05.jpg

Nazadnje urejal/a airwolf Čet Sep 18, 2008 9:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2008 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xgabrijelx je napisal/a:
škoda, da nisem poslikal eno staro spominsko kartico, ki je bila malce večja od današnjih standardnih grafičnih kartic in je bila izdelana iz žic in nekih kovinskih kugljic na presečišču žic.

Res škoda, da je nisi poslikal. Tudi meni je žal, ko sem eno tako vrgel nekoč stran, ker nisem vedel, da bo nekoč zanimiva. Gre za spominsko polje, kjer se je informacija hranila kot polariteta magnetnega polja v odvisnosti od tega po kateri žici je tekel magnetilni tok - obe žici sta pravokotni med sabo.

Več o tem na WIKI
Nazaj na vrh
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2008 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam 3 delujoče commodorje64. Če ima kdo nedelujočega, se priporočam zanj. Uporabiti imam namreč namen zvočne čipe SID.
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2008 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam cel paket Unisys B serije, pri nas poznane tudi kot HERO, samo moram priti na firmi v klet, da jih prinesem na sonce in poslikam.
Nazaj na vrh
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.68
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2008 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HERO? Ali ni to neke vrste robot?
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2008 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Metalka je prodajala pod imenom HERO, prej Burroughs, kasneje Unisys.

Zanimiv in robusten operacijski sistem BTOS, kasneje CTOS, zadeva je bila modularna

Škoda je edino, da niso razvili grafičnega vmesnika in so umrli.
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2008 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slike v petek, jutri grem v Celje na sejem
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.66
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 11, 2008 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja jaz se tud priporočam za kakšen delujoč / nedelujoč C64 ...

LP!
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem obljubil, nekaj posnetkov Unisys b-series.
Sestavljivo kot lego kocke, na levi strani pride procesorska enota, potem pa karkoli drugo.

Na zadnji strani je priključek za napajalnik in oznaka enot porabe napajanja (niso A). Na vsakih 14 enot napajanja je potreben novi napajalnik.

Skupna dolžina zloženih enot je 1m.

Procesor 186, je bil lahko strežnik za 6 diskless postaj, 386 pa za 32 postaj.

Komunikacija na rs422 zaporedno z zaključevanjem z dvemi uporčki. Dodatna možnost zvezde, za posamezne linije. Če je katera postaja umrla je delalo še vedno vse ostalo.

Lep pozdrav

DSCF2930.JPG
 Opis:
Procesorska enota, intel 186
 Velikost datoteke:  912.78 KB
 Pogledana:  13 krat

DSCF2930.JPG

DSCF2932.JPG
 Opis:
Prostor za pomnilnik, na desni. Na levi so priključki, par, ser, mon, rs422 za omrežje. Tisto črno je 512 kb pomnilnika, možne štiri kartice
 Velikost datoteke:  943.53 KB
 Pogledana:  12 krat

DSCF2932.JPG

DSCF2936.JPG
 Opis:
Disk 20mb in disketnik 360kb , z dvignjeno zaponko za spenjanje enot
 Velikost datoteke:  902.09 KB
 Pogledana:  7 krat

DSCF2936.JPG

DSCF2938.JPG
 Opis:
Tračna enota 40mb
 Velikost datoteke:  954.74 KB
 Pogledana:  6 krat

DSCF2938.JPG

Nazaj na vrh
T4C3R
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Sep 2005 17:38
Aktiv.: 0.27
Kraj: Celje - okolica

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam doma še kar dosti 386 in 486 plat s procesorji. pa še kake IBM P1 plate bi se našle. Ima kdo idejo kaj z njimi? seveda spadajo zraven tudi razne mrežne,zvočne,ide kartice,tudi scsi...in še kaj.

Imam enega Commodore 64 delujočega,vendar ga ne dam. Imam ful veliko kaset,vendar ne morem igerc zagnat iz njih ker sem nekje med selitvijo zgubil tisto "disketo" na katero se je komplet iz kasete naložilo...ve kdo kje bi kaj takšnega našel?

lp!
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem iz mojih izpulil EPROMe in druge potencialno uporabne stvari, ostanke pa dal naprej v novo zivljenje Very Happy
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni