www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektro Ljubljana - svinjsko visoka podražitev
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70770.94

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2008 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2008 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prodajalca je potrebno užgati po nosu, pa bodo drugi premislili, če se jim splača igranje. Torej, vsi ki kupujete elektriko pri Elektro Gorenjska in Elektro Ljubljana, takoj drugam! Čeprav se morda danes ne splača, morajo prodajalci začutiti delovanje trga tudi na drugi strani. Tudi če bodo drugi prodajalci dvignili cene, glede na to da je zadaj najverjetneje dogovor, ne boste nič na slabšem!

Jaz sem na Elektro Celje, zato tu tudi ostanem...

do nadaljnega...
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2008 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

peter_nn je napisal/a:
qwertz je napisal/a:
... Cene, ki jih imajo se pa razlikujejo zelo malo, tako da ...
Jaz se na elektriko grejem in pri povprečni porabi nad 24 kWh/dan se cena električne energije pri elektro ljubljana podvoji (faktro 2.0).

Pri elektru gorenjska je višja cena za porabo nad 10 kWh/dan in to v višini 2 €centa za 1 kWh, elektro ljubljana pa, kolikor razumem, množi s faktorjem vso porabo.

Lp,
Peter

Kolikor pa jaz razumem, Elektro Ljubljana množi cel znesek s faktorjem iz formule, poenostavljeno prikazanim v tabeli URE ( http://www.elektro-ljubljana.si/_services/document.php?name=28a_tabela.pdf&langId=Slo&pageId=467 ).
Tako pri dnevni porabi 18kWh ne plačaš ceno x 1.3 ampak ceno x 1.1333, torej ne 30 ampak 13% več.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2008 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmm, kje si ti to našel? mi smo dobili na dom s položnico tole.
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2008 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se res nobenemu ne da malce pobrskat preden zagoni vik in krik? Rolling Eyes

http://www.elektro-ljubljana.si/slo/Pogoji%20oskrbe%20po%201.11.2008

Na dnu imaš 3 .pdfje, med njimi tudi tvojega.

Pa gre za isto sranje, saj pač pri dnevni porabi 19kWh prvih 6 plačaš po osnovni ceni, drugih 6 po 10% višji ceni, še nadalnjih 6kWh po 30% višji ceni in končno preostalo eno kWh po 50% višji ceni.

Analogno davčnim razredom pri dohodnini, če ti je tisto bolj domače.

P.S.: Saj ne, da bi odobraval takšno podlo višanje cen s strani naših daljnovodarjev, ampak glasna gostilniška pametovanja brez osnove mi pa tudi presedajo...
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2008 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kakšen vik in krik?

no, taka podražitev koat jo omenjaš ti je seveda bolj dobrodošla.
na tem dopisu ki sem ga dobil ni nikjer take razlage, piše samo faktor podražitve.

torej, kateri ponudnik je najcenejši? za elektro ljubljana smo si sedaj na jasnem
glede cene, kako je pa drugje? dobro bi bilo zbrati vse tukaj na enem mestu, da
lahko primerjamo med njimi.

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2008 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vik in krik je bil mišljen za tiste, ki bi kar nekoga žgali po nosu.

Meni se nobena podražitev ne zdi dobrodošla...

Je pa res dopis napisan dvoumno, čeprav (nimam ga pri sebi) se mi zdi da je tudi formula za izračun priložena, tako kot je omenjen URE.
Izjemno butasta poteza štromarčkov, saj si večina že dosedanjega modela izračuna ni znala pojasnit...
Nazaj na vrh
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa da obudim malo temo...
Marca nam bo Elektroprimorska podražila elektriko in po njihovih navedbah naj bi se povprečnemu porabniku poznalo slab €.
Toda moji izračuni kažejo, da bo nam, s povprečno porabo 19kWh na dan to stalo celih 6€ več!
Pa tudi tisti faktor nam je krepko zagrenil življenje saj od oktobra plačujemo že tako drago elektriko še 20% dražje (faktor 1,2).
Trenutno razmišljam, kateri porabnik bi lahko reduciral. Na piki imam eno staro zamrzovalno omaro, ki ji bom priključil merilnik porabe. In če se izkaže, da porabi nadpovprečno dosti, bom nemudoma predlagal odpis. Namreč omara ni moja, pač pa od tašče... Very Happy

matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dr.1m je napisal/a:
Namreč omara ni moja, pač pa od tašče... Very Happy

Glej, da se ji ne zameriš, ker te bo precej več stalo to, kot pa tistih 6 evrov več za elektriko.

Sam že kak mesec merim porabo po posameznih porabnikih in prišel sem do ugotovitve, da mi hladilnik porabi več kot zmrzovalna skrinja. Sicer še vedno manj kot bojler, ampak ni daleč Smile. Bojlerje imam že lep čas na timerjih in so aktivni samo v toku 2, glede na to, da skupno porabijo polovico vse energije v hiši. Že razmišljam o smotrnosti uporabe sončnih kolektorjev...

nostromo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole je pa pri meni....pa pravijo da je treba ugašat žarnice-hmmm
Mislim, da je več kot očitno, da bi bilo potrebno rešiti problem segrevanja vode (bojler, pomivalc, pralni stroj)...
LP

porabniki elekrike.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  77.4 KB
 Pogledana:  43 krat

porabniki elekrike.jpg

Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.23
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dr.1m je napisal/a:
Na piki imam eno staro zamrzovalno omaro, ki ji bom priključil merilnik porabe. In če se izkaže, da porabi nadpovprečno dosti, bom nemudoma predlagal odpis. Namreč omara ni moja, pač pa od tašče... Very Happy

Tudi sam nisem verjel dokler nisem pomeril porabe. Stara skrinja je bila sicer tiha a kompresor je deloval stalno. Sam enkrat pozimi sem ga slišal da se je izklopil... Na koncu meseca je bila proaba precej večja kot dva bojlerja..
Nazaj na vrh
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2009 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni te podražitve niso po volji, ne samo pri elektriki, tudi povsod drugje.

Če pustim ob strani nebulozno regulacijo trga el. energije v naši deželi, pa se moram na koncu prav po butalsko vprašati, zakaj je dobrina, ki nam je najbolj primanjkuje tako poceni.

Po preprostem pravilu ponudbe (slaba samooskrba, odvisnost od uvoza...) in povpraševanja, ki nekritično prehiteva prirastek BDP, (kar kaže na svinjanje z energijo) bi morale cene poleteti v nebo.
Kot se to dogaja pri nafti; imamo globalna pravila igre za cel svet (ponudba/povpraševanje) stvar lepo funkcionira.

Plinski posli (dolgoročni zakupi količin, ki potem že kratkoročno ne pridejo do kupca) se ob tem zdijo kot slaba šala. Še slabša šala pa bo, ko nobena država ne bo imela več presežkov el. energije in bo uvoz (po še tako visoki ceni) le pobožna želja.

lp, Gašper.

jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2009 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjazkariz je napisal/a:
Že razmišljam o smotrnosti uporabe sončnih kolektorjev...

Matjaž,

glede na to, da nisi v megleni ljubljanski kotlini bi bili sončni kolektorji prava rešitev!

Lp
Jure
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2009 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolektorji so primeri tudi za Ljubljano.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni