|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70787.93
|
Objavljeno: Čet Jul 15, 2010 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vitez93 Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.99 Kraj: Celje- Dobrna
|
Objavljeno: Čet Jul 15, 2010 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kalup mislim naredit iz stirodurja, ki bi ga pošprical z plastik sprejem, da bo gladek. Če ga to seveda ne bo razžrlo. A ve kdo mogoče kako konkretno ceno za poliestrsko smolo in trdilec in kje ga kupiti?
Pri firmi iz Sl. Konjic je 1kg epoxi smole in 0,35kg trdilca 24€
Še vedno nevem kakšna karbonska vlakne vzeti? Predvidevam, da je cena premosorazmerna z težo na m^2? Bo 100g/m^2 vredu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 15, 2010 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smolo in trdilec dobiš v Marvici. Lani sem dal kakih 15 € za kg smole in trdilec. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vitez93 Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.99 Kraj: Celje- Dobrna
|
Objavljeno: Čet Jul 15, 2010 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misliš mavrica?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 15, 2010 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ups, Mavrica bo bolj pravilno... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nexus Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 10:45 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.34 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2011 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nikjer nisem zasledil rezultata "oplemenitenja" stirodurja;
imam namreč problem, s čem pobarvat stirodur, da ga ne razžre - poskusil sem z jubovimi akrilnimi barvami, pa se mi zdi pretanek sloj, moram barvat 3x, da je enakomerna barva
Mogoče kakšna smola, poliuretan??? _________________ Če ne gre zlepa, vzemi večje kladivo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rozi Član

Pridružen-a: Čet 07 Jan 2010 21:06 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.12 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Pon Feb 07, 2011 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej mogoče pojasnilo okoli smol. Nekdo se je malenkost narobe izrazil okoli trdnosti z laminatom iz poliesterske smole in epoksidne smole. No naj povem, da se nebi mogel bolj motiti. Ne samo da bo laminat iz epoksidne smole trši (na otip bo pravzaprav bolj prožen), ampak bo tudi lažji. Bolj prožen sem pa povedal zato, ker omenjene smole čisto drugače polimerizirajo in imajo strukturo različno kot dan in noč. Nič ne rečem, poliester je čisto dobra stvar, samo vsepovsod ga pa tudi ni treba mešati. Če že uporabljamo karbon, potem vsekakor z epoksidno smolo. Tempranje je oziroma ni potrebno. Odvisno od uporabljene smole. Nekatere smole ne potrebujejo dodatnega tempranja. Je pa to vsekakor zaželjeno, ali je potrebno ali ne. Če tempramo, bo smola namreč prej dosegla željene karakteristike.
Kar se tiče kalupa iz stirodurja. Jaz, če bi rad naredil vsaj 2 ali 3 "odlitke" premažem model z epoksidno smolo (ne vsebuje topil) in dodam stekleno tkanino, tam dve plasti okoli 160g/dm2. To nato obrusim in prešpricam z akrilnim špric-kitom, ki se ga nato da lepo spolirati.
Kar se gramature karbona tiče, najlepše je delati z 160-200g/m2, je tudi najcenejši, in ne potrebuješ nalagati ohoho plasti tam kjer rabiš močno. Če je kos obremenjen tudi na tlak, potem je dobro dodati steklena vlakna ali celo bolje, kevlar.
Upam, da je kaj v pomoč, če je pa še kakšno vprašanje pa kar na plano.
lp, Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nexus Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 10:45 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.34 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 07, 2011 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tole že reši moj problem (upam), jaz iz stirodurja izrežem črke(homemade CNC),
potem pa bi rad črke pobarval ali kar namočil v smolo(jahko tudi večkrat),da dobim debelejši nanos, položim, da odvečna smola odteče in zatrdi, pobrusim spodnji rob, s topilom odstranim stirodur in dobim votlo črko. Potem s spodnje strani vlepim distančnike in LED diode, pa imam podsvetljeno črko. Tako je v teoriji. Sedaj črko pač naredim iz pločevine, obrusim, pokitam, prebarvam, prilepim diode, pa je.
Ravno ta teden delam en napis, pa je malo več časa, bom poskusil tole s smolo. Sporočim rezultat, tudi slikovno.
LP Jože _________________ Če ne gre zlepa, vzemi večje kladivo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni