|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2011 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
V sredo zjutraj sem izklopil 20W žarnico, ki je bila priklopljena približno 48ur. Pozabil sem jo izklopit in po dveh dneh je še vedno svetila. 15min kasneje sem izmeril napetost 9,2V. Danes popoldne sem jo prinesel domov, jo še 1x izmeril in kazala je 12,1V.
Zanimivo. Kako to, da je napetost sama narasla ne da bi jo priklopil na polnilec??
Sem pa jo vseeno priklopil, da jo spravim nazaj na dobrih 13V.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2011 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fant. Igraš se zgleda da s še dobro baterijo. Pozabil si izklopiti . Če bi izklopil kakšni 2 uri kasneje bi bilo . Tako pa si škodo že naredil. Accu ni uničen, si mu pa dal "smrtno dozo". Pb 12V akumulatorja ne SMEŠ!!!!! prazniti pod 10,8V!!!!! 100x napisano!
Neobremenjena celica ima pa normalno višjo napetost kot obremenjena. Da se je Accu "pobral" na 12V daje upanje, da je preživel mučenje. Samo upanje! _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2011 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse odgovore.
Da bo malo bolj jasno. Napisal sem, da sem jaz zaje... in pozabil izklopit. To pa zato, da si lažje predstavljate kaj je bilo z baterijo. Prava zgodba je malo drugačna, kar pa na koncu sploh ni važno. Zdaj je baterija pri meni doma in priklopljena na polnilec.
Še, upam, da zadnje vprašanje.
Kako preverim baterijo, če je še dobra, ko jo nafilam?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2011 1:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Izmeriš gostoto elektrolita. Pri Pb ti je to edini zanesljiv način ugotavljanja stanja napolnjenosti. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2011 1:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Energetik-m je napisal/a: |
Izmeriš gostoto elektrolita. Pri Pb ti je to edini zanesljiv način ugotavljanja stanja napolnjenosti. |
Baterija je zaprta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2011 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Priklopiš na breme in meriš napetost, tok in čas - pa gledaš, koliko Ah boš dobil ven do takrat, ko se ti napetost sesede pod 11 V.
Če je katera od celic fuč, se to zgodi že zelo kmalu.
LP, Grega _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni