www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Globoke doze za vtičnice kot nadomestilo...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
milko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Feb 2011 21:57
Aktiv.: 0.11
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2011 11:07 pm    Naslov sporočila:  globoke doze fi 60 mm Odgovori s citatom

jao , jao , jao fantje, za bruhat, ko tole berem me kar strese-katastrofa.Zavajate vse mlade energetike.Vsi ste vglavnem elektroniki, samo da dela. El grigon-tebi mal zamerim-kako lahko združuješ dovod 3x2,5 + 5 x 3x1.5 mm v dozi stikala?

Sam sem zagovornik stare šole- v vsak prostor pri vratih dve razvodni stenski dozi-luč- vtičnice.Iz teh razvod po sobi razpelješ po odcepih........

Po starem JUSu naj bi v eni dozi bil samo en tokokrog-ok- načeloma je dovoljeno šivanje vtičnic. Kdo je cel dan montiral vtičnice 230 V z šivanimi kabli ve kaj je muka.Kvaliteta je tudi slabša-tok končne vtičnice se pretaka čez vse(slabe)kontakte zaporednih vtičnic.

V praksi se pogosto dogaja da rabiš podaljšanje inštalacije v sobi ali v sosednjem prostoru.........in to najlažje storiš tako da prevrtaš čez razvodno dozo enega prostora v drugi ........

Dogaja se da moraš dozo stikala premakniti za 15 cm zaradi širših vrat....to je šala če imaš en kabel na stikalu, problem je če jih imaš 5. Podobno je pri strojnem ometu če je doza premalo poglobljena.........

Sam itak gipsam same globoke doze fi 60, za stikala in vtičnice, ne glede na to če je en kabel v dozi ali dva. Šivanje vtičnic koristim le v krajni sili-inštalacija po tlaku. Dozo stikala ne koristim kot razvodno dozo!!

Vglavnem, če gipsaš standardno-dve razvodni dozi na sobo-imaš vse opcije odprte za širitev inštalacije(nadaljevanje inšt. iz razvodne doze, stikala-dodatno izmenično, dodatna vtičnica iz obstoječe.....)-če pa že v štartu izkoristiš ta bonus in doze zabašeš z petimi kabli si si zaprl pot za širitev.
Takrat stranki rečeš da nimaš časa, da naj poišče drugega električarja......ta ki pride na tvoj fuš ti pa j... mater.

Saj pravim, če ne znate svetovati po predpisih , raje ne svetujte-počakajte da se oglasi nekdo ki ima strokovni izpit ali takega poiščite v praksi!

lp milko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70752.51

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2011 11:18 pm    Naslov sporočila:  Re: globoke doze fi 60 mm Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2011 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede 3×2.5mm*2 in 5×3×1.5mm*2 imaš prav. Ni po predpisih, ampak situacija je tako nanesla, da sem moral uporabiti kabel. Sploh pa to ni važno za tematiko, podal sem samo primer za referenco.

Kar se pa tiče JUS-a in teh razvodnic pa zdaleč več ni po predpisih kot navajaš.

Kar se tiče širitev, vključuje inštalacijo novih kablov in ne vem kaj ima pri tem problem doza s petimi kabli v obstoječi inštalaciji. Če potrebuješ dovod, 6-ti kabel ni problem dodati.

Če se tebi zdi to fušarija?

Fušarija je, ko prideš v novo hišo nameščati nek izdelek, nakar ugotoviš, da kabel nima prisotnosti omrežne napetosti ob vklopu predvidene varovalke. Ko podrobneje pogledaš v el. omarico in opaziš podaljšane žice kablov, kar tako zavite in izolirane z izolirnim trakom. To je fušarija, ne pa 5 kablov v eni dozi kar je povsem običajno.

Imel sem že več kot 10kablov v eni dozi Wink ampak je bila modularna.

Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.28
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2011 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, moje skromno mnenje:
JUS gor ali dol, će bi pri meni v novogradnji nametaval doze sem in tja, bi kaj kmalu ne-delal več, žal.
Kaj čem, sem pristaš instalacije pod tlaki, brez razvodnih doz, vtičnice ni treba šivat, damo malček večjo omarico, iz nje miljavžnt odvodov - cevi itd.
Če sta luč in vtičnica v isti liniji se tudi da potegniti dva dovoda, za luč greš pač mimo vtičnice (že zaradi možnosti križnih - menjalnih...), če je potrebno kdaj kaj prestaviti moraš v vsakem primeru kaj odštemati, podaljšaš cev, žice - kable zamenjaš....v čem je težava?
LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni