www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bistvo ozemljitve v elektroenergetskem sistemu
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2011 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inventor je napisal/a:
A potem kakor sem jaz razumel, ozemljujemo ničlo zato, da če imamo med fazo in nulo napetost 230V, da je takšna napetost tudi med fazo in zemljo, se pravi da je potencial faze pod kontrolo?

Sicer pa še vedno nismo razjasnili, kakšni bi bili kapacitivni tokovi, če nula ne bi bila ozemljena. Ker če nula ne bi bila na zemlji, bi bila tudi kapacitivnost med faznimi vodniki in zemljo zanemarljivo majhna. In tako spet ne bi bilo problemov... zato mi to ni jasno. Confused
Jaz sem odgovoril na vsa tvoja vprašanja. Malo bolj podrobno preberi tvojo in mojo objavo. Večkrat zapored.

Za razlago podrobnosti pa le povprašaj.

Potencial enega vodnika preprosto mora biti definiran. Potencial zemlje se pri tem ponuja kar sam. Če bi imel do hiše samo 3 fazne vodnike in bi si neozemljeno zvezdišče zvezal kar sam doma, bi nastali vsi tisti problemi, ki nastanejo, kadar v hiši ni nule - stvar deluje odlično, dokler se ne vklopi bojler in zvleče potencial zvezdišča na svojo fazo, vsi ostali manjši porabniki na ostalih fazah pa dobijo nase malodane medfazno napetost, z vsemi posledicami vred.

Zato je v transformatorju zvezdišče ozemljeno, v hiši je zvezdišče ozemljeno, pa še med ozemljitvijo transformatorja in hiše je povezava, da lahko varovalke dosežejo nazivne kratkostične tokove in izklopijo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.99
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inventor je napisal/a:
Saj ne bi tekli takšni kapacitivni tokovi, da bi ubili človeka? Ali pač...?
Poglej konec strani 24 in stran 25 v naslednjem dokumentu... (lahko pa tudi dolpotegneš tole in si malo ogledaš...)

EL-INSTALACIJE.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  EL-INSTALACIJE.pdf
 Velikost datoteke:  1 MB
 Downloadano:  33 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Inventor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Nov 2009 19:11
Aktiv.: 0.65
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojoj... 0,3 uF/km... ne sliši se veliko, ampak po izračunu postane vse skupaj zaskrbljujoče. Shocked

Sicer ne piše, kako visoko nad zemljo so ti vodniki, ampak je stvar vseeno lahko smrtna.

No, hvala za tole! Very Happy

Lp, M.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni