www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hočem rešitve na srebrnem pladnju in rdeč trepih na maturi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PonosniSlovenec
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2010 11:46
Aktiv.: 0.75
Kraj: Ljubjana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2011 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bo kar matura iz elektrotehnike Very Happy Imam skripto doma s cca 150-imi stranmi, v kateri je 100% vse to notri, pa sem prepričan da ste jo tudi vi kje dobili, ali pa da kak tvoj sošolec tvoj ima, in nebom iskal Smile
Nasploh pa, zadeva ni tako težka, da se je nebi mogel v parih urcah naučit - še prej, jaz sem se celotno snov naučil v eni noči, ter opravil zadevo 100% Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2011 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PonosniSlovenec je napisal/a:
Tole bo kar matura iz elektrotehnike Very Happy Imam skripto doma s cca 150-imi stranmi, v kateri je 100% vse to notri, pa sem prepričan da ste jo tudi vi kje dobili, ali pa da kak tvoj sošolec tvoj ima, in nebom iskal Smile
Nasploh pa, zadeva ni tako težka, da se je nebi mogel v parih urcah naučit - še prej, jaz sem se celotno snov naučil v eni noči, ter opravil zadevo 100% Smile

No saj digitalna tehnika je del elektrotehnike na maturi. Če pa misliš skripto od Franca Kamenika je pa tako, da če nisi nkoli nič poslušal, se moraš veliko bolj poglobiti v samo snov, da pravilno razumeš snov.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PonosniSlovenec
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2010 11:46
Aktiv.: 0.75
Kraj: Ljubjana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno od njega mislim skripto. Sicer pa se moraš v vsako snov poglobiti, če hočeš zadovoljivo oceno Smile
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva tema, ki bi morala glede na uvod nositi naslov: Hočem, hočem rešitve na srebrnem pladnju, rdeč trepih in glasbeno željo.

Avtor v nasprotju z lastnimi pričakovanji ni dobil rešitev teh 12. dokaj preprostih nalog, ampak nekaj boljšega: napotke kje mora iskati rešitve teh nalog.

Kar je pravilno in dovolj. Če bi se mu naloge rešilo, smo pri lačnemu, ki je dobil ribo, rib pa ne zna loviti in posledično ni nič rešeno. Rabi znanje, ne pa rešitve.

Poteza je sedaj njegova.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Zanimiva tema, ki bi morala glede na uvod nositi naslov

Želja uslišana Mr. Green

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje ste pa tudi malo čudni. 30. avgusta nikita in ostali, ki mature niso opravili v spomladanskem roku, pišejo pisni del iz elektrotehnike. Če se do sedaj ni naučil snovi, se je tudi v teh dobrih dveh tednih ne bo.
Hja nikita, sicer pa imaš še zimski rok v letu 2012......... Potem bo pa treba celo maturo znova....
Kaj pa si počel do sedaj? SKU? sviral kurcu uspavanko? Cool
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly, vidim, da si kar dobro obveščen glede spremembre programa in mature.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.95
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:

Moram pa reči, da do sedaj še nikoli nisem potreboval raznih pretvarjanj med sestavi v praksi.

Niti iz HEX v BIN ali obratno? Potem še nisi veliko delal z digitalno tehniko.
PZUFIC je napisal/a:
Namreč logična vrata so nekako pozabljena in se skoraj neuporabljajo.

In kaj ti misliš, iz česa je narejen mikroračunalnik?
Čarobna skrinjica, kjer se vse zgodi samo od sebe?
Za FPGA ali CPLD si mogoče že slišal?

Samo ne trosit neumnosti...
Meni se je tudi zdelo, da je snov pri digitalni tehniki 100 let za leseno žlico, pa se je izkazalo pozneje, da temu ni tako in da je še precej uporabna, zato jo ponovno prebiram.
Sedaj so vsi vajeni, da "čarobna skrinjica" naredi nekaj in ni važno kako...

lp, Jernej

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:

Moram pa reči, da do sedaj še nikoli nisem potreboval raznih pretvarjanj med sestavi v praksi....

Pa tvoje reference, delovne izkušne, nek lastni izdelek, ki je plod tvojega dela?

PZUFIC je napisal/a:

Namreč logična vrata so nekako pozabljena in se skoraj neuporabljajo.....

Ti si elektronik? Logika je osnova digitalne elektronike. Brez logike vrat takih ali drugačnih ni digitalne elektronike.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni (še)! Whistle

Bo pa d'oh! (mogoče)!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večkrat sem na netu zaledil trditev, za katero nisem povsem prepričan, če drži, vendar naj bi pri Intelu in AMD še vedno tudi "ročno" načrtovali jedra svojih procesorjev, kar naj bi dalo boljše končne rezultate, kot pri IBM, kjer uporabljajo izključno CAD/CAM rešitve.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi je srednja pot še vedno najboljša.
Nekaj ven pljunejo CAD programi (brez teh ni šans, ker so tako kompleksna vezja), trimanje layouta in strukture pa je ročno.
To se počne tudi pri večini analognih vezij.
Če dobro pomislimo, mikroprocesor, ki dela na GHz, je tudi že bolj RF analogna tehnika kot pa navadna logična vrata...

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tako zastavljena vprašanja so posledica dejstva, da se delo učiteljev, predavateljev, profesorjev, kakorkoli se jim že prav reče, ne ocenjuje. Če je prisoten v predavalnici, ima šiht plačan. Kaj v predavalnici dejansko dela, nikogar od tistih, ki mu/ji dajejo denar, ne zanima.

V ZDA imajo menda sistem, kjer učitelj/predavatelj napreduje ali nazaduje (verjetno po plačilni lestvici) glede na oceno, ki jo dobi od študentov/dijakov/učencev. Torej neposredno od tistih, katerim so predavanja namenjena. Ima katera od osnovnih/srednjih/višjih/visokih šol v Sloveniji tak sistem ? Še predsednik njihovega sindikata je med neko stavko rekel, da je njihovo delo pač takšno, da se ne da ocenjevati. Ja, seveda.

Pri nas se predavateljem največjo potuho daje s seminarskimi nalogami. Teme, ki bi jih oni morali naštudirati in predavati, enostavno razdelijo kot seminarske naloge med študente. Študenti potem nekaj najdejo/najdemo na internetu, popravimo ozadje in potem sami sebi in vsem ostalim v predavalnici predavamo snov, za katero je plačan predavatelj, ki sedaj kot študent sedi v predavalnici in ocenjuje naše delo. Za dodatna vprašanja po koncu seminarske velja tihi dogovor, da jih ni, ker pač vsi vemo, da je cilj teme da prođe vreme.

Samo en primer iz mojega dosedanjega študija: ko je predavatelj zahteval izdelavo seminarskih nalog za poglavja, ki bi jih on moral predavati, sem se pozanimal, za koliko bo sedaj šolnina nižja, ker moram jaz predavati sam sebi in ostalim v predavalnici.
Odgovor:"Moje ugotovitve pri deset letnem poučevanju na Višji šoli: Pri evalvaciji pisnih preverjanj znanja sem ugotovil, da študenti imajo različne izkušnje, predznanja in sposobnosti za sklepanje, posploševanje in ugotavljanje funkcijskih zvez. Zaradi večje objektivnosti točkovanja sem se odločil za sodobnejši model ocenjevanja in preverjanja znanja s ciljem bolj poglobljenega in bolj kakovostnega študija. Končna ocena je kombinacija več virov:
- seminarske naloge
- šest laboratorijskih vaj in ustreznih poročil
- pisnega dela izpita
......."
....... in tako naprej, odgovor se še vleče. Pred tem se je še hvalil, kako uživa kot predavatelj, dobesedno:"napišeš skripto in si pet let fraj." Pa še skripte ni sam napisal, ampak gre za zbrana dela starejših seminarskih nalog. Seveda niti pod razno to ni omenjeno v virih. Potem pa letos ta ista šola izda Opozorilo:"Predavatelji pri pregledih seminarskih nalog ugotavljajo, da se je pri študentih zameglila meja med sprejemljivo rabo virov (elektronskih, klasičnih) in nesprejemljivim plagiatorstvom. Plagiatorstvo pri seminarskih nalogah in drugih pisnih izdelkih, v kolikor študent prepiše besedila drugih avtorjev v celoti ali delno brez odobritve avtorja ali če pri posameznih delih besedil, ki jih prepiše, ne navede avtorja, se smatra kot kršitev disciplinske odgovornosti študenta. Plagiatorstvo pri seminarskih nalogah se sankcionira z dodelitvijo nove teme seminarske naloge in prepovedjo pristopa na naslednji izpitni rok. Na predlog predavatelja lahko ravnatelj za plagiatorstvo študentu izreče tudi pisni opomin."
Da bi pa najprej pregledali njihove lastne skripte, kjer nekatere niso vredne niti papirja na katerem so natisnjene - to je pa že bogokletno.

Potem pač človeku zakuha in si misli, če se ni treba truditi predavatelju, ki je za svoje (ne)delo plačan, zakaj bi se potem moral jaz, in skuša na internetu, kjer je tudi ta forum, čimprej in brez truda dobiti vse odgovore. Ni pohvale vredno, je pa razumljivo.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh, mislim, da je slabih učiteljev precej manj od učencev, ki se jim ne da nič.
Digitalna elektronika pa pride vedno prav. Ponavadi takrat, ko najmanj pričakuješ. Tako, da so pomisleki o neuporabi slabi.

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 5:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Psevdonim - pošteno, ampak narobe.

Jaz sem strojnik - srednja v Mariboru, pred 30 leti.

Ko sem prišel iz šole in začel delati, sicer v pripravi dela sem moral v kratkem uporabiti skoraj vse kar smo se učili. Tudi tisto, kar ni bil moj fah in smo omenili kar mimogrede.

Delo je obsegalo diagnostiko napak, predvidevanje problemov, izmišljanje (dobesedno) rešitev, ne čez noč, ampak v 10 min. Risanje, konstruiranje, navodila za izdelavo, včasih tudi izdelavo orodja za izdelavo strojnega dela, vse to je spadlo zraven.

Če bi srednjo šolo takrat delal kar tako, bi bil v tej pripravi dela zelo kratek čas.

Kasneje je bilo treba naštudirati tudi relejno logiko delovanja nekaterih strojev, ker smo imeli električarje in avtomatičarje. Prvi se niso ukvarjali s tem ker so releji delali na 24V, drugi pa so rekli, da je se oni ne ukvarjajo s "klaper" tehniko, ampak s tranzistorji, cmos logiko....

Ko je prišlo do posodabljanja strojev s Siemensovimi krmilniki, so pa rekli, saj ti tako ali tako logiko obvadaš od prej.

Petnajst let nazaj sem preklopil še na informatiko (vzdrževanje strojne opreme, programiranje in administracija).

Med vsem tem sem še začel pikati PIC-e, uničevati baker na vitroplastu in učiti pameti Siemensov krmilnik Logo.

Tako je to, če si se pripravljen v šoli učiti, še celo strokovne stvari, potem je pozneje toliko lažje, če ne pa postaneš eden od tistih, ki samo jamrajo ali pa iščejo bližnjice.

Na žalost v veliko podjetjih ukinjajo ali minimizirajo vzdrževanje, tako da takšni multipraktiki (na tem forumu jih je dosti) izgubljajo posel. Tudi jaz.

Upam, da ni bilo preveč nakladanja, ampak vprašanja, kot je na začetku, me spravijo v slabo voljo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni