www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektrika za vlečno kljuko pri novejših avtomobilih
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 17, 2012 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klik.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.reber.si/avtoelektrika/prikolica/index.htm

Verjetno si zraven dobil tudi adapter, da lahko priključiš 7 polni vtikač, če ti ga pa niso priložili, ga boš pa moral dokupiti Wink

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala moza za informacijo! Smile
Pri nas stane cca 20€ tak adapter.
Ja nic, bo treba kupit enega.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupil sem ga v lokalni trgovini z avtomaterialom, mislim da je bil to trgoavto, sedaj pa je tam trgovina za male živali.
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer malo offtopic, ampak vseeno, da ne bo Start brez veze iskal. Trgoavta kolikor vem ni več.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala fantje za pomoc!
Sem danes kupil adapter v hali A v BTCju.
Stal je slabih 15€.
Imajo ga skoraj vse trgovine z avtomaterjalom.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
@lipa

Da se ne ponavljamo preveč, poglej naslednjo temo:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=231473

Hvala za pojasnilo, sedaj mi je jasno za kaj se gre.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodal bi še nekaj podrobnosti glede 13-polne vtičnice, ki so ponavadi slabo dokumentirane, ali pa sploh ne:

Pin številka 10 je plus preko kontakta, medtem ko je pin 11 njegova masa (minus).

Pin številka 9 je trajni plus, pin 13 pa njegova masa.

Pin številka 3 pa je masa za luči, oziroma za pine 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8.

Torej imamo uradno 3 mase. Če so kdo spozna na EMC pravila kaj bolj kot jaz, bo verjetno znal kaj razložiti glede masnih točk in povezovanja le-teh.

Potem pa imamo še pin 12, ki največkrat ni nnikjer zabeležen, oziroma trdijo da ni priklopljen nikamor. V resnici pa mora biti na prikoličini strani (vtikaču) povezan na pin 3, to je na maso od luči. Na tak način potem avto ve, da je nanj priklopljena prikolica in temu primerno deluje tudi diagnostika žarnic, ABS sistem, ter stabilnostni sistemi. Seveda pri tistih avtih, ki to omogočajo.

Vir: http://www.volvoclub.org.uk/towbar_electrics.shtml
Nazaj na vrh
Bojci
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 17 Mar 2012 21:40
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi vzel klešče in tak priključek proč pocvikal in
montiral "normalen" 7 polni priključek.
Nazaj na vrh
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2012 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bojci je napisal/a:
Jaz bi vzel klešče in tak priključek proč pocvikal in
montiral "normalen" 7 polni priključek.

Jaz pa bom vsak čas vzel klešče in tistega 7 polnega na prikolici odcvikal stran in montiral normalnega 13 polnega. so dosti bolje narejeni.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 12:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi pa rajekupil kvaliteten vtikač znamke Hella in se ne bi jezil na slabe 7 polne vtikače Wink tako kot sem se včasih. Če mi stranka pripelje v popravilo prikolico ali avto in slučajno prinese s seboj material, ki po mojem mnenju ni dovolj kvaliteten, delo preprosto zavrnem oziroma ponudim montažo materiala, za katerega po svojih dolgoletnih izkušnjah menim, da je dovolj kvaliteten. Nikogar ne silim, preprosto pojasnim, da s slabim materialom težko delam, nikakor pa ne morem zagotoviti zanesljivosti in kvalitete, še manj pa zanesljivosti na daljši rok, zato tako delo preprosto zavrnem, naj to naredi kdo drug.

Le zakaj bi bili vtikači in vtičnice ne vem kako dobro dokumentirani, saj neusposobljeni ljudje nimajo sploh kaj delat na tem področju, saj hitro kaj pomešajo in narobe povežejo... vsi usposobljeni pa smo usposobljeni tudi za iskanje dokumentacije, ki jo tudi najdemo, tako da...

Če je na avtu 13 polna vtičnica, priporočam uporabo adapterja, kar je bolj enostavno, bolj univerzalno , kvalitetno, hitreje, ... lahko pa nalašč na prikolico montiraš 13 polni vtikač, tako ne bo več primerna za posojanje tistim sosedom, ki samo "fehtajo" in za povrh pripeljejo nazaj obtolčeno in zasvinjano prikolico Wink seveda pod pogojem, da imajo oni 7 polno vtičnico Twisted Evil

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imate probleme s trdnostjo vtikačev pač kupite kovinske. Wink
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni