|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Marko82 Član

Pridružen-a: Sob 24 Mar 2012 18:36 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.15 Kraj: Trnovo pri Gorici
|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem poskusil s prekinitvami prožit sekundne intervale in sem ugotovil, da ta čip originalno deluje vsaj na 3MHz ali več! Nimam časa sedaj kaj več poskušat ker kliče služba, bom pa zvečer poskusil bolj natančno poštopat!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
v datasheetu za vsak čip piše, na kateri frekvenci je tovarniško programiran. Poglej tam.
Drugače je za Bascom veliko primernejši kalkulator tule:
http://www.planet-ian.com/start_e.htm
ker ti že vse izračuna, ti samo kodo prekopiraš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marko82 Član

Pridružen-a: Sob 24 Mar 2012 18:36 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.15 Kraj: Trnovo pri Gorici
|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta kalkulator že imam! Pohvalna zadeva!
V datasheetu pa piše, da naj bi bil tovarniško na 1MHz!
Hvala!
Sedaj pa drvim v službo!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tovarniško ima omogočen interni 8MHz oscilator in CKDIV8 fuse bit. To pomeni, da je clock deljen z 8 in ti program teče s frekvenco 1MHz.
_________________ My favorite programming language is ... solder. -Bob Pease |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ko odprem programator, imam fuse bite tukaj. Na točno tem print screenu se jih sicer ne vidi, ker nimam priklopljenega mikrota, vendar če bi imel priklopljen mikro, bi videl dejanske fuse bite. Jeziček je pa tisti, ki sem ti ga obkrožil z rdečo.
LP G
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
340.72 KB |
Pogledana: |
27 krat |

|
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točno to je prav. In ko bo gor priklopljen mikro, boš videl fusebite, med njimi bo clock source in tam pač nastaviš na external crystal oscilator. Ponavadi imaš več teh postavk, vsaka je za svoje frekvenčno področje. Saj piše. Izbereš tistega, kakršen kristal imaš. Seveda moraš prej gor dati kristal ker se bo mikro v momentu, ko boš stisnil "write xyz" (odvisno, klikneš tistega, ki postane črn) nehal odzivati, če ga ne bo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marko82 Član

|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo gledal po Bascom in imate prav. Tam se nastavlja FUSE bite! Toda če imam nastavitve tako kot je opisano v brošuri minipina se ko kliknes "MANUAL PROGRAM" ne pojavi nič!!!!!!!!javascript:emoticon(' ')
Nastavljen programator je STK500(requires STK500.exe)!!!
Če spremenim nastavljen programator se pri večini pojavijo fuse biti, vendar pa noče programirat!???????!
Sicer imam malo starejšo verzijo BASCOMa(2.0.5.0.)
Je kakšna rešitev?
Hvala!
Oprostite ker sem že kar siten s temi fusi!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
ena od rešitev je namestitev programa AVR studio, samo obstaja varianta da boš moral najti staro verzijo 4, ker od 5 naprej zadeva podpira samo originalne programatorje.
Si poskusil nastaviti native STK500 driver? Ne dela?
Pri tem, kar imaš sedaj moraš na netu najti programček stk500.exe, ga nekam shraniti in v nastavitvah pokazati pot do njega. STK500.exe dobiš tudi ob namestitvi AVR studia in se nahaja nekje v podmapi programa AVR studio.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marko82 Član

|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom poskusil z AVR studio! Aja pa tisto z STK native drive nisem probal. STK500.exe imam saj mi drugače [slovenščina je zame švedska vas] al [slovenščina je zame švedska vas] nebi delalo. Poskusil sem nastavit na PROGGY pa ni delalo. Sedaj poskusim še t native drive!
Pa še ta AVR Studio si bom ogledal. Upam da ni preveč kompliciran.
Hvala vsem!
L.P. do jutri!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marko82 Član

|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
DELUJE!!! Sem moral samo nastavit namesto STK500 na STK500native drive (ve kdo mogoče razliko?). Hvala Protonček!
Zdaj pa res lahko noč!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2012 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja native driver je pač interni programator v samem bascomu, napisan po protokolu STK500, medtem ko oni drugi uporablja zunanji program, ki pa je v DOS-u, zato tudi ni okna z izbirami.
Samo da deluje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni