www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri 12v fotovoltaični elektrarni
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
billy1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Nov 2012 10:16
Aktiv.: 0.07
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na mesec plačam 250€ najemnine za delavnico, plus ostali stroški, letno znese samo najemnina 3000€, če pa računam, da moram še 10 let plačevat. Mislim, da se mi splača, pa kakšna koli rešitev bo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa papirji - če je to nekje in-the-middle-of-nowhere, potem je/bo verjetno črna gradnja ali kako? Ali gre za kakšno staro hišo/štalo, ki bi jo preuredil?
Registrirati dejavnosti na takem naslovu verjetno ne boš mogel ...

Drugače pa - kot sem ti na pm napisal (in za mano še en) - naredi eno majhno fotovoltaiko za razsvetljavo, za delo pa agregat. S fotovoltaiko za delavnico nekako ne vidim računice.

LP, g

tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mimogrede, tudi agregat ni ravno poceni, ko mu prišteješ obratovalne stroške. Ker krožno žago verjetno ne rabi 3 ure skupaj, ampak recimo 6ur po malem - ko mora delovati agregat. Na uro si hitro na litru porabe - in si na 2200eur letno za nafto. Poleg tega agregat deluje 1500 ur letno - koliko te zanj stane vzdževanje in amortizacija letno?

Kokorkoli obrneš, ta hec ni poceni, 10 keur je kar prava številka, če večino narediš sam. Če hočeš zadevo "na ključ", lahko dodaš še nekaj tisočakov.
Jaz bi sicer naredil solarno elektrarno za čez poletje in mogoče še prehodna obdobja, čez zimo pa bi laufal agregat.

Ogromno boš prihranil, če poznaš kakšnega vzdrževalca na velikih UPS sistemih, kjer morajo redno menjavati vse akumulatorje, čeprav jih je polovica še v odličenem stanju - jih boš dobil za simbolično ceno.

O 12V sistemu je škoda debatirati, saj so s subvencijami za proizvodnjo elektrike iz sončnih elektrarn postali 24V moduli vsaj za 50, če ne 75% cenejši od 12V izvedenk.

Veter v Mariboru? Sicer sem daleč od Maribora,ampak se mi zdi, da to ne bo šlo (če nisi ravno na vrhu hriba, pa še to je vprašanje).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Agregat bo imel čez 10 let še vedno enak oziroma podoben izkoristek, sončna elektrarna pa zelo verjetno ne. Vzdrževanje agregata je pa bolj kot ne zgolj olje in svečka.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jah, si že videl motor, ki dela 6 ur dnevno?
Če pretvorim v avto kilometre je to ~120.000 letno. Bo zdržal 1.2mio km v 10 letih? Kot nov? Ja, mislim da bo tudi za servis treba kar konkreten znesek...

Sončne celice bodo takrat nekje na 1/2 življenske poti, akumulatorje pa bo treba verjetno že 3jič menjati.

Mimogrede moj (pokojni Sad ) kolega je imel 130kW žago s polnojarmenikom v eni grapi. Sicer je imel običajno el. napeljavo, ampak 130 kW pa ni šlo. In je gnal z dizel agregatom, motor je bil ladijski. Žal je vse skupaj pred 2 letoma odnesla voda, mož pa je pokojen, tako ne vem, koko se mu je izšlo in koliko je stalo servisiranje (glede na to, da je imel na dvorišču kar nekaj odsluženih motorjev, verjetno niso bili ravno večni po sistemu "svečka in olje")

Na (bolj ali manj propadlem) smučišču blizu mene so imeli snežne topove posredno gnane z dizli...s stroški se enostavno ni izšlo in je zadeva propadla.
Nazaj na vrh
hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.92
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Agregat bo imel čez 10 let še vedno enak oziroma podoben izkoristek, sončna elektrarna pa zelo verjetno ne. Vzdrževanje agregata je pa bolj kot ne zgolj olje in svečka.

Težko verjetno, da bo benzinski agregat po 10-tih letih in po tolikih urah še delal. Celice pa imajo garancijo do 10% izgub v prvih 10-tih letih.

V svoji službi vzdržujem tudi ladijske agregate manjših moči( do 50kW). Tu je večina govora o diesel agregatih, ki delajo na 1500 obratov. Slabši, bolj za občasno rabo in manjših moči delajo na 3000 obratov.
Benzinci pa so za najmanjše moči in uporabo par ur na teden.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pisal je, da bo žago uporabljal maksimalno 3 ure dnevno, torej je že malce bolje. Seveda je precej odvisno od kvalitete generatorja. In Honda definitvno ni slaba. Se pa vsekakor strinjam, da je vzdževanje potrebno redno in po potrebi še kaj drugega kot osnovne vitalne tekočine. Poleg tega bodo pa akumulatorji verjetno presegli ceno generatorja odpovedali pa še prej.

Še vedno sem na strani generatorja in manjše sončne elektrarne. Sicer pa nič od tega ni ekonomsko dobro.

Poleg tega pa, če je objekt v najemu verjetno ne moreš kar kot najemnik obesiti najn n panelov, ali pač?

Seveda pa je vse to le moje razmišljanje, kaj bo avtor storil je njegova stvar... So pa za moje mnenje hišne sončne elektrarne, razen manjših, če ni možnosti priključka na omrežje, metanje denarja skozi okno.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo kako se preprosta prosnja (prosim za pomoc pri izbiri komponent) vedno znova prelevi v debato o dovoljenjih, papirjih in stroskih z nakupom, vzdrzevanjem, tem in onem.

Tudi tema o videonadzoru gasilskega doma ni prisla nikamor, noben pameten predlog ni padel, sistem pa ze zdavnaj deluje... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Še vedno sem na strani generatorja in manjše sončne elektrarne. Sicer pa nič od tega ni ekonomsko dobro.

+1.
Za dodatno udobje bi mogoče prigradil samodejni vklop agregata (daljinski), da ne rabiš vedno "verglati".

Lp, g

p.s. Pred časom sem gledal ene izračune za radarje, ki so pokazali da je fotovoltaično napajanje (ekonomsko) smiselno nad 2,4 km. Do tu je polaganje kabla cenejše. (računana življenska doba 7 let, mislim da so bili izračuni za Češko)

hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.92
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Agregat obvezno diesel!!
Sam imam raje rabljen, dobro ohranjen diesel kot pa nov benzinar.

Če boš hotel dodati še vetrni generator ga še vedno prodajam:
veterni generator Air-X 24V 400W

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=23484&highlight=airx

Bilo je ogromno povpraševanja, nihče pa ne bere podrobno oglasa. Ko tudi po telefonu omenim da je 24V se opravičijo, da niso videli in da bi rabili 12V.

P.s.
Če z oglasom motim potek debate prosim, da pristojni zbrišejo post.

L.p.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

+1 za
Agregat in manjši akumulator za luči in radio zvečer.
Za 1,5Kw motor in fotovoltaiko bo enostavno toliko problemov in stroškov, da si vsakih par let kupiš nov agregat in imaš mir.
In to, da dobiš super ohranjene stare akumulatorje iz kakih central, raje pozabi, ker so ali na koncu na način, da so pač umrli, ali pa so "super ohranjeni", ko vlečeš minimalni tok, ko pa rabiš več, pa vidiš, da so sulfatizirani in od sebe ne dajo nič, polniš jih pa lahko non stop.
Nasploh so tudi novi akumulatorji, če gre za svinčene, pri velikih tokovih zelo slabi, kar se tiče izkoristka. Lahko računaš, da če boš polnil notri s paneli recimo 10KW, boš pri večjem porabniku uporabil samo 3 ali 4, drugo se bo pa nekje izgubilo. Če boš pa dal Lifepo, te bo pa kap pri ceni.

forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teorija:

1920W instalirane moči sončnih celic
240Ah baterije pri 48V ali 11520W/h
5000W/h porabe na dan
Pozimi bi ti tak sistem deloval (oblačno) cca 5,9 dni

Razlaga:

ob oblačnem dnevu celice daja cca 20% svoje nazivne moči - cca 384W
dnevne svetlobe je cca 8h torej sistem da 3072W/h na dan
torej si v minusu 1928W/h na dan
11520/1928= cca 5,9 dni

rabiš torej 8 panelov po 240W = 8x250€ = 2000€
240Ah x 4 kosi 350€*4=1400€

Če podvojiš panele pa dobiš:

Ob oblačnem dnevu celice daja cca 20% svoje nazivne moči - cca 768W
dnevne svetlobe je cca 8h torej sistem da 6144 W/h na dan
Tak sistem je potem vzdržen tudi če je olačno več tednov.

Poleg teh stroškov, moraš še računat na razsmernik in solarni polnilec baterij.
Seveda izgub nisem upošteval pri pretvorbah energije.

Sistem z kombinacijo agrgata bi bil cenejši, vendar veliko vzdrževanja, vžgi agrgat, ugasni ....

Ne pozabit na strošek baterij na cca 4-5 let (zamenjava)

Upam, da sem ti nekako odgovoril na tvoje vprašanje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

forest70 je napisal/a:

Seveda izgub nisem upošteval pri pretvorbah energije.

Te so zelo pomembne in požrejo velik delež energije

billy1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 15, 2012 1:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

forest70 zmagal si taki odgovor rabim.
Malo sem pregledal porabnike:
-dekopirna žaga 150w
-ročno orodje od 300 do 800w
-stružnica 1100w
-brusilni stroj 700w
-tračna žaga1100w
-mizarska kombinirka 1500w
V delavnici sem po navadi kakih 6 ur na dan, od tega stroji obratujejo kake 3 ure, je pa težko izračunati, ker enkrat delaš malo na enem potem na drugem. 3 ure 1500w se zgodi parkrat na leto.
Agregat ja, samo takrat, ko je nujno, ker bo polovico časa faufal v prazno. Delo zgleda tak, da nekaj vrežeš, potem kaj brusiš na roko, pa zopet vrežeš, delo na stroju traja včasih samo par sekund, si ne prestavljam, da bi skoz skakal do agregata in nazaj, da bi pa agregat polovico časa kuro samo za radio se mi pa ne zdi pametno.

Sem pa gledal akomulatorje na ebay-u pa majo tisti z gelom AGM predvideno življenjsko dobo ca. 10 let eni še več.

http://www.ebay.de/itm/Solarbatterie-Solar-Akku-Ultracell-AGM-Gel-UCG-100AH-120AH-150AH-200AH-/110975933448?pt=Solaranlagen&var=410147273429&hash=item19d6ae5c08

Solarni komplet v slo
http://www.akumulator.si/index.aspx?source=katalog&kategorija=15&nadgrupa=S9&grupa=S2%2003&id=S2%2003%201380

http://www.solarni-sistem.si/son%C4%8Cne-celice/solarni-kompleti/1380w-solarni-hi%C5%A1ni-komplet.html

http://www.solarni-sistem.si/son%C4%8Cne-celice/48v-samostojne-solarne-oto%C4%8Cne-elektrarne/19kw-solarna-elektrarna-48v-50a-6x410-ah.html
Nazaj na vrh
billy1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 15, 2012 1:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

billy1 je napisal/a:
Na mesec plačam 250€ najemnine za delavnico, plus ostali stroški, letno znese samo najemnina 3000€, če pa računam, da moram še 10 let plačevat. Mislim, da se mi splača, pa kakšna koli rešitev bo.

To sem mislil tako, da ko si porihtam elektriko tega stroška nebo več.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni