|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bojkoker Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2012 15:14 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.12 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2012 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Jaz sem napisal glede klorofila. Tudi predlagana Sylvania gro-lux ima maksimuma v modrem in rdečem delu spektra.
V rumeno zelenem delu absorbira fikocianin v cianobakterijah, ki niso ravno začelene gostje v akvariju. Jaz se jih lotim kar z antibiotikom  |
Aha, če ne bom mimo brcnil....torej predlagaš, če sem prav razumel, da se izogibam rumenih in zelenih LED v akvariju? _________________ Bojko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2012 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
S temi trakovi boš imel samo strošek. Če se odločaš za LED, pojdi v samogradnjo in razvij nekaj s power LED. Dobra ohišja, optično konstrukcijo in kvalitetno elektroniko.
Trak, ki si ga podal, bo po enem letu fuč. Najprej ga bo pričela najedati vlaga, potem bo pričel blinkati na določenih delih in dokončno bo zanič.
Moraš vedeti, da so trakovi narejeni za dekoracijo. Na njih ne najdeš ravno hig-tech LED. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojkoker Član

|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2012 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
...........Moraš vedeti, da so trakovi narejeni za dekoracijo. Na njih ne najdeš ravno hig-tech LED. |
Hvala, tole je spet telo uporabna informacija ampak veš kaj me bega? T5 recimo, ima svetlobo razporejeno po celotni dolžini sijalke, vse naokrog. Zgornjo svetlobo izkoristim takop, da vgradim kvaliteten odbojnik.
A ne bo power LED imela preveč koncentrirane svetlobe na enem mestu? Torej bo precej nerazporejena svetloba v akvariju? Samo sprašujem pa "nabiram" vaše znanje in izkušnje. Mi lahko kakšen link na kakšno predlagano LED podaš? No, saj bom tudi sam iskal ampak ti boš bolj verjetno našel pravo. Torej z močno svetilnostjo (veliko lumni), čim nižjimi W , čim daljšo življenjsko dobo, da se bo čim manj grela (čim večji izkoristek torej tudi) in tako naprej. Za belo naj bi bila svetloba tu nekje okrog 6000K
Sem zahteven, ane  _________________ Bojko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojkoker Član

|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2012 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
tu maš eno tako recepturo profi s ledicami................. |
Madonca, velika ti hvala. Pa res napredujemo. Zdaj imam že toliko "pametnih" linkov od vas da ne vem, če bom jutri lahko sploh vse to predihal. Ampak vseeno, če bi kdo še kaj imel za dodat, toplo vabljeni. Mogoče celo celoten plan, kako zadevo potem skupaj sestavit, da bo delovalo v smislu simulacija sončni vzhod/zahod. Torej da se mi zadeva zjutraj (pravzaprav imam uro nastavljeno sedaj na 15:00 in ugašanje ob polnoči) prižge postopoma, zvečer spet postopoma ugasne (postopoma sem mislil vsaj nekje pol ure časovno od 0% do 100% svetlobe) a da mi modra svetloba ostane. Non stop. Torej in ponoči in ko je vse ostalo čez dan do 15 ure ugasnjeno. Tega si najbolj želim. Še predlogov. Konkretnih, z načrti. Se že sicer o tem pogovarjava precej z "igo"-jem, mi je že ogromno pomagal in svetoval a ne bi mu rad neprestano težil, mi morda vi preostali skupaj kaj koristnega natrosite pa potem združim najboljše v celoto.
Nekaj malega imam pojma o lotanju (eventuelna samogradnja kakšnega elektronskega sklopa), zato so tudi takšni načrti več kot dobrodošli.
Hvala vsem _________________ Bojko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2012 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
bojkoker je napisal/a: |
Aha, če ne bom mimo brcnil....torej predlagaš, če sem prav razumel, da se izogibam rumenih in zelenih LED v akvariju? |
Bojko, raje nič ne rečem. Kot je napisal že lucca brassi so tu še živali, na katere vpliva spekter svetlobe. V morskem akvariju je verjetno osvetlitev pomembna predvsem zaradi živali. Kolikor vem, tam niti ni bitij, ki bi se šla kaj dosti fotosinteze.
Kljub temu, da imam že tri desetletja po vsaj en akvarij, se v osvetljevanje nisem toliko poglobil. V letih mojega navdušenja nad akvaristiko si pri nas lahko kupil navadno belo neonko, potem pa se je končalo. Spomnim se priročnika, kjer je bila za grelec uporabljena 40W žarnica do polovice potopljena v vodo... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojkoker Član

|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2012 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Aha, če ne bom mimo brcnil....torej predlagaš, če sem prav razumel, da se izogibam rumenih in zelenih LED v akvariju? |
Bojko, raje nič ne rečem. Kot je napisal že lucca brassi so tu še živali, na katere vpliva spekter svetlobe. V morskem akvariju je verjetno osvetlitev pomembna predvsem zaradi živali. Kolikor vem, tam niti ni bitij, ki bi se šla kaj dosti fotosinteze.
Kljub temu, da imam že tri desetletja po vsaj en akvarij, se v osvetljevanje nisem toliko poglobil. V letih mojega navdušenja nad akvaristiko si pri nas lahko kupil navadno belo neonko, potem pa se je končalo. Spomnim se priročnika, kjer je bila za grelec uporabljena 40W žarnica do polovice potopljena v vodo... |
Torej si tudi nekje mojih let No, samo da se jaz ne spomnim, ko je še pred menoj ata imel akvarije, da bi prakticiral to, z žarnico. Je pa bila to hudo nevarna igrica, bi rekel.
Ne vem za morske akvarije....želja je vedno bila za njim a denarnica pove svoje. Zaradi vsega tega tudi iščem zadevo domače izdelave in znanja, saj toliko, kot bom spodaj, v ločenem oknu napisal pa dal link, zagotovo ne mislim dajati. Mislil sem na strošek morda okrog 100€.... nič več.
Tudi sladkovodni imajo svoje zahteve. Tudi ribice v njih žarijo v posebnih barvah, s posebnimi nastavitvami. Pa grem zato v novo okno... _________________ Bojko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojkoker Član

|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2012 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej mislil sem na tole super zadevo , katere link ste mi danes poslali...malo sem raziskal pa pogledal....Aparaturca je sanjska, vsega tega bi si želel...ampak 919€!!! Haloooo!!! Če bi bil bogataš...ja, potem ni panike, tako ostajam pri vprašanjih tule in vaših predlogih, morda kakšnemu konkretnemu načrtu. Pa da najdem najugodnejše cene, sestavim in začnem uporabljat. Pa potem pridobljeno znanje širim naprej, na drug forum tudi. To je moja želja. Da se ne bodo tipi, ki bodo prišli "za menoj", matrali, kot se moram jaz. No, saj ravno matram se ne...ampak vprašanj, brskanja,,,,vsega je ogromno. Tu notri bo najmanj 1 mesec "dela" in rad bi ga delil z drugimi. Tudi izkušnjo... _________________ Bojko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2012 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
tu maš eno tako recepturo profi s ledicami................. |
Madonca, velika ti hvala. Pa res napredujemo. Zdaj imam že toliko "pametnih" linkov od vas da ne vem, če bom jutri lahko sploh vse to predihal. Ampak vseeno, če bi kdo še kaj imel za dodat, toplo vabljeni. Mogoče celo celoten plan, kako zadevo potem skupaj sestavit, da bo delovalo v smislu simulacija sončni vzhod/zahod. Torej da se mi zadeva zjutraj (pravzaprav imam uro nastavljeno sedaj na 15:00 in ugašanje ob polnoči) prižge postopoma, zvečer spet postopoma ugasne (postopoma sem mislil vsaj nekje pol ure časovno od 0% do 100% svetlobe) a da mi modra svetloba ostane. Non stop. Torej in ponoči in ko je vse ostalo čez dan do 15 ure ugasnjeno. Tega si najbolj želim. Še predlogov. Konkretnih, z načrti. Se že sicer o tem pogovarjava precej z "igo"-jem, mi je že ogromno pomagal in svetoval a ne bi mu rad neprestano težil, mi morda vi preostali skupaj kaj koristnega natrosite pa potem združim najboljše v celoto. |
No, jaz sem bolj iskal načine postopne zatemnitve. Zadostuje navadna tedenska programska ura, ki da na izhodu on/off signal nekemu vezju (ki ga bo treba še izdelati). Tisto vezje potem na svojem izhodu daje signal, s katerim se krmili zatemnilnik.
Zatemnilnik za fluorescentke je lahko krmiljen z 0-10V ali DALI.
Zatemnilnik za ledice pa je lahko krmiljen z IR daljincem (lahko se posname oddano kodo in simulira daljinec, ali pa se z optosklopnikom simulira pritiskanje tipke), ali 0-10V.
@bojkoker ima 6 različnih akvarijev z različno velikimi fluo sijalkami. Problem je dobiti poceni zatemnilnike za tako različne moči, a krmiljene z enakim protokolom.
Zato sem mu predlagal prehod na LED, ob pogoju, da se najde ekvivalente (svetilnost, spekter) sijalkam. To s spektrom pa očitno ni tako enostavno.
Glede na to, da sedanja osvetlitev ustreza rastlinam in živalim, se bo na koncu fluo cevi zasenčilo mehansko . Dva polkrožna " ( žleba" okrog "@ cevi", ki počasi od ((@ proti (@) objameta cev. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojkoker Član

|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2012 12:05 am Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
........No, jaz sem bolj iskal načine postopne zatemnitve........................
|
Ne bit preveč skromen, kolega Ogromno si se že do sedaj angažiral pa mi pomagal z nasveti. Upam samo, da tole vse skupaj čim bolje uspe pa da bo res delovalo kot si želim, ko bo. Zdaj moram najprej prave LEDice najti. Saj pravim, čim bolj svetilne, poceni, s pravo valovno dolžino.... po mojem, bo še trajalo. Vmes pa verjamem, da mi daš še kaj zelo koristnih nasvetov pa da tudi kakšen načrt kasneje, ko bo vse bolj izkristalizirano, pade
Ja, upošteval sem tvoj nasvet prehoda na LED in trenutno rešujemo le situacijo za 2 akvarija, koder bom "podrl" prejšnjo razsvetljavo. Pa če se zadeva dobro obnese, počasi vse akvarije opremim z LED razsvetljavo.
V začetku malo niti sam nisem vedel, kaj hočem. Zdaj že vem točno in delava v tej smeri
Spektre bom preučeval jutri (pa verjetno še v ves naslednji teden), zdaj ko lumne obvladam, zahvaljujoč vsem vam Hvala res vsem. _________________ Bojko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2012 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Z LED s 100€ ne boš kaj prida ustvaril, če upoštevaš še driverje in ostalo elektroniko.
Za vklop in izklop sem imel jaz narejeno preko fotoupora, ki je tipal svetlobo iz okolice; ali sončno ali luč v prostoru. Prižiganje in ugašanje je bilo počasno in brez-stopenjsko. Vse kar je bilo v tistem vezju je bil en mos-fet par uporov, kondenzator in fotoupor. Napajanje pa 12VDC preko zunanjega pretvornika, na LED pa so tako ali tako posebej driverji.
Sam sem bil zadovoljen s Samsungovimi LED, ki jih lahko pogledaš na LED1.de, kar se tiče kitajskih na ebayu mi ni bilo nikoli všeč. Razen, če se podaš k proizvajalcem direkt in jih prelisičiš, da ti pošljejo nekaj vzorcev. Potem glej Refond, Honglitronic Itswell..., izogibaj se Epistar. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojkoker Član

|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2012 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
.............Za vklop in izklop sem imel jaz narejeno preko fotoupora, ki je tipal svetlobo iz okolice................... |
Precej koristnih napotkov, sami fejst dedci ste tule gor Bom upošteval, hvala _________________ Bojko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2012 1:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Tudi sladkovodni imajo svoje zahteve. Tudi ribice v njih žarijo v posebnih barvah, s posebnimi nastavitvami. Pa grem zato v novo okno... |
to je pa zaradi hrane v kateri so UV senzibilna barvila ...tak primer so največkrat kakšni stekleni somiči
Citiram: |
Aparaturca je sanjska, vsega tega bi si želel...ampak 919€!!! Haloooo!!! |
to je point DIY (da se jo naredit bisveno ceneje ) _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni