|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.78 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2012 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Vsi vodniki so mehki 2.5mm2. |
Jaz bi uporabil votlice in foborg sponke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2012 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Wago pa bi tudi bil dober, je sicer nekaj dražja sponnka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2012 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
stane je napisal/a: |
Vsi vodniki so mehki 2.5mm2. |
Jaz bi uporabil votlice in foborg sponke. |
Pardon, spregledal da so vsi vodniki mehki
Še en glas za votlice in foborg sponke _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2012 11:28 pm Naslov sporočila: Re: Kakšne sponke naj uporabim? |
|
|
gumby je napisal/a: |
A boš celo delavnico na isti kabel/varovalko obesil? |
Da. Hiša ima staro napeljavo, zato ima cela klet le eno 16A varovalko. Če bi hotel tu kaj spreminjati, bi bilo treba napeljati na novo elektroinštalacije po celi hiši.
PZUFIC je napisal/a: |
Aja saj res pusti votlice, ker so potrebne samo tam, kjer na zice pritisne ploscica in ne vijak. Pusti malo daljse konce zamotaj skupaj, vtakni v sponko privijaci in potri pol zil pa bo spoj zagotovo dober. |
No, zdaj sem ponekod že votlice gor obesil + vijačne sponke.
Tiste WAGO sponke so pa zanimive. Našel sem jih z 3X in 5X luknjami. Ali obstajajo tudi 4X? _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2012 9:14 am Naslov sporočila: Re: Kakšne sponke naj uporabim? |
|
|
Tiste WAGO sponke so pa zanimive. Našel sem jih z 3X in 5X luknjami. Ali obstajajo tudi 4X? |
No jaz jih še nisem videl.
Obstaja še ena varianta za priklop luči, ko gre za spoj trde in mehke žice je to potem edina spojka, ki ponekod ustreza predpisom.
Pa saj pri nas tudi niso drugačni predpisi samo praksa je pa malo drugačna (lestenčna spojka). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2012 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj me zanima. Votlice...
Kdaj oz. kje pri mehkih vodnikih (na omrežni napetosti 230VAC) se votlice praviloma uporabljajo oz. kje/kdaj se praviloma ne uporabljajo? Eni ste mi svetovali votlice + lestenčne sponke (votlica + vijak), potem pa kar naenkrat to ni bilo vredu. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.60 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2012 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma je težko spraviti vodnike z votlicami v zbiralko, kar je včasih res kar problem. Ampak z malo truda gre. Zato so bili verjetno nekateri proti votlicam.
Ampak tam kjer mehkožični kabel stisne vijak (samo vijak) so votlice za dober spoj nujno potrebne, če pa je pod vijakom kovinska ploščica pa niso nujno potrebne. Saj tako si jaz to razlagam.
Če je pa polotano je pa za moje pojme najslabše. Sem izkusil to pri priključku za prikolico, kjer je bilo polotano in so pri demontaži pred barvanjem odpadli praktično vsi konci kablov, pa skoraj nič rezerve v dolžini. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m4to Član

Pridružen-a: Čet 28 Jan 2010 22:27 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.68 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Ned Dec 23, 2012 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz naredim tako da na konec vodnika stisnem izolirano votlico, potem pa izolacijo odrežem stran. (obstajajo pa tudi neizolirane votlice)
Na tak način lažje spraviš vodnike v sponko.
Pri stikalih in vtičnicah pa pustim izolacijo na votlici.
Bi pa upozoril na pravilno dolžino votlice. Zgodilo se mi je že, da sem kupil prekratke
votlice potem pa sem imel probleme z stikali, ki se priključijo na "grip" saj vodnik enostavno ni zagrabilo.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Dec 23, 2012 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Sponke so Forbox
Podometno in nadometno!
Predlog z vezico in enako dolgimi vodniki v forbox sponko je tudi po moje najboljši.
Brez votlic, forbox sponka pa naj bo točno za takšen presek, kot je seštevek presekov, ki jih želiš spojiti. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni