|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Misija Član

Pridružen-a: Pet 15 Maj 2009 11:45 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.27 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno zadeve nimam pri roki, ampak verjetno kamera nima varovalke, glede na to da nima niti vijakov da bi jo odprl narazen.
Za monitor pa bom se preveril.
Da se pojasnim kako je sploh do te preobremenitve prislo: Na lab. usmerniku sem lepo nastavil 12V napetost. Ko sem na usmernik priklopil kamero z monitorjem, pa je napetost skocila na 25V. Seveda sem usmernik takoj ugasnil, ampak kar je bilo je bilo. Kako je do tega prislo, pa mi ni jasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm
Kakšen napajalnik pa je to ?
Kamera ima lahko varovalko na samem tiskanem vezju. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom danes preveril, takoj ko se dokopam do doma!
Napajalnik pa je bil kupljen v IC elektroniki, Kitajske izdelave (normalno ), gre pa za model HY5003 - LABORATORIJSKI USMERNIK (0-50V, 0-3A).
Sej sigurno sem sam naredil kaksno veliko napako, da je sploh do tega prislo, res pa, da se tega nisem nikoli dozivel. No, vse je enkrat prvic, me je izucilo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5531 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče zanič narejena regulacija (da zaščite ne omenjam): ko je priklopil kamero, je ta potegnila nek tok (kondenzatorji), napajalnik pa se je malo "pretirano" odzval ...
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja poznam te napajalnike. Treba jih je dodelati, ker so izjemno občutljivi na RF motnje. In vsak impulz načeloma vsebuje tudi zelo visoke frekvence. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Auč sicer tega pri usmerniku taksnega cenovnega razreda ravno nisem pricakoval. In kako bi se lahko podobnemu v slednje izognil brez da posegam v vezje usmernika? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misija je napisal/a: |
Auč sicer tega pri usmerniku taksnega cenovnega razreda ravno nisem pricakoval. In kako bi se lahko podobnemu v slednje izognil brez da posegam v vezje usmernika? |
Nikakor. Ta je pač takšen. Jaz sem se precej ukvarjal s temi problemi in skonstruiral kar nekaj napajalnikov. Brez spremembe v vezju se ta reč pač obnaša tako kot se.
Sem pa enkrat na enem predavanju o mojem napajalniku naredil zanimiv test. V odprto škatlo mojega delujočega napajalnika sen dal mobitel in prosil občinstvo, da me pokliče. Meritve so bile grafično prikazane na na PC projektorju in cca 100 ljudi je bilo nad rezultatom krepko presenečenih.
Je pa res,da sem že ob načrtovanju in preizkušanju testiral to.
Treba je z majhnimi vrednostmi kondenzatorjev blokirati vsako možnost vstopa RF motenj v regulacijski del napajalnika. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Kdo bi si mislil, da je lahko taksna stvar kot je lab. usmernik tako obcutljiva na zunanje vplive. Res nikoli si ne bi mislil. Malce sem azdevo spremljal tukaj na forumu, ko je bilo govora o usmernikih s katerimi se napaja oddajnik in je bil precejsen problem zaradi motenj, ki so vplivale na usmernik.
Danes se mi je zgodilo podobno. Ocitno sem nastavil premajhno vrednost toka, ob napetosti nastavljeni na cca. 5V. Ko sem na napajanje prikljucil breme, je napetost skocila na kar 16V. Ocitno je najbolje, da imam tokovno nastavitev kar na maksimumu, ali pa nekje na polovici maksimalne mozne.
Pa se k problemu:
1) Danes sem odprl kamero in monitor. Z malce merjenja sem ugotovil, da je bil problem v napajanju monitorja, kjer sem na nap. sponkah sicer imel napetost 12V, na delu tiskanega vezja monitorja, kjer je napajalni del, pa je bila napetost slab volt (1V). Malce lotanja in zadeva zdaj deluje popolnoma tako kot mora. NI mi sicer jasno kako je do tega prislo - ali je lahko ta prevelika napetost (cca. 25V) unicila tanke napajalne zice (made in China seveda, kjer sparajo z bakrom ) ?
2) Pa se to bi vprasal, kar se tice lab. usmernika. Ni mi jasno zakaj je potrebna tokovna nastavitev? Tega mi ni znal razlozit ze prodajalec, sam pa se nisem spuscal v detajle, do danes. Zakaj je potrebno nastavljat tok? Porabnik tako ali tako sam "vzame" tok v odvisnosti od tega, kaksne moci je. Ce mi lahko kdo od vas natancneje po domace razlozi zakaj je potrebna nastavitev toka? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tokovna omejitev ti deluje kot "nastavljiva varovalka" (v narekovajih zato, ker se potem izhod ne odklopi, ampak omeji na nastavljeno vrednost): če npr. nastaviš tok 100 mA, napajalnik NE BI SMEL od sebe dati več kot to, tudi če ga npr. kratkostičiš.
Ta "funkcija" je zelo fajn, ker na tak način skuriš dosti manj stvari: če npr. veš, da ima tvoje vezje maksimalno porabo par 10 mA, nastaviš npr. limito na 100 ali 200 mA: če ob priklopu zagrabi tokovna omejitev, veš da je nekaj v kratkem stiku, takoj odklopiš in iščeš vzrok. Brez tokovne limite boš pa pokuril zadeve.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nastavljaš maksimalni tok, ki naj bi ga napajalnik dal. Če breme hoče potegniti večjega se lahko zgodi dvoje. Ali se napajalnik "ugasne" ali pa da samo nekaj% večji tok od nastavljenega.
Pod "ugasne" je mišljeno, da mu napetost na izhodu pade na 0V in se prvotno stanje vzpostavi šele s pritiskom na kako reset tipko. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala obema, zdaj mi je malce bolj jasno. Do sedaj se mi je zdela ta tokovna nastavitev popolnoma brez smisla! Je pa malce cudno to, da tudi ko nastavim potenciometer za tok do maksimuma, mi kaze na zasloncku 0,08 A. Kar je veliko manj kot maksimalnih 3A. Razen ce je to misljeno za doticen primer, ko je tok narasel na 0,08 A, kar pomeni porabo kamere in monitorja 12V x 0,08A, se pravi manj kot 1W. To je malce nelogicno ali?! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaže ti dejanski tok, ne nastavljenega (očitno ni čisto skalibriran). Da vidiš, kaj si nastavil, moraš dati izhod v kratek stik.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bo drzalo, namrec, danes mi je kazal 0,28A, pri 7,8 V, se pravi poraba nekje cca. 2 - 3 W. To je pa ze bolj logicno. Ja, za to kratkosticenje pa sem prebral ze v navodilih kako in kaj, ampak trenutno tega ne potrebujem. Najlepsa hvala za odgovore, so bili koristni, vec kot koristni ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj, ko ti sistem spet deluje, lahko napišem nekaj, za kar sem že mislil, da bom napisal šele, ko boš kupil nov komplet.
Vezava česar koli neposredno na signal vzvratne luči je napaka, ki jo boš spoznal najkasneje takrat, ko se boš z nazaj-naprej-nazaj-naprej-... tlačil v kakšen tesen dovoz, ali se reševal zaparkiranosti.
Edino, kar se sme priključiti na omenjen signal, je rele z zakasnjenim izklopom vsaj 30s. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Blond Član

Pridružen-a: Tor 25 Dec 2012 14:16 Prispevkov: 54 Aktiv.: 0.35 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
modro razmišljanje ... ta zadeva odpade pri konstantnem napajanju oz. vklopu napajanja preko stikala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni