www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop vzratne kamere in monitorja na kombi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Misija
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Maj 2009 11:45
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2013 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutno zadeve nimam pri roki, ampak verjetno kamera nima varovalke, glede na to da nima niti vijakov da bi jo odprl narazen.
Za monitor pa bom se preveril.
Da se pojasnim kako je sploh do te preobremenitve prislo: Na lab. usmerniku sem lepo nastavil 12V napetost. Ko sem na usmernik priklopil kamero z monitorjem, pa je napetost skocila na 25V. Seveda sem usmernik takoj ugasnil, ampak kar je bilo je bilo. Kako je do tega prislo, pa mi ni jasno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm
Kakšen napajalnik pa je to ?

Kamera ima lahko varovalko na samem tiskanem vezju.

Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom danes preveril, takoj ko se dokopam do doma!

Napajalnik pa je bil kupljen v IC elektroniki, Kitajske izdelave (normalno Very Happy ), gre pa za model HY5003 - LABORATORIJSKI USMERNIK (0-50V, 0-3A).
Sej sigurno sem sam naredil kaksno veliko napako, da je sploh do tega prislo, res pa, da se tega nisem nikoli dozivel. No, vse je enkrat prvic, me je izucilo!
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče zanič narejena regulacija (da zaščite ne omenjam): ko je priklopil kamero, je ta potegnila nek tok (kondenzatorji), napajalnik pa se je malo "pretirano" odzval ...

Lp, g

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja poznam te napajalnike. Treba jih je dodelati, ker so izjemno občutljivi na RF motnje. In vsak impulz načeloma vsebuje tudi zelo visoke frekvence.
Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Auč Sad sicer tega pri usmerniku taksnega cenovnega razreda ravno nisem pricakoval. In kako bi se lahko podobnemu v slednje izognil brez da posegam v vezje usmernika?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misija je napisal/a:
Auč Sad sicer tega pri usmerniku taksnega cenovnega razreda ravno nisem pricakoval. In kako bi se lahko podobnemu v slednje izognil brez da posegam v vezje usmernika?

Nikakor. Ta je pač takšen. Jaz sem se precej ukvarjal s temi problemi in skonstruiral kar nekaj napajalnikov. Brez spremembe v vezju se ta reč pač obnaša tako kot se.

Sem pa enkrat na enem predavanju o mojem napajalniku naredil zanimiv test. V odprto škatlo mojega delujočega napajalnika sen dal mobitel in prosil občinstvo, da me pokliče. Meritve so bile grafično prikazane na na PC projektorju in cca 100 ljudi je bilo nad rezultatom krepko presenečenih.
Je pa res,da sem že ob načrtovanju in preizkušanju testiral to.

Treba je z majhnimi vrednostmi kondenzatorjev blokirati vsako možnost vstopa RF motenj v regulacijski del napajalnika.

Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo. Kdo bi si mislil, da je lahko taksna stvar kot je lab. usmernik tako obcutljiva na zunanje vplive. Res nikoli si ne bi mislil. Malce sem azdevo spremljal tukaj na forumu, ko je bilo govora o usmernikih s katerimi se napaja oddajnik in je bil precejsen problem zaradi motenj, ki so vplivale na usmernik.

Danes se mi je zgodilo podobno. Ocitno sem nastavil premajhno vrednost toka, ob napetosti nastavljeni na cca. 5V. Ko sem na napajanje prikljucil breme, je napetost skocila na kar 16V. Ocitno je najbolje, da imam tokovno nastavitev kar na maksimumu, ali pa nekje na polovici maksimalne mozne.

Pa se k problemu:

1) Danes sem odprl kamero in monitor. Z malce merjenja sem ugotovil, da je bil problem v napajanju monitorja, kjer sem na nap. sponkah sicer imel napetost 12V, na delu tiskanega vezja monitorja, kjer je napajalni del, pa je bila napetost slab volt (1V). Malce lotanja in zadeva zdaj deluje popolnoma tako kot mora. NI mi sicer jasno kako je do tega prislo - ali je lahko ta prevelika napetost (cca. 25V) unicila tanke napajalne zice (made in China seveda, kjer sparajo z bakrom Smile ) ?

2) Pa se to bi vprasal, kar se tice lab. usmernika. Ni mi jasno zakaj je potrebna tokovna nastavitev? Tega mi ni znal razlozit ze prodajalec, sam pa se nisem spuscal v detajle, do danes. Zakaj je potrebno nastavljat tok? Porabnik tako ali tako sam "vzame" tok v odvisnosti od tega, kaksne moci je. Ce mi lahko kdo od vas natancneje po domace razlozi zakaj je potrebna nastavitev toka?
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tokovna omejitev ti deluje kot "nastavljiva varovalka" (v narekovajih zato, ker se potem izhod ne odklopi, ampak omeji na nastavljeno vrednost): če npr. nastaviš tok 100 mA, napajalnik NE BI SMEL od sebe dati več kot to, tudi če ga npr. kratkostičiš.

Ta "funkcija" je zelo fajn, ker na tak način skuriš dosti manj stvari: če npr. veš, da ima tvoje vezje maksimalno porabo par 10 mA, nastaviš npr. limito na 100 ali 200 mA: če ob priklopu zagrabi tokovna omejitev, veš da je nekaj v kratkem stiku, takoj odklopiš in iščeš vzrok. Brez tokovne limite boš pa pokuril zadeve.

Lp, g

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nastavljaš maksimalni tok, ki naj bi ga napajalnik dal. Če breme hoče potegniti večjega se lahko zgodi dvoje. Ali se napajalnik "ugasne" ali pa da samo nekaj% večji tok od nastavljenega.
Pod "ugasne" je mišljeno, da mu napetost na izhodu pade na 0V in se prvotno stanje vzpostavi šele s pritiskom na kako reset tipko.

Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, hvala obema, zdaj mi je malce bolj jasno. Do sedaj se mi je zdela ta tokovna nastavitev popolnoma brez smisla! Je pa malce cudno to, da tudi ko nastavim potenciometer za tok do maksimuma, mi kaze na zasloncku 0,08 A. Kar je veliko manj kot maksimalnih 3A. Razen ce je to misljeno za doticen primer, ko je tok narasel na 0,08 A, kar pomeni porabo kamere in monitorja 12V x 0,08A, se pravi manj kot 1W. To je malce nelogicno ali?!
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaže ti dejanski tok, ne nastavljenega (očitno ni čisto skalibriran). Da vidiš, kaj si nastavil, moraš dati izhod v kratek stik.

LP, g

Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo drzalo, namrec, danes mi je kazal 0,28A, pri 7,8 V, se pravi poraba nekje cca. 2 - 3 W. To je pa ze bolj logicno. Ja, za to kratkosticenje pa sem prebral ze v navodilih kako in kaj, ampak trenutno tega ne potrebujem. Najlepsa hvala za odgovore, so bili koristni, vec kot koristni !
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Applause
Sedaj, ko ti sistem spet deluje, lahko napišem nekaj, za kar sem že mislil, da bom napisal šele, ko boš kupil nov komplet.

Vezava česar koli neposredno na signal vzvratne luči je napaka, ki jo boš spoznal najkasneje takrat, ko se boš z nazaj-naprej-nazaj-naprej-... tlačil v kakšen tesen dovoz, ali se reševal zaparkiranosti.
Edino, kar se sme priključiti na omenjen signal, je rele z zakasnjenim izklopom vsaj 30s.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Blond
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Dec 2012 14:16
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

modro razmišljanje ... ta zadeva odpade pri konstantnem napajanju oz. vklopu napajanja preko stikala
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni