www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

instalacijske cevi v betonski plošči
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

micabauc je napisal/a:
Ja kje bo pa beton, ko so same cevi?

Dobro vprašanje. Sam beton ni noslilen, je le vezivo. Pomembno je, da je železo dobro zalito., Cevi je je potrebno zato razporediti. Za mesta, kjer jih poteka več (razdelilci) se je potrebno pogovoriti s statikom. Običajno se tam položi kaka mreža ali nosilec več.

Jurijcezar je napisal/a:
...
Če lahko Silvo pove kako je te preboje delal?
....
LP

Lastnik hiše s fotografije zgoraj je "je od stroke". Praktino ni bilo kakega posebnega štemanja. Odprtine za razdelilce, kanalizacijo itd je puščal že pri zidanju. (no morda se sam oglasi, če bo videl sporočilo)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.02
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teh cevi se nabere hjuuu... Pet let nazaj mi je skoraj glava eksplodirala, ampak se nisem šel teh pajkovih mrež v plošči. Na plošči še ponavadi pride izolacija in estrih, tako da sem dal vso to kramo na ploščo pod izolacijo. Tudi manjša možnost za poškodbe ob betoniraju AB plošče.
Povsod kjer sem rabil preboj za požirko je fi20 ali fi32 sveder zapel skozi beton.

Se pa mi je smejalo ko sem v stene z rezkarjem rezal kanale za vse napeljave. Isospan zidaki - cementno lepljeni oblanci.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jurijcezar
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Dec 2010 10:37
Aktiv.: 0.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
In kaj je problem, da bi bile cevi v vencu?
Če prav razumem, AB plošča ne leži direktno na zidu ampak je zid nekoliko povišan z AB vencem?

Ja točno tako, AB plošča je dvignjena, ker venec zašolajo z ''bosankami'' je potem potrebno celotno širino opaža preštemati (cca 60 cm ali še več) da s cevjo prideš ven na steno.
No jaz mislim da je najbolje z vrha dol ob opažu ali vrtat ali štemat z dovolj dolgim svedrom ali dletom.
Če kdo to kako drugače izvaja lepo prosim za nasvet.

Untitled.jpg
 Opis:
No tule sem narisal situacijo, zid, opaž in cev z rdečo barvo

Download
 Ime datoteke:  Untitled.jpg
 Velikost datoteke:  8.7 KB
 Downloadano:  57 krat

Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.27
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je tu zgoraj na sliki. Ne bi smel biti problem, meter dolg sveder, tavelka mašina in vrtaj. Tudi če je z "bosankami" obdelano...ne vem zvrtaš eno in pogledaš kje si. Mora iti brez štemanja.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
Kot je tu zgoraj na sliki. Ne bi smel biti problem, meter dolg sveder, tavelka mašina in vrtaj. Tudi če je z "bosankami" obdelano...ne vem zvrtaš eno in pogledaš kje si. Mora iti brez štemanja.

Točno, Zvrtaš tik ob opačem. Toliko, da cev potisneš skozi. Večje lukne pred vlivanjem plošče ne pozabi zatesniti. Najbolje je kar puprpena.

zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
A ni bolj enostavno narediti dvojni strop, pa je mir za vse večne čase in adaptacije v prihodnosti.
ne. vec dela, in bistveno visja cena.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spuščeni stropi se običajno v stanovanjskih hišah ne delajo, čeprav marsikje spuščajo za nekje 5-10cm in dajejo knauf gips plate.
Z dobro načrtovanim delom in načrtom, je vse skupaj bolje v AB ploščo potlačit, velikokrat pa se daje med AB ploščo in estrih, včasih dajejo tudi v estrih, sploh v pritličju. Poleg elektro in komunikacijskih inštalacij je tu še voda in odtoki.

Za prehod cevi iz AB plošče mimo ali skozi venec na steno, bi lahko stene pripravil že pred šolanjem venca in plošče, porezkaš kanale v steno ali pa jih poštemaš, kar ti je ljubše. Če kaj pozabiš, lahko s svedrom povrtaš tik ob opažu, vendar boš verjetno kar precej poškodoval opažne plošče. Če se dela po načrtih, je priprava kanalov pred opaženjem tista prava odločitev. Tesnenje s papirjem ali purpenom, kar ti je ljubše, purpen bo ziher tesnil pa še hitreje je, ne bo pa držal toliko, da ne bi mogel odstraniti plošč.
Silvo je napisal/a:
Sam beton ni noslilen, je le vezivo. Pomembno je, da je železo dobro zalito., Cevi je je potrebno zato razporediti. Za mesta, kjer jih poteka več (razdelilci) se je potrebno pogovoriti s statikom. Običajno se tam položi kaka mreža ali nosilec več.

Silvo, beton ni vezivo ampak polnilo ki prenaša tlačne obremenitve in zato JE nosilen. Vezivo je kvečjemu cement. Ker beton prenaša le tlačne obremenitve, je zato potrebna armatura, ki poskrbi, za natezno trdnost.
Kombinacija tlačne in natezne trdnosti se najlepše pokaže pri AB ploščah, kjer mora biti armatura na dnu, kjer deluje natezno, na beton zgoraj pa deluje tlačna sila. Obratno je pri visečih balkonih, kjer mora biti armatura zgoraj, na beton tlačna sila deluje spodaj.
Na mestih, kjer je veliko (ogromno) cevi, le te predstavljajo praznino in zmanjšanje tlačne trdnosti. Dodajanje armature na mestih praznine kaj dosti ne poveča trdnosti, zato je potrebno povečati večjo zmožnost tlačne trdnosti v okolici praznine, ki jo je priporočljivo dodatno ojačati z armaturo, da zarezni efekt ne more povročiti razpokanja okoli te praznine.
Običajno so večji šopi cevi neposredno ob stenah, kjer te praznine zaradi cevi nimajo bistvenega vpliva, če je armatura pravilno razporejena. Če se gradi po načrtih, naj bi bilo to vse upoštevano, seveda pa ne škodi, če imamo pri gradnji dobrega nadzornika, ki bo gledal pod prste gradbincem.

Jurijcezar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 8:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako, če vrtaš ob opažu se opažne plošče verjetno malo poškodujejo, če pa štemaš gre pa počasneje, se pa plošč ne poškoduje. Sem pred kratkim delal prvo ploščo pa sem štemal, opaža nisem poškodoval. Ker je to štemanje kar zamudno me je zanimalo če je kakšna druga tehnika...ker me čakati še dve plošči za naredit.
Uporabljal sem SDS plus štemarco pa doma narejen majzel dolg 60 cm. Zato je bil to tudi problem. Očitno bom moral v akcijo za SDS max mašino in kupiti še zadosti dolg majzel in sveder. Je pa tako dolg majzel ali sveder kar drag...no če kdo ve kje se to bolj poceni kupi.
Nazaj na vrh
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Par kil kladivo in 1/2 cole vodovodna pocinkana cev, parkrat udariš in si skozi.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.19

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Cevi se niso vlačile "na pamet". Lastnik je izdelal natančen načrt. Niti ena sama ni prazna. Res pa je notri vse - od požarnega, do varovanja, videonadzora,računalniške mreže, antene,ozvočenja, klime,... pa seveda električne instalacije.

Lahko mi verjameš, da bo čez par let potreba za novimi cevmi. Več jih daš, več jih rabiš, skratka eden izmed Murphy zakonov.

Pred 20 leti ni nihče potreboval računalniške mreže, sedaj je to že stalnica, navadne televizorje so zamenjali stenski in spet štemanje, zamenjaš/premakneš kos pohištva in vtičnice so na napačnem mestu itd... tehnologije, pohištvo, stanovalci, se spreminjajo in z njimi potrebe. In če kdo misli, da se je tozadevno razvoj zaustavil ... Think Again.

Če ima nekdo potrebe po taki gostoti ožičenja (je tore nekakšen techno-freak), potem je edina dolgoročna rešitev spuščeni strop. Konec koncev lahko tja namestiš še kaj drugega razen ožičenja n.pr. brezžični router, alarmno centralo, video snemalnik, lokalno ranžirno/razdelilno omarico (včasih s tem drastično zmanjšaš ožičenje), itd...
Nazaj na vrh
Jurijcezar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

serdzodj je napisal/a:
Par kil kladivo in 1/2 cole vodovodna pocinkana cev, parkrat udariš in si skozi.

Ja to tudi gre če je cegu, v kvadre pa vrjetno težje...
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.27
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jurijcezar je napisal/a:
Točno tako, če vrtaš ob opažu se opažne plošče verjetno malo poškodujejo, če pa štemaš gre pa počasneje, se pa plošč ne poškoduje. Sem pred kratkim delal prvo ploščo pa sem štemal, opaža nisem poškodoval. Ker je to štemanje kar zamudno me je zanimalo če je kakšna druga tehnika...ker me čakati še dve plošči za naredit.
Uporabljal sem SDS plus štemarco pa doma narejen majzel dolg 60 cm. Zato je bil to tudi problem. Očitno bom moral v akcijo za SDS max mašino in kupiti še zadosti dolg majzel in sveder. Je pa tako dolg majzel ali sveder kar drag...no če kdo ve kje se to bolj poceni kupi.

Tudi sam sem naredil "par" inštalacij po platah, nisem poškodoval opažnih plošč, je pa sveder seveda investicija...ampak praviš da te nekaj tega še čaka, torej kupi sveder.
Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

micabauc je napisal/a:
Ja kje bo pa beton, ko so same cevi?

cevi naj bi bile v sredini plošče. tam nekje poteka t.i. nevtralno vlakno, kjer naj ne bi bilo napetosti pri upogibu. največ nosi material čisto spodaj in čisto zgoraj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 503 dni