www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Energetska izkaznica
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2014 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:

tretjic, si delal v bruslju, oz tam kjer se je pripravljala ta direktiva? Potem tudi ti ne moreš imeti kaj dosti pod 5k plače Razz

Ahahaha, žal nisem bil v Bruslju, bil sem le zadnji člen v verigi in delal prijave na razpise proti Bruslju.

O tistih, ki ti režejo kruh seveda le najboljše Mr. Green , mi je pa bila pošta ob popravkih vsaj 6x forwardirana in vsak birokrat (lobist, danes bi mogoče rekli tudi koruptivnež) si je na ta "FWD klik" odrezal precej večji kos kruha, kot je pripadel meni, ki sem izdelal vse elaborate in prijave.

Ampak brez skrbi, nihče ni bil oskodovan, saj je itak šlo za javne stavbe, financirala je itak EU, to je itak vse naše in plačujemo vsi skupaj, da lahko vsi skupaj lepo živimo v tej naši sLOVEniji in Evropi Mr. Green

Aja, prej sem omenjal inženirje, ki tudi morajo(mo) v teh hudi časih od nečesa živeti...seveda sem pozabil na 20x več birokratov in lobistov, ki jim tudi ni lahko...

Če je nekdo že omenjal rdeče...takrat je bilo sicer tudi "vse naše", ampak se je stvari vsaj zgradilo in danes predstavljajo 60% delež (v 25 letih se je zgradilo 60% danes stoječih (uporabljanih) stavb in drugih objektov). Danes se samo še študira, kako čim več ukrasti od tiste peščice gradenj, ki se sploh še gradijo...

No ja, kar ni uspelo Hitlerju takrat...

http://www.youtube.com/watch?v=ncwSklLHYJg
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MK
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Okt 2009 0:42
Aktiv.: 0.40
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2014 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ne bi bilo bolj prav da bi to izkaznico probil na osnovi nekih meritev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2014 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MK, optimist.
Ni cilj izkaznic, da bi dobili nek rezultat, ampak samo to, da denar kroži.
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2014 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tole spominja na nalepke o opravljenem tehničnem pregledu. Prodajam hišo, kjer se na kilometer vidi da je stara vsaj 150 let in da je bila zadnjikrat obnovljena pred 50 leti. Sedaj moram najeti neodvisnega strokovnjaka, ki je v zadnjih petih letih, pred vložitvijo zahteve za izdajo licence, uspešno opravil usposabljanje po programu usposabljanja za neodvisne strokovnjake za izdajanje energetskih izkaznic, da mi bo za ceno, ki jo bo določil trg, to napisal na papir. Problem: naslednja vlada tega ne bo mogla ukiniti tako kot nalepke za tehnične, ker je to sprejela "evropa". Se ne čudim, da mladi bežijo iz države. Še malo, pa bodo tudi iz kontinenta.
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2014 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Sicer tole o barvnem davku nima nobene zveze s temo in je "offtopic"!
Kljub temu pa bi te prosil, da se malce izobraziš in pričneš razmišljati, ne pa ravnati kot naši daljni sorodniki, ki so znani po tem, da jih strižemo za volno.
Namreč oblast hoče, da se delimo na rdeče, črne in vijolične, lepe in grde, debele in suhe, temne in svetle in se kregamo med sabo, medtem pa oni delajo kar hočejo. d'oh!

BorisZ, zakaj politiziraš?
Jaz sem samo hotel napisati, da ima francr rdeči klobuk, pa sem se samo malo zatipkal, ti pa takoj obrneš na komuniste? Very Happy Very Happy Very Happy

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.19

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2014 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
... ker je to pač metanje drnarja stran.

Hmm … a res? zelo močno odvisno od lokacije in navad stanovalcev.
Dejstvo namreč je, da se obnova včasih enostavno ne izplača, pa čeprav mečeš denar skozi okno.

Če n.pr. na leto pokuriš za 2000€ kurilnega olja in bo prihranek skozi izolacijo prispeval 50% manjšo porabo, to pomeni 1000€ letnega prihranka.

Če moram za novo fasado, streho, okna itd… plačati več kot 20.000€, se bo ta investicija amortizirala 20 let ali več... to se nedvomno ne izplača.
Poleg tega, če je hiša izolirana, je vredna več, kar pomeni tudi višji davek.

Trenutno je 20.000 evrov bolje investirati v nakup bukovega gozda, motorke in cirkularja , pa ti ostane še za par hektolitrov piva.
Nazaj na vrh
mrtn
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Aktiv.: 1.22
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2014 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus ... se strinjam. Samo, če pa gledaš s strani ne samo šparanja ampak tudi udobja v hiši pa nekaj le prišparaš.
Govorim iz lastnih izkušenj, da imamo okna katera so že stara 20+ let in so izolativna toliko kolikor zapiha veter. To pomeni, ko je odzunaj lepo vreme lahko tudi -5°C bo notri normalno toplo...ko začne odzunaj pihati pa se temperatura v notranjosti drastično spremeni. Vse posledično z zelo "dobro" zatesnitvijo oken, kjer seveda ni nobenega pravega tesnenja.
Se pravi, da ko zamenjaš okna posredno tudi vplivaš na ugodje v hiši. Tudi pri vetru ter neugodnih razmerah imaš v notranjosti konstantno temperaturo in ugodno klimo. Če človeku to nič ne pomeni potem ne bo šel v investicijo menjave oken ne glede na zakonodaje, predpise, standarde, sosede...
Kaj pa če čez 20 let več nebo na voljo nakup bukovega kuriva...takrat bodo nekateri, kateri so investirali Whistle , tisti, kateri pa ne bodo investirali pa Brick wall .
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2014 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler piha se tudi zrači. Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.97
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2014 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mrtn: Čez 20 let me bodo že črvi požrli. Preprosto zato, ker ne bom imel denarja za preživetje. Vse to je eno samo prerivanje, kako človeku pobrati zadnji €.
Predzadnjega si bodo vzele zavarovalnice. Danes sem odštel prek 30€ za bombone, ki sem jih do sedaj imel zastoj za obdobje naslednjih 3 mesecev. Torej za krvni tlak in holesterol. Baje nekaj podobnega pride v naslednjih mesecih še za sladkorne bolnike. Takrat bo strošek mojega zdravja okrog 140€ za 3 mesece.

Nazadnje urejal/a VolkD Tor Jan 14, 2014 12:19 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2014 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

]
BluPhenix je napisal/a:
... ker je to pač metanje drnarja stran.

če zastopiš kaj nemško, si oglej prvi prispevek iz tega videa

http://www.wdr.de/tv/monitor/index.php5

Govor je o milijardnem poslu z izolacijskimi materiali in o tem, kdo ima pravzaparav pri tem največ zaslužka.
Pač spet eno prekladanje denarja iz enih žepov v druge

LP

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.19

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2014 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mrtn je napisal/a:
Kaj pa če čez 20 let več nebo na voljo nakup bukovega kuriva...

Kurjenje z lesom je najbolj zanesljiva in trajnostna metoda. Lahko si celo izračunaš koliko gozda potrebuješ za trajnostno oskrbo z ogrevanjem. Letni prirastek je cca 6-10 m3. Za trajnostno oskrbo torej potrebuješ kakšne 2-3ha gozda. Investicija za 2 ha je trenutno cca 6 k€.
Nazaj na vrh
mrtn
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Aktiv.: 1.22
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2014 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem še mlad in se tablet izogibam v največjem loku. Nazadnje sem dobil "ubijalsko velike" antibiotike za vnet mozolj...še danes mi je žal da sem sploh katerega pogoltnil. Pač take sorte človeka sem, raje malo potrpim kot pa da pojem 5 aspirinov. Pa še ceneje živim. Very Happy No z zdravjem se ni za igrat! Veliko gibanja in malo sekiranja pa gre.
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2014 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno neki ne štima s funkcionalno pismenostju tule. Da poizkusimo še enkrat.

Slabo izolirana bajta, pri kateri ti 50% toplotne energije uhaja, namesto da bi ti grelo notranjost je metanje denarja stran. Ne glede na lokacijo ali navade stanovalcev ali razumeš nemško, na miliardne posle z izolacijskimi materiali ipd. Del plačane energije dejansko mečeš "skozi okno".

Druga zadeva je pa, kaj je večji strošek oziroma, ali je ceneje metati energijo stran, ali urediti izolacijo. Popolnoma druga. To je pa res odvisno od mnogih faktorjev, od lokacije, denarja, cen materialov ipd. Tu pa mora vsak sam iocenit kaj se mu splača.

Proteus, res je 20.000 za fasado je lahko dražje kot 1000€ več na leto za ogrevanje. Lahko pa zato, ker se po 20 letih stroška izenačita, potem je 1000€ več na leto dražje. Ja ja, po 20 letih bo mogoče spet treba kaj vložit v izolacijo, ampak tudi trebutna izolacija, zakradi katere plačuješ 1000€ več za ogrevanje bo dodatno deteriorirala, tako da lahko ne bo 1000€ več dovolj za pokrivat izgube, lahko jih bo treba tudi že 2000€. Polek tega, da vse računamo ob trenutnih cenah energentov, če bo kurjava čez 5 let še enkrat dražja kot sedaj, potem se bo investicija v fasado še toliko prej povrnila. Ali pa, če upoštevamo da se da mnogokrat dobit kakšno subvencijo za saniranje teh stvari. Ampak kot sem že napisal, to se mora vsak sam odločiti, po svojih finančnih in miselnih sposobnostih.

VolkD, ja vseh nas pa (upajmo) črvi ne bodo že požrli, nekateri moramo tako ali drugače razmišljati kaj bo v prihodnosti. Kar se tiče zdravil pa, se strinjam ta doplačila so malo čez les.

Gozd je lahko super, če ga imaš ter če ga lahko pretvoriš v drva in potem z njimi operiraš. Ni pa to idealna rešitev za vse.

S termično sliko objekta lahko kar dobro ugotoviš, kaj bi se najbolj splačalo porihtat. Lahko ti delata največ problemov 2 okni, lahko je samo ena stena ali pa kaj podobnega. Ni vedno nujno, da moraš vse menjat. Je pa pri teh načih izkaznicah malo problem, ker je za objekte namenjene bivanju opredeljeno računsko vrednotenje, ne pa merjenje. Dejanska slika takega računskega principa je pa dejansko uprašljiva, polek tega da, kako pa boš določil kakšne materiale ima "vgrajene" 100 let stara bajta brez načrtov?

Sicer pa, sej če ne mislite prodajat ali oddajat nepremičnine je zadeva čisto brezpomenska.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
T0RN4D0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 23:58
Aktiv.: 0.41
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2014 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S sanacijami starih hiš je malo problem, ker mora biti zadeva narejena komplet da vse špila tako kot mora, in hitro prideš do problemov, ki jih najlažje rešiš tako, da hišo podreš in postaviš na novo.

Primer, menjaš okna, se začnejo problemi s plesnijo ker nimaš zadosno izolirane fasade in nobenega zračenja. Se pravi, če nočeš imet na kip odprtega okna (ali pa ga 10x prevrtat in montirat zračina, samo potem je izolativnost sedemprekatnega troslojnega okna zopet enaka tistim lesenim, ki si jih imel prej....) lahko začneš rihtat še rekuperacijo.

Na vsakem koraku pa ugotoviš, da konstrukcijsko pač ni bilo mišljeno tako in se pojavljajo težave. Še toliko bolj če delaš po korakih in sam sebe z nepremišljenostjo [cenzurirano]š. In kakor gledam okoli kako je 90% hiš tu okoli na deželi narejenih so sanacije takšne kot bi morale biti kar bolj ali manj nemogoče.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70710.94

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2014 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 Ur