Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jjedat Član

Pridružen-a: Ned 17 Avg 2014 13:57 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.79 Kraj: Vojnik
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Dober rečmo da denar sedaj nima veze.Glede izdelave ojačevalnikov nekaj vem ker sem jih sestavil sam ,ter jih zlotal na roke(na pertinaks pač to je tista plošča ko ima luknje,ne tista ko je za izdelavo tiskanih vezij)Glede napjalnikov pa se res nisem veliko ukvarjal razen tega da sem moral izdelati za vasak ojačevalnik posebej vezje pač transformator nekaj kondijev ,uporov(za glajenje napetosti) pa je blo toto. Zato je to prvič sedaj da sem se srečal z dc dc pretvornikom zato vem bolj malo o tem vendar da sestavim vezje mi ni težko tisto bom že spravil skupaj vem samo ne za ta remote za katerega sem zvedel sedaj kako deluje in za tete močnostne tranzistorje MTP75N06 kako je z pini kje ima EMITTOR BAZO KOLEKTOR pa to še bom tak zajle razjasno grem pogledat datasheet .Potem mi še ostane sam transformator .
Eno vpršanje glede transformatorja ali je lahko jedro okrogle oblike in kako mora biti veliko,debelo ko nekaj jeder imam doma enih 7 mende, našel sem jih v atx računalniškem napajalniku, pa sem mislil če bi katero jedro ustrezalo pa bi samo staro žico dol odvil pa novo navil.Če to gre?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivor Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 19:49 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.01
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
jjedat je napisal/a: |
Zato je to prvič sedaj da sem se srečal z dc dc pretvornikom zato vem bolj malo o tem vendar da sestavim vezje mi ni težko tisto bom že spravil skupaj vem samo ne za ta remote za katerega sem zvedel sedaj kako deluje in za tete močnostne tranzistorje MTP75N06 kako je z pini kje ima EMITTOR BAZO KOLEKTOR pa to še bom tak zajle razjasno grem pogledat datasheet . |
Tudi s slovnico se še nisi srečal pa tipkovnica ti je očitno hud sovražnik in si skregan s pikami vejicami pa z velikimi in malimi črkami in še s presledki pa še vedno živiš v butalah toliko da tudi ti občutiš na lastni koži kako težko je slediti tako napol pismeno napisanemu besedilu kaj šele pomagati pri rešitvi problema vse to skupaj je zrelo za v smeti . _________________ Mirno spim na lovorikah že 17 let.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Ni problem sam narediti stikalni napajalnik. Problem ga je dobro narediti. Ni pa nemogoče.
Na internetu obstaja ogromno aplikacij, ki ti ob vhodni pogojih izračunajo vse komponente in celo narišejo shemo za tak primer stikalnega napajalnika.
Toplo priporočam, da transformator (tuljavo) raje kupiš, kot da jo sam navijaš. Ne da bi dvomil v tvoje sposobnosti navijanja, ampak za kupljene tuljave imaš podatke kako se obnašajo. Če ti tuljava gre prehitro v nasičenje potem nisi nič naredil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjedat Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. Se bom še pozanimal v šoli glede transformatorja, ko bomo imeli praktičen pouk. Drugače pa lahko že vso ostalo vezje naredim sedaj.
Zanima me še samo glede teh tranzistorjev , ki sem jih omenil v prejšnjem odgovoru.
Sem pogledal na spletni trgovini HTE pa ne najde tega modela tranzistorjev, ali jih je mogoče zamenjati za IRFZ44N. Ampak ne vem če zdržijo toliko watov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj jih lahko nabaviš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjedat Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še kakšna hitrejša varianta . Kaj se ne da zamenjat s kakšnim drugim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kristijan Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2014 18:44 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.19 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predno se lotiš navijanja doma, če si tega res tako možno želiš ti predlagam, da predelaš malo teorije o transformatorjih, izračune, navitja in zakaj pride do prehitrega nasičenja, ker se ti bo to zagotovo zgodilo. Lepo, da te zanima in se želiš naučit ampak stvari niso vedno tako preproste, da prebereš eno internetno stran in si že mojster tega.  _________________ An opinion without 3.14 is just an onion. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjedat Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom pogledal glede transformatorja na internetu. Samo kaj pa naj dam namesto tetih dveh tranzistorjev ko grem v četrtek po robo pa nevem katerega naj zaj kupim ko tistega ni, ko je v načrtu.
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blay44 Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17 Prispevkov: 604 Aktiv.: 3.42
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
irf540 ali podoben, v skrajni sili dva irf530 paralelno bo čisto uredu.
Minimalno število ovojev transformatorja ti lahko izračunam, ko se boš odločil o višini preklopne frekvence, podal Al faktor, povprečno dolžino poti silnice jedra in tok "prostega teka". Izbiraj jedro s čim večjim Al-jem. Do ene 50kHz material jedra niti ni tako kritičen.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjedat Član

|
Objavljeno: Tor Avg 19, 2014 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa tale bi bil vredu?
TRANZ. IRFP 064-IR RoHS - piše da zdrži 200W, 55V, 110A.
Samo ne vem če bo vredu, ko ta je IRFP ne IRFZ .Ne sppoznam se na te kratice . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjedat Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2014 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Za transformator sam verjetno ne, za delovno dušilko pa je v redu.
Take dušilke se dobi v odsluženih PC napajalnikih. Tudi jedro za transformator se da dobiti tam. Previjanje ti seveda ne uide. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjedat Član

|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2014 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha praviš da se da jedro za transformator dobit tudi iz pc napajalnika. Kje v napajalniku pa se naha to jedro in kako izgleda je mogoče tole?
http://danyk.cz/elhatr03.jpg |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2014 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bo ja¨! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjedat Član

|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2014 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dober sam tet transformator moram zaj odvit pa ga čist narazen dat, potem pa ga nanovo navit. Pa kaj ima ta transformator še na sredini kako jedro al kak je to naret.
Ko sem videl na spletu da nekatiri nič ne previjajo ampak uporabijo že takšnega kot je v originalu.
http://electronics-diy.com/100w-car-subwoofer-amplifier.php |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|