|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tomskk Član

Pridružen-a: Čet 27 Okt 2005 9:05 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46
|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2006 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Torej, ti nameravaš to zadevo napajati iz baterijskega napajanja? ali mogoče s pomočjo generatorja na motorju?
Glede na to, kakšne slike si prilepil, potem zadeva ne bo za kosilnico ali moped, kot si prej napisal, ampak za letalski model? ali se motim, zakaj si tako skrivnosten? ali nameravaš narediti univerzalno zadevo. |
Zadeva bo delovala iz baterijskega napajanja (4,8 - 6,5V) preko 5V LDO regulatorja za PIC, visokonapetostni del pa direktno. Zadeva je za mene v prvi fazi zanimiva za letalski motor, mislim, da pa jo je možno pripraviti univerzalno za različne zadeve. Razlika je samo v viru napajanja in v izbiri elementa, ki ti daje signal (položaj bata) na PIC.
Sicer pa, ali nimajo letalski modeli takih motorjev, ki delujejo na principu samovžiga in da samo pri nizkih vrtljajih potrebujejo žarilno svečko? |
Obstajata dve vrsti motorjev za letalske modele. Eden je ta, za katerega delam elektroniko (bencinski motorji - Super 95) in motorji na mešanico z metanolom. Metanolci delujejo po principu dizelskega motorja in imajo žarilno svečko, to elektroniko sem si že naredil, in sicer na način, da napajam svečko preko 2 celic, in si s potenciometrom na elektroniki določim položaj v katerem mi elektronika preneha dogrevati svečko (položaj ročke na komandah za gas).
Kje bi dobil tuljavo ali trafo ti težko svetujem, ker očitno še ti ne veš, kaj sploh hočeš in kaj sploh iščeš. Če si že dal sliko narejene elektronike, zakaj ne kupiš en tak primerek in zadevo kopiraš? Samo vžigalno tuljavo lahko narediš sam, težava pa bo po vsej verjetnosti poraba. |
Saj imam že vse narejeno (elektroniko) in tudi že delno preizkušeno, edino kar me muči je to, ker sem trafo sam navijal, pa je to bolj čudno narejeno, pa bi raje kupil že narejeno oz. dal naviti nekomu, ki se s tem ukvarja. Problem je edino ta, ker nikogar ne poznam, ki to dela. Druga stvar, ki me bolj muči je vžigalna tuljava, ker zaenkrat uporabljam kar tuljavo od avtomatika, ki je prvič prevelika, in zato ni temu namenjena. Nikjer na netu pa še nisem našel konkretnega načrta oz. informacije kako jo treba naviti za moje potrebe (vhodna napetost 250-300V, izhodna napetost pa tista, ki je potrebna za preskok iskre na svečki, seveda energije more biti zadosti...)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2006 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Transformatorje navija vsaj en mozak blizu Preddvora (pri Kranju; meni najblizji znan in delujoc, dobrih deset let nazaj je bil se nekdo v Kranju nekje na ~Primskovem, pa se ne spomnim vec tocno kje in ali sploh se dela), pa se marsikje se kdo najde - ob vsakem vecjem kraju. Ce napises kam si pripravljen iti, ti bo zagotovo lahko kdo predlagal koga dovolj blizu tebi.
Kaksen "konkretni nacrt" pa bi rad za avtotransformator (vzigalna tuljava) ? Razmerje ovojev ali kaj ? Tvoja vprasanja so precej kri(p)ticna, nic ne napises o tem, kar te pri podanih odgovorih moti ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomskk Član

|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2006 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Kaksen "konkretni nacrt" pa bi rad za avtotransformator (vzigalna tuljava) ? Razmerje ovojev ali kaj ? Tvoja vprasanja so precej kri(p)ticna, nic ne napises o tem, kar te pri podanih odgovorih moti ... |
Glede tuljave me zanima število ovojev na primarju in sekundarju, debelina žice na primarju in sekundarju ter vrsta / dimenzije tuljavnika. Prav tako me zanima kakšna napetost mora priti na svečko da pride do kvalitetne iskre, kakor tudi kakšna energija je potrebna za to.
Upam da nisem preveč zahteven, ampak nikjer nisem zasledil nobenih konkretnih podatkov o tej temi, nekega svojega predznanja pa nimam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2006 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napetost je odvisna od svecke (dimenzije), zato ne obstaja ena sama ustrezna stevilka.
Stevilo ovojev tuljave bo odvisno od potrebne napetosti prav tako kot pri navadnem transformatorju, debelina zice pa od zeljenega toka (moci oz. energije iskre).
Ne razumem zakaj ne izmeris teh dveh vrednosti na delujocem sistemu, ki ga imas, ce jih ze proizvajalec ni navedel v spremni dokumentaciji - z njima bi lazje sam operiral, pa tudi bolj konkretne odgovore bi dobil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2006 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
@tomskk
Torej ti že vse deluje, preizkusil si z eno vžigalno tuljavo in z njo deluje? sedaj pa bi jo rad nadomestil z manjšo? kakšna je poraba sistema?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomskk Član

|
Objavljeno: Pet Avg 04, 2006 6:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Napetost je odvisna od svecke (dimenzije), zato ne obstaja ena sama ustrezna stevilka.
Stevilo ovojev tuljave bo odvisno od potrebne napetosti prav tako kot pri navadnem transformatorju, debelina zice pa od zeljenega toka (moci oz. energije iskre).
Ne razumem zakaj ne izmeris teh dveh vrednosti na delujocem sistemu, ki ga imas, ce jih ze proizvajalec ni navedel v spremni dokumentaciji - z njima bi lazje sam operiral, pa tudi bolj konkretne odgovore bi dobil. |
Mi lahko razložiš kako naj izmerim te podatke?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomskk Član

|
Objavljeno: Pet Avg 04, 2006 6:52 am Naslov sporočila: |
|
|
@tomskk
Torej ti že vse deluje, preizkusil si z eno vžigalno tuljavo in z njo deluje? sedaj pa bi jo rad nadomestil z manjšo? kakšna je poraba sistema? |
Trenutno imam zadevo vezano preko vžigalne tuljave od avtomatika (dim. 64x64x44mm) kar mi je preveliko.
Poraba elektronike pred trenutkom ko da iskro je 0,033A. Poraba elektronike pri 7000 obratih je nekje okoli 0,40A. Vhodna napetost je omejena na 5,3V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Avg 04, 2006 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
tomskk je napisal/a: |
Mi lahko razložiš kako naj izmerim te podatke? |
Z osciloskopom in primerno sondo za napetost ter shunt uporom za tok ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Pet Avg 04, 2006 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Meritve bi moral narediti na originalnem električnem vžigalnem sistemu, le tako bi dobil precej točne podatke o napetosti in energiji. Premajhna energija ne bo ustvarila dovolj močne iskre za dobro izgorevanje, zato mora biti energija dovolj močna, da uspešno vžge mešanico. Prevelika energija pa bo verjetno povzročila prehitro uničenje svečke, pa še poraba bo višja.
kaj ko bi prilepil še načrt tvojega vžigalnega sistema, vsaj tisti močnostni del, kjer vklapljaš vžigalno tuljavo.
Vžigalno tuljavo bi lahko navil kar na feritno palčko. Jaz sem enkrat naredil vžigalno tuljavo za plinsko peč na ta način. Zadeva je sekala iskre dolge 1cm in več, vendar pa so bile tanke, torej z zelo malo energije. Vžigalna elektronika je bila s tiristorjem in nekaj oklnimi elementi, mislim da tudi diac in nekaj kondenzatorjev, žal pa tega dela nisem prerisal, sem samo naredil novo tuljavo, kar tako "od oka" in je delovalo dobro.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomskk Član

|
Objavljeno: Pet Avg 04, 2006 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
To je skica močnostnega dela.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
22.28 KB |
Pogledana: |
27 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Pet Avg 04, 2006 4:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
To sliko smo že videli ... torej si naredil točno po tem načrtu. Pravzaprav bi zadeva morala delat, če bi na feritno palčko fi 8 ali 10 mm navil primar 0,5mm približno 30 do 50 ovojev, za sekundar pa kakšnih 1000 ali še več, do 2000 ovojev debeline recimo 0,15mm, lepo v plasteh, plasti izolirane med seboj, navijanje ne sme biti do roba, ampak vsaj 5mm manj kot je izolacija.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Avg 04, 2006 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za sekundarno bi bilo boljše 2 krat lakirana žica,tako ne bo prebijala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Pet Avg 04, 2006 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jasna stvar, 2x lakirana žica, to sem pozabil omeniti. Tisti, ki dajo na kvaliteto, uporabljajo 2x lakirano žico že v osnovi. Plasti je še vedno treba izolirati, ker če ne, tudi 3x izolirana žica ne pomaga kaj dosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Morda bi lahko poizkusil z visokonapetostnim transformatorjem od majhnega črnobelega TV ali monitorja. Visokonapetostni del (sekundar) je majhen in zares dobro izoliran. Primar bi navil sam. Namesto originalnega feritnega jedra bi zaradi teže lahko uporabil samo feritno palčko.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomskk Član

|
Objavljeno: Pon Avg 07, 2006 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za namig. Bom prvo poizkusil s tuljavami za stroboskopske žarnice, sem jih naročil v Conradu. Prav tako bom videl še s tuljavami iz štedilnika.
Če to ne bo delovalo bom probal najti še kakšen trafo iz stare televizije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni