|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2606 Aktiv.: 12.01 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sob Sep 20, 2025 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem imel shell Shelly Pro 3EM, kupil še dodatni tokovno tuljavo za 0.
Sicer so Ferkvečniki v kurniku (letnik cca 2000, ko so bile EMC zahteve nižje) ampak ko so bili pognani vsi je bil signal povsod, včasih tudi v minus.
Ko sem dal Tasmoto gor, sem uporabil kalorifer na vsaki fazi, da sem naredil "kalibracijo" je bilo malenkost boljše ampak še vedno ga mučijo konduktivne motnje.
Eastron SDM630 Direct Connected + M5stack ATOM HUB SwitchD 2-Relay Kit za Modbus z Tasmoto pa dela BP
Mogoče se ta novejši Shelly 3EM-63T Gen3, ki se priklopi direktno v varovalko boljše obnese. https://www.shelly.com/products/shelly-3em-63t-gen3 _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 288 Aktiv.: 2.14
|
Objavljeno: Sob Sep 20, 2025 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Imam Shelly 3em pro in me zanima, če se da dobiti ven tudi graf trenutne moči in ne samo energije? Kolikor sem gledal, shelly tega ne omogoča. Morda pa se je kdo že kaj poigral in naredil sam. Bi bil hvaležen za kakšen nasvet. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 31 Aktiv.: 1.84
|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Dorijan, hvala za info. Bom poskusil najprej z novim Shellijem, glede na to, da imam SW spisan zanj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2025 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
| tlogar je napisal/a: |
| Imam Shelly 3em pro in me zanima, če se da dobiti ven tudi graf trenutne moči in ne samo energije? Kolikor sem gledal, shelly tega ne omogoča. Morda pa se je kdo že kaj poigral in naredil sam. Bi bil hvaležen za kakšen nasvet. |
Lahko preko virtual components. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 288 Aktiv.: 2.14
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2025 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Hvala za nasvet. Bom poizkusil. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 852 Aktiv.: 3.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 09, 2025 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
A shelly PM moduli (enofazni Shelly EM + 50A Clamp) znajo sami od sebe v aplikaciji (nastavitev) meriti 3 fazno porabo,...(v primeru simetričnega bremena). Torej, da merimo le eno fazo,...on pa preračunava in prikazuje preračunano?
Drugo vprašanje,...je kdo pri sebi meril (merite), če razsmernik s sončne elektrarne daje ven simetrično po fazah ali samo približek tega.
Kaj pa polnilnica EV,...je to simetrično breme?
Lp, Uroš. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Tor Dec 09, 2025 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
| poule je napisal/a: |
A shelly PM moduli (enofazni Shelly EM + 50A Clamp) znajo sami od sebe v aplikaciji (nastavitev) meriti 3 fazno porabo,...(v primeru simetričnega bremena). Torej, da merimo le eno fazo,...on pa preračunava in prikazuje preračunano?
Lp, Uroš. |
Okoli tokovnika narediš tri ovoje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44 Prispevkov: 230 Aktiv.: 3.43 Kraj: Litija
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2025 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prosim za nasvet...
Imam tudi težavo z odčitavanjem. Namesto 450w mi odčita komaj 180w. Tokovnik je pravilno obrnjen. Če menjam črno/rdečo žico je popolnoma enako. Če ni velike obremenitve mi kaže minus?? Imam EM+50A. Imam pa podaljšan kabel na tokovniku, od UTP, verjetno to nebi smelo nagajat. Drugi tokovnik na drugem kanalu čita natančno tudi 5w bremena. je tudi podaljšan kabel in to še dalše.
Ali se lahko skozi tokovni spelje vse 3F? Bi odčitavalo seštevek vseh? Nimam prostora za 3 tokovnike niti nimam toliko EM-jev. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2025 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je ta tokovnik zihr na isti fazi, kot mora biti? _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2025 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 3F sistem rabis 2F shelly. Ce imas ti 2 tokovnika na razlicnih fazah in 2k shelly EM na eni fazi, ti ne bo delalo prav. Pa saj 3F shelly ne zavzame nic vec prostora, tokovniki pa tud ne - uni trojcek za pod dovodne varovalke je prav fleten:
https://www.shelly.com/products/shelly-3em-63t-gen3 _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2025 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je na isti F, drugače se nebi poraba dvignila, ko uklopim porabnika. Saj ne moreš dat 2 tokovnika na isto F, v čem je smisel?
Eno fazo imam skozi EM rele+tokovnik. Na drugi F pa samo tokovnik....je to potem problem??
Je fleten, sem gledal, vendar ne vem če bi ga nost spravil. Poleg tega je potrebno še Shelly nabavit...pa je ta tip kar drag. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2025 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, sem malo podrobneje prebral, zakaj se pri EM uporabi dva kanala... Sem mislil, da ima lahko neko drugo funkcijo, torej ne bo odčitaval iz neke X faze..... kot da odčitava samo 1/3 porabe.....
Bom moral neko drugo elektroniko zmontirat za odčitek 3F.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2025 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jap, tako je. Ko odpove vse drugo, gremo brat navodila ... Poznam to
Lp, G _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.39 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2025 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drugo vprašanje,...je kdo pri sebi meril (merite), če razsmernik s sončne elektrarne daje ven simetrično po fazah ali samo približek tega.
|
Imam SolarEdge in Deye inverterja, oba oddajata simetrično po fazah.
Kaj pa polnilnica EV,...je to simetrično breme?
|
Če misliš "AC" polnilnico (do 22kW), je to v bistvu samo dovod elektrike do avta, polnilec je v avtu. Tako da je potem odvisno od avta. Sicer pri vseh meni znanih, gre za 3 enofazne polnilce, torej lahko delajo povsem nesimetrično (in nikoli ne moreš biti zares prepričan, če ne meriš vseh 3eh).
V praksi sicer nekateri kurijo bolj ali manj simetrično (z majhnimi odstopanji, npr. zagoni posameznih faz si sledijo z 10 sekundnim zamikom). Ob posebnih dogodkih pa lahko preklopijo na 2 ali 1 fazo (npr. prenizka napetost na 1 fazi (napaka na instalaciji), avto je normalno polnil naprej na preostali 2 fazi).
In potem so še drugi avti, ki vsakič proti koncu polnjenja (nižja potreba po moči) preklopijo iz 3 na 2 fazi in nazadnje na 1.
Če misliš DC polnilnico, sem meril eno 75kW, ta je jemala simetrično po fazah. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Iščem Shelly DC porabnik energije. Oziroma rad bi samo spremljal napetost baterije preko WiFi kot je naprimer 1PM, vendar ta meri samo AC.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni