www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Delovanje vezja FM sprejemnika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 05, 2024 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bogdan_arko je napisal/a:
ro-bi je napisal/a:
A obstaja podoben čip za stereo in da ima avdio izhod do 20khz?

TEA5711 ima stereo.

Izredno dobro deluje AR1010
V delavnici mi igra že kake dve leti. Žal je zadeva ostala v povojih. Spisal sem le osnvne stvari. Sem bil pa izredno presenečen nad selektivnostjo in stabilnostjo.
Trgovci na spletu oglašujejo kot zamenjavo za TEA5767 ka NE DRŽI! Modulček je le pinkompatibilen z TEA5767 modulčkom. Vse ostalo - nabor instrukcij registrov itd pa je čisto nekaj drugega. Tudi mene je zavedlo, kajti imel sem spisan program za TEA5767 zato sem naročil par AR1010. Ker zadeva ni delovala sem začel raziskovati zakaj ...
Glede na testiranje vsaj meni sprejemnik z AR1010 dela precej bolje kot z TEA5767.

Nekaj fotografij:
Opisi na fotografijah se ne vidijo Sad

1.fotografja
Ploscica, ki sem jo "našel" v delavnici. (Ena iz med prvih verzij.)
Uporabljen mikrokontroler je XMEGA16D4 (nekoc sem jih po nesreči naročil - pa so mi ležali v predalniku - precej neroden mikrokontroler Sad )
Displej kitajski TM1637.

3.fotografija
Delujoc v delavnici. Igra že kake dve leti - ko vkljucim glavno stikalo na pultu.
NF - računalniški aktivni zvočniki.

fm1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.42 MB
 Pogledana:  6 krat

fm1.jpg

fm2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  846.24 KB
 Pogledana:  1 krat

fm2.jpg

fm3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  568.98 KB
 Pogledana:  4 krat

fm3.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bogdan_arko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 03 Maj 2024 19:45
Aktiv.: 0.58
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 06, 2024 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali morda kdo ve, kam bi bilo najbolje priklopiti števec frekvence ali spektralni analizator, da bi najmanj motil delovanje vezja? Poizkušal sem meriti frekvenco na kontaktu 6 od TDA7000, pa takoj zmotim sprejem. Za števec frekvence sem vzel tole vezje. Morda tisti kondenzator na vhodu delilnika frekvence kaj vpliva.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2024 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem bil pri Silvu in mi je odstopil fm sprejemnik.
Sem za test priklopil in dela Smile
Silvo, hvala še 1x Very Happy

IMG_20240519_210230.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.95 MB
 Pogledana:  21 krat

IMG_20240519_210230.jpg

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2024 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bogdan_arko je napisal/a:
Ali morda kdo ve, kam bi bilo najbolje priklopiti števec frekvence ali spektralni analizator, da bi najmanj motil delovanje vezja? Poizkušal sem meriti frekvenco na kontaktu 6 od TDA7000, pa takoj zmotim sprejem. Za števec frekvence sem vzel tole vezje. Morda tisti kondenzator na vhodu delilnika frekvence kaj vpliva.

Mogoče je bila povezava predolga in s tem dodana kapacitivnost in motnje iz okolice. Lahko bi takoj pri pinu 6 dodal majhen kondenzator, da bi nadaljnje vezje imelo manjši vpliv. Seveda, bi imel tudi manjšo amplitudo na števcu. Lahko bi tudi dodal buffer - emitorski sledilnik, ki bi ti lažje poganjal daljši kabel/vezico.
Nazaj na vrh
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2024 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Lahko bi tudi dodal buffer - emitorski sledilnik, ki bi ti lažje poganjal daljši kabel/vezico.

Tranzistorski ojačevalvik s skupnim kolektorjem (emitorski sledilnik) na visokih frekvencah ne deluje, ker je na bazi visoka impedanca in je vpliv parazitne kapacitivnosti baza-emitor previsok. No ja, pri 100MHz bi mogoče še šlo s kakšnim Ft = 5GHz signalnim tranzistorjem, ampak povratnega vpliva ne bi bistveno zmanjšal, prav zaradi omenjene parazitne kapacitivnosti.
Boljše bi bil zajem preko kondenzatorja majhne kapacitivnosti in potem tranzistorski napetostni ojačevalnik s skupno bazo, ta na visokih frekvencah zelo dobro deluje, povratni vpliv bi bil majhen ker bi bil pritisnjen na maso preko baze tranzistorja.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni