www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Frekvence ki motijo komarje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2024 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil sem tak UZ generator z namenom odganjanja komarjev (cca 16kHZ - 40kHZ), vendar mi ni uspelo ugotoviti, katera frekvenca naj bi bila tista, ki jih oganja.
Ko sem to testiral se je pa pri določenih frekvencah moj kuža umaknil v box.

Kar se pa polžev tiče, ja, ne marajo bakra, zato sem oblepil ženine visoke grede z bakrenim trakom širine 4cm in polž, ko prileze do traku se obrne in proba drugje.
Dobijo se tudi bakrene mrežice, ki jih lahko položiš okoli vrta, toda problem so tisti, ki so že na (v) vrtu in njihovi potomci v zemlji.

144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.87
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2024 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Dor dobi frekvenco, ki prežene (ta rdeče) polže je zmagal!
Tega je zadnje čase pri nas...... zelo preveč!

Nabavi si kako raco, bi znal bit problem rešen ?

Sedaj bo poletje in vročina se bodo nekaj že zredčili . Jih je pa res veliko ....

Nazadnje urejal/a 144300 Sob Jun 15, 2024 11:23 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.60
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2024 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Naredil sem tak UZ generator z namenom odganjanja komarjev (cca 16kHZ - 40kHZ), vendar mi ni uspelo ugotoviti, katera frekvenca naj bi bila tista, ki jih oganja.
Ko sem to testiral se je pa pri določenih frekvencah moj kuža umaknil v box.

Kar se pa polžev tiče, ja, ne marajo bakra, zato sem oblepil ženine visoke grede z bakrenim trakom širine 4cm in polž, ko prileze do traku se obrne in proba drugje.
Dobijo se tudi bakrene mrežice, ki jih lahko položiš okoli vrta, toda problem so tisti, ki so že na (v) vrtu in njihovi potomci v zemlji.

Enaka izkušnja, pomislil sem, da je kaj narobe z mojo konstrukcijo pa sem še kupil narejen odganjalec komarjev in pajkov. Rezultat nič boljši, tako da učinkuje le manj prijazna metoda in uporabljam električni VN lopar, tako da nekoliko zmanjšam njihovo število.

prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.60
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2024 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema odganjalca komarjev podobna priloženi, izhod direktno preko kondenzatorja na piezzo zvočnik (brez potenciometra VR1)

frequency-generators-circuit-using-lm3909.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  44.43 KB
 Pogledana:  3 krat

frequency-generators-circuit-using-lm3909.jpg

s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 16, 2024 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljam tisto kar jih privlači. Radijske valove z valovno dolžino malo pod 400 nm in visoko napetost. Od veselja kar eksplodirajo z glasnim pokom.
LP, Jože
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 16, 2024 9:17 am    Naslov sporočila:  Re: Frekvence ki motijo komarje Odgovori s citatom

Fantocci je napisal/a:
Zanima me, ali je kdo kje zasledil kakšno malo bolj znanstveno podkrepljeno raziskavo (ne ravno rekla kazala), katere naj bi bile tiste frekvence, ki bi odganjale komarje?
Kakšen link mogoče?

https://youtu.be/jy3Kj6KGWWY?feature=shared&t=245

brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 25, 2024 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s57bic je napisal/a:
Uporabljam tisto kar jih privlači. Radijske valove z valovno dolžino malo pod 400 nm in visoko napetost. Od veselja kar eksplodirajo z glasnim pokom.
LP, Jože

Zanimivo. Hočeš reči imaš ledice od 400 nm valovne dolžine zadaj za električno mrežico?

s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 25, 2024 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja. moja škatla je široka cca 35 cm.
Podobna je tej na sliki, ni pa enaka.
Pred leti je bila kakšnih 40 eurov.

Noter letijo komarji, mušice in muhe pa včasih tudi vešče.

Potem z glasnim pokom eksplodirajo. Ostanki se nabirajo spodaj v izvlečnem predalčku.

S tistimi manjšimi in okroglimi uničevalci pa nisem bil zadovoljen. Skoraj nič ni letelo noter. Mogoče žarnica ni bila prava.
Se pa nekateri komarji zadržujejo bolj pri tleh, nekateri pa višje.
Najboljše bi bilo imeti dve taki napravi.

Kar se pa tiče frekvence motenja. kaj pa swipanje UZ tona. Od-do. Potem bo pa za vse poslušalce moteče.

Lp, Jože

UV-HV.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  221.55 KB
 Pogledana:  0 krat

UV-HV.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni