|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Jan 02, 2026 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
| SimonS je napisal/a: |
Še vedno nisi napisal, kako naj ga vprašam, da dobim pameten odgovor.
Ne da te provociram, ampak da bom vedel kako za naprej. |
Še 1x
| v.j. je napisal/a: |
| Napiši, opiši v vsaj 10-20 stavkih (lahko tudi več), namesto da mu privoščiš en sam ubogi stavek. |
To je vsa umetnost, če to ne pomaga, potem pa res ne vem kaj naj ti svetujem.
Še to, lahko se pogovarjaš v slovenskem jeziku ali v angleškem. Odgovori so enakovredni, zelo dobro odgovarja slovensko, neverjetno dobro. Če mu pišeš v slovenskem jeziku, pazi na slovnico, pravopis, piši brezhibno knjižni slovenski jezik, pravilno uporabljaj ločila, uporabljaj smiselne stavke, odstavke, ... Če klepetaš z njim kot na pol pismeni pobalin, pričakuj temu primerne odgovore.
In ja, še vedno trdim, da je AI, npr GPT še vedno lahko butast in nezanesljiv, vsega res ne more "vedeti", lahko pa da so vprašanja postavljena nekoliko nerodno.
Pri učenju programiranja je odličen pripomoček. Ne za to, da bo spisal kodo namesto nas in rešitev serviral na srebrnem pladnju, ampak predvsem kot pomoč pri raziskovanju, učenju in razumevanju kode, da lahko sami spišemo program.
Moj pristop pri učenju programiranja je predvsem v smislu učenja, ne da AI dela namesto mene, kodo hočem razumeti in spisati sam. Sprejmem predloge, hočem podrobno razlago, da vse podrobnosti razumem in takrat vem, da deluje, ne da slepo verjamem in nisem prepričan ali je v redu ali ne.
Ljudje vse prepogosto AI uporabljajo na napačen način... namesto da bi to uporabili kot orodje, kot pripomoček pri učenju, delajo ravno nasprotno, prepustijo delo AI in slepo zaupajo da je vse v redu... možgani pa bodo prej ali slej zakrneli, saj jih ne potrebujejo, ker imajo AI
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2026 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
UI je imela zelo preprosto nalogo, ki jo je teško opisati več kot v par stavkih.
Izberi mi čim manjši MPU na 5V, ki bo lahko zajemal na vhodu signal 5V od 35 - 130kHz na izhod pa I2C LCD.
To je teško opisati v več stavkih razen nakladanja, ki nepotrebno obremenjuje procesor UI
Seveda sem sam kriv ker nisem preveril rezultatov.
S tem kar sem pisal je bil namen, da UI ni kar nekaj kar (pre mnogi) slepo zaupajo. Drži tokrat sem prvič in zadnjič tudi sam!
UI se bo preselila v marsikatere možgane in ljudje bomo postali samo še bolj butasti. UI bo seveda te podatke črpala in odgovori bodo samo še bolj butasti. Začaran krog... _________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 558 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2026 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
V kolikor UI uporabiš za izluščevanje koristnih podatkov iz recimo 400 strani obsežnega datasheeta je to fantastično orodje. V času korone smo imeli nekaj težav z implementacijo Free RTOSa. uSD in še nekaj zadev nismo uspeli oživiti. Porabili smo skoraj mesec dni, da smo našli kje je težava. Sedaj sem za test isto vprašanje zastavil UI in dobil v manj kot minuti 100% pravilen odgovor. To je odlično orodje, ki ti lahko prihrani ogromno časa.
Na enem od forumov za jadralce opažam kako nizek je IQ večine relativno premožnih ljudi in sem prenehal s svetovanjem, ker oni pričakujejo vse samo na pladnju in se ne potrudijo niti z osnovnim opisom potrebnim za vsaj kolikor toliko relevanten odgovor. Eni so tako butasti, da niti ne povedo kakšno plovilo imajo kaj šele motor, menjalnik ali elektroniko in vprašajo, "Ne gre mi v rikverc, kaj je narobe?", ali pa "Kupil sem nov akumulator in še vedno hladilnik ne dela. Kakšne so vaše izkušnje, kaj bi bilo narobe?... in podobni nesmisli.
Umetna inteligenca bedakom ne bo kaj dosti pomagala, saj so prebutasti, da bi sploh pravilno in kvalitetno zastavili vprašanja. Niti nikoli ne bodo tega razumeli.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2026 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
UI je imela zelo preprosto nalogo, ki jo je teško opisati več kot v par stavkih.
Izberi mi čim manjši MPU na 5V, ki bo lahko zajemal na vhodu signal 5V od 35 - 130kHz na izhod pa I2C LCD. ... |
Zanimivo ... meni predlaga tole:
| UI predlog je napisal/a: |
Za vašo aplikacijo - zajem signala 5V s frekvenco do 130 kHz in izhod na LCD preko I2C - potrebujete mikrokontroler, ki izpolnjuje tri ključne pogoje:
Delovno napetost 5V (tako za napajanje kot za vhodne pine)
Dovolj hiter za zajem signalov do 130 kHz (to zahteva minimalno taktno frekvenco ∼10-20× večjo)
Podpora I2C vmesniku
Najmanjši predlog: ATtiny402/802 iz družine AVR DA 👍 |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2026 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Frenki, tebi je verjetno predlagal drugače, ker se je na Simonovem primeru že nekaj naučil, ni ponovil napake.
| UI je imela zelo preprosto nalogo... |
To ti misliš.
| ... ki jo je teško opisati več kot v par stavkih. |
Ni res.
| Izberi mi čim manjši MPU na 5V, ki bo lahko zajemal na vhodu signal 5V od 35 - 130kHz na izhod pa I2C LCD. |
Vsega res ne more vedeti in znati, vprašanje je bilo preveč poenostavljeno, nekaj podatkov in predlogov bi moral podati že sam. Če samo pričakuješ, da boš ti brez truda in da AI namesto tebe rešuje še najbolj osnovne naloge, boš temu primerno brez truda AI dobil enakovreden odgovor. Najprej vsaj malo razišči zadevo sam, potem boš imel dovolj gradiva za napisat vprašanje.
| To je teško opisati v več stavkih razen nakladanja, ki nepotrebno obremenjuje procesor UI |
Ni res, če daš dovolj podatkov bo za AI naloga bolj preprosta.
BTW "teško" je narobe, pravilno je "težko".
| Seveda sem sam kriv ker nisem preveril rezultatov. |
To pa res.
| S tem kar sem pisal je bil namen, da UI ni kar nekaj kar (pre mnogi) slepo zaupajo. Drži tokrat sem prvič in zadnjič tudi sam! |
Res je, mnogi preveč zaupajo, slepo zaupajo, sami ne vlagajo truda, samo pričakujejo rešitve na srebrnem pladnju.
| UI se bo preselila v marsikatere možgane in ljudje bomo postali samo še bolj butasti. UI bo seveda te podatke črpala in odgovori bodo samo še bolj butasti. Začaran krog... |
Se je že preselila, mnogim že kar nekaj časa nazaj. Mnogi so butasti že od nekdaj, z uporabo AI bodo še bolj.
AI je lahko odlično orodje, nikoli pa ne smemo slepo zaupati, vedno je treba preveriti še iz drugih virov.
Jaz AI ne zaupam, nikakor, včasih res servira take bedarije, da se sprašujem, če se norca dela. Včasih so odgovori preprosto napačni, malce pomešani, lahko tudi ugiba, odgovori se zdijo logični, lahko da so v redu, lahko je zelo mimo.
Če kaj sprašujem, pozorno preberem odgovor, po potrebi ga takoj preverim drugje, že navadno googlanje + AI mode, preverjanje iz drugih virov, ki jih na mojo zahtevo priloži AI, potem pa se odločim ali bo odgovor pravilen ali vsaj uporaben, preizkusim, potem se spet oglasim, Če najdem napake v odgovoru takoj opozorim nanje.
Kot je napisal Iztok, namesto prebiranja nekaj 100 strani dokumentacije je AI super orodje, da mi izlušči to, kar potrebujem.
Za programiranje je dober, ker mi izdela komentarje za kodo, ki jo nekje najdem brez komentarjev in sam ne razberem kaj točno koda dela, ker imam malo izkušenj. S pomočjo AI, večinoma GPT, sem na področju programiranja v kratkem času napredoval bistveno več, kot prej, ko sem prebiral mnoge primere in zapise po forumih. GPT mi razloži kako deluje, izdela podrobne komentarje, tako da se na ta način učim. Mene ne zanima rešitev, jaz hočem pridobiti znanje, da lahko naredim sam, hočem narediti sam, zame je AI pripomoček, pomočnik, orodje, ne nekaj, ki bo delo opravilo namesto mene.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2026 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, zakaj vam AI odgovarja tako na kratko, meni napiše tole (v originalu je lepo oblikavoan in s tabelico):
| Citiram: |
Tukaj je analiza izbire najprimernejšega Atmel (AVR) mikrokrmilnika za tvojo aplikacijo glede na zahtevane kriterije:
✔ Cilj: izbrati MCU z:
čim manjšim številom priključnih pinov
5 V napajanje
digitalni vhod (DI), ki lahko šteje signal do 130 kHz
DI za I2C zaslon
DI/DO za programiranje (ISP/UPDI/debug)
🧠 Ključne zahteve komponent
1) Napajanje 5 V
Večina klasičnih AVR 8-bit mikrokrmilnikov deluje v območju 1.8–5.5 V, torej delujejo pri 5 V.
Wikipedia
🪛 Kaj omogoča štetje s frekvenco do ~130 kHz
Za to nalogo želiš:
običajno uporabiš številski števec / timer/counter v mikrokrmilniku
signal se šteje bodisi kot zunanji vhod (external clock) na timer ali prek interrupt na pin.
AVR timerji so dovolj hitri, da z 16 MHz CPU klicem štejejo signale >100 kHz brez težav. Tudi 200 kHz je izvedljivo z ustrezno konfiguracijo timerja, če je program dobro optimiziran.
Arduino Forum
📊 Primerjava družin
✅ ATtiny serija (najbolj kompaktna)
Zakaj so zanimivi:
zelo majhni paketi (manj pinov → manj prostora)
delujejo pri 5 V
imajo timerje za štetje frekvenc
I2C je možen (čeprav uporabi USI namesto standardnega TWI)
Slabosti / omejitve:
✔ ATtiny85 – ima le 6 I/O pinov, kar je super za minimalno nišo, vendar nima “pravega” TWI/I2C hardvera. I2C se realizira s USI modulom ali softversko.
Arduino Forum
+1
✔ I2C preko USI deluje, vendar jo je težje upravljati iz slave master kode in deluje preko sekundarnega modula USI (tudi ne klasični TWI).
Arduino Forum
✔ Minimalno število pinov pomeni omejitve pri sočasnih funkcijah (DI štetje + I2C + programiranje)
✅ ATtiny24A / ATtiny44A (malo več zmogljivosti)
Prednosti:
več GPIO pinov kot ATtiny85
prava TWI / I2C podpora kot del perifernih blokov (na določenih pin-ih)
– ATtiny24/44/84 imajo TWI/USART ki se lahko uporablja kot I2C (ne preko USI).
Microchip
dovolj timerjev za sledenje signalu do 130 kHz z uporabo eksternih interruptov ali timerja
še vedno v majhnih paketih ( npr. 14-pin ali 20-pin)
Zakaj izbira ATtiny24/44/84 pogosto boljša od ATtiny85:
Lažja implementacija I2C prek TWI hardvera (ATtiny85 je USI)
Ponekod imajo več zunanjih interruptov ali pin change interruptov, kar olajša preciznejše štetje signalov
Normalno programiranje prek ISP/UPDI ali debugWIRE (odvisno od modela)
❌ Klasični ATmega (npr. ATmega328P)
Prednosti:
bogatejši set periferij
prava TWI (I2C) in do 23 I/O
Slabosti:
večji pin-count → večja velikost PCB
večja poraba prostora → torej ni optimalno, če je cilj najmanj-pinov
Wikipedia
🛠️ Zaključna priporočila
🥇 Najbolj primeren – ATtiny24A ali ATtiny44A
Zakaj:
✔ Delata pri 5 V, podpirata pravilen TWI (I2C) periferij.
Microchip
✔ Več GPIOjev kot ATtiny85 → lažje upravljanje DI/DO in I2C hkrati.
✔ Timer/interrupt sistem zmore štetje signalov ≈130 kHz.
✔ Ohranita relativno majhen footprint (14–20 pin), kar ustreza cilju minimalnega pin-counta.
Primer primernega modela:
ATtiny24A‑SSU – odlično ravnovesje med funkcijami in minimalnim številom pinov.
🥈 Alternativa – ATtiny85
Zakaj:
✔ Najmanj pinov (6–8) → zelo kompaktno PCB.
✔ Timer in interrupt so na voljo.
Zakaj ni idealna:
❌ I2C ni “pravi” TWI hardver – uporaba preko USI modula pomeni dodatno programersko kompleksnost in bolj omejene zmogljivosti.
Arduino Forum
📌 Zakaj izbrati ATtiny24A/44A
Merilo ATtiny24A/44A ATtiny85 ATmega328P
5 V podpora ✔ ✔ ✔
Najmanj pinov 🔹 (več kot Tiny85) ⭐ (najmanj) ❌ (več)
I2C hardver (TWI) ✔ ✘/USI ✔
DI štetje ~130 kHz ✔ ✔ ✔
Enostavno programiranje ✔ ✔ ✔
Priporočljivo ⭐⭐ ⭐ ⭐
TAKO – ATtiny24A/44A ponujata najboljši kompromis med minimalističnim pin-countom in zanesljivim I2C ter frekvenčnim štetjem, ter sta zato najbolj primerna za tvojo aplikacijo. |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2026 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
| @Frenki, tebi je verjetno predlagal drugače, ker se je na Simonovem primeru že nekaj naučil, ni ponovil napake. |
Ali pa (bolj verjetno) zato, ker sem spraševal drug AI model.
| Proteus je napisal/a: |
| Ne vem, zakaj vam AI odgovarja tako na kratko, ... |
Kar precej dolgovezi ... nisem pa lepil celotnega odgovora (vključno s primeri programske kode vred) sem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2026 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bom se vtikal v ATMEL arhitekturo, ker sem iz 8031 prešel neposredno na ARM.
Sem pa danes v rekordnem času izvedel kompleten razvojni cikel. Ne vem, ali AI včasih 'stresa' nesmisle, a v mojem primeru se je izkazal za vrhunskega kopilota.
Od 9. ure zjutraj pa do sedaj mi je uspelo razviti delujočo aplikacijo za spremljanje cen v trgovinah. Fascinantno je, da zadeva že v tej fazi deluje kot popolnoma funkcionalen 'Proof of Concept'. Skupaj z AI sva izvedla naslednje korake:
Arhitekturna analiza: Ker se prej nisem ukvarjal z razvojem mobilne programske opreme, sva najprej analizirala in izbrala optimalen nabor orodij (tech stack).
Backend infrastruktura: Izvedla sva registracijo in kompletno konfiguracijo na platformi Google Firebase (vzpostavitev baze podatkov, avtentikacija in upravljanje pravic dostopa).
Deployment & Tooling: Na moj PC sem namestil Firebase CLI orodja za nemoten deploy kode.
Full-stack razvoj: Razvila sva server-side aplikacijo, ki brezhibno deluje v vseh sodobnih brskalnikih.
Glede na to, da sem zjutraj začel iz ničle, je rezultat več kot impresiven. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Ned Jan 04, 2026 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
| @Frenki, tebi je verjetno predlagal drugače, ker se je na Simonovem primeru že nekaj naučil, ni ponovil napake.. |
Jaz sem ga vprašal, če najine pogovore uporabi tudi pri drugih pa mi je odgovoril, da so najini pogovori samo najini in se iz njih ne uči za druge. Zapomni pa si, kaj je bilo v najinih debtah in tam to tudi uporabi. Sedaj, ali mu verjamem ali ne, je pa drugo vprašanje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Jan 04, 2026 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ah, kje pa. Ni se nič naučil. Še vedno mu ponuja alternativo ATtiny85
Pri meni pa je pogruntal, da ta pa ne bo delal, saj si deli pin za counter in I2C
Jaz pa se še vedno mučim z attiny1614. Z UI si nisem mogel dosti spomagat pri programiranju. Napravil sem si povsem svoj vmesnik in celo deluje.
Sedaj pa me muči I2C knjižnica za LCD. Seveda UI zopet nekaj po svoje vleče in trdi, da mora delati... Tudi napačno označuje pine namesto PIN_PA1 on imenuje 1, kar ni prav. Ga moram stalno popravljat, da se moti.....
Jutri naprej z prebiranjem spleta. Z UI si tokrat res ne morem dosti pomagati _________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 558 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 12:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Umetni inteligenci nikoli ne bo uspelo premagati človeške neumnosti.
DOKAZ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03 Prispevkov: 497 Aktiv.: 2.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
| Iztok_S je napisal/a: |
Umetni inteligenci nikoli ne bo uspelo premagati človeške neumnosti.
DOKAZ... |
Ah, kaj.. Tisto kar je bilo priključeno na vtičnico je pač malo glasneje, hitreje, močneje,... delovalo.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni nujno. Če pogledaš tisti kabel pod vtičnicami je verjetno po sistemu "a' je to?" iz trifazne narejena enofazna vtičnica.
Ampak to pa res ni UI - cvetka, je bolj IQ - cvetka. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kako je s tem? Na trofazni priklop naj bi se dalo nekako zvezati transformator. Porabljeni sta samo dve žili od treh. Če je zadaj bil kakšen transformatorski porabnik je morebiti še celo normalno delovalo?  _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
| kvarkel je napisal/a: |
| ... je verjetno po sistemu "a' je to?" iz trifazne narejena enofazna vtičnica. |
Ne ne, to ni "a je to", to je ZS (znajdi se) standard ki se uporablja v večini banana republikah.  _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni