www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaokroževanje evra
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 2:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tečni so kovanci in zelo nizki zneski. Recimo je en element v trgovini 5 sit, če je 3 sit je zelo poceni, če je 8 sit je precej drag. Pri evrih bo tu težava, vsaj tako se mi zdi. toliko časa, da nam pride v kri, vendar nas lahko toliko časa rahlo 'nategujejo'. Le kdo bo računal za vsak izdelek posebaj ? Recimo pri neki hobistični nabavi elementov. Pri vsakem elementu kak procent ali dva, kupec ne bo opazil ničesar, blagajna se bo polnila.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri evru ni problem zaokroževanje, ali to da gre za spremembo denarja. problem je v tem, da so cene (številke) v evrih tako lepo nizke in vse zgleda tako poceni. Pri tem pa človek lahko pozabi, da je tudi plača v evrih nizka.
Društvo za varstvo potrošnikov nas opozarja, naj preverjamo cene in naj ne kupujemo tam, kjer bodo ceno zaokrožili na gor. Tako opozorilo je brezveze. Ko bodo trgovci zaokrožili kruh in mleko (navzgor, se razume), bodo ljudje kupovali naprej po novi ceni. Ko se bo kava iz sedanje cene okoli 0.9 eu podražila na enega okroglega, se narod ne bo uprl, ampak bo plačal 1 eu. Ker pri dnevno popiti količini kave (celotna populacija Slovenije) ni dovolj kovancev euro stotinov, da bi trgovci vračali drobiž, se bo kava podražila. 1 epsilon. Da bi kavo plačevali z kreditno kartico, ni preveč verjetno.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene zelo moti, da niso v letih, ko na inflacijo še ni bilo treba tako paziti, enostavno zamrznili tečaja na 250SIT/1EUR0. Če ga sedaj lahko držijo na 239,64, bi ga lahko tudi na 250. Vse države, ki so doslej sprejele Euro, so pred tem priredile menjalni tečaj na ljudem prijaznega, začenši z Nemčijo 2:1.
Naš bi bil pa 1000SIT=4EUR.

Zaenkrat si pomagam kar z 1000SIT=4EUR in
5000SIT=21EUR ; 10000SIT=42EUR ; 15000SIT=63EUR ; 20000SIT=84EUR ; ...

Sicer pa sem pri nakupu industrijskih elektronskih komponent navajen, da je 1EUR v tujini enak 1000SIT v SLO. Marže pač Evil or Very Mad .

Drugače me pa prav zanima, kako bodo zaokrožili cene npr. Uporov in ostalih drobnih elementov, kjer lahko zaokroževanje na EuroCent (večkratnik 2,3964SIT) podvoji ceno elementa Confused .

LP, Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem dobil v nabiralniku kalkulator za euro v tolarje in obratno od Banke Slovenije. na displeju piše 1euro 239,64 sit.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo
Mislim da nimaš prav. Ko so v Nemčiji prešli na euro je bilo razmerje 1,95583 DM za 1 € (to razmerje je še vedno aktualno pri starejših kalkulacijah, ki so bile v DM - vsaj pri nas je tako)

Cene uporov in ostalih el. elementov (LED, PIC, ...) pa se podajajo na 1000 kos in se lepo izide tudi z dvema decimalkama. Po takih pogojih jih kupujemo na firmi in to v velikih količinah mesečno.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem dobil kalkulator za preračun evrov... Ne vem samo kaj mi bo?

Privat policaja, ki išče natege se ne mislim iti. Konec koncev se pri nas cene svobodno oblikujejo. Če se ti zdi preveč, pač ne kupiš. Kaj je zate preveč je pa tako in tako stvar primerjav s sosednjimi trgovinami, ne pa z nostalgijo.

Precej bolj bi bil zadovoljen, če bi mi država poklonila denarnico za drobiž. Ta bo namreč postala z uvedbo Eura precej aktualna.

Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2006 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni pa ni jasno zakaj morajo biti napisi na tipkah v angleščini. Ali niso naročili te kalkulatorje preko razpisa?

Kaj bo ljudem kalkulator v angleščini, ki je bil naročen posebej za slovence, saj ne znajo vsi angleško!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2006 12:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Mene zelo moti, da niso v letih, ko na inflacijo še ni bilo treba tako paziti, enostavno zamrznili tečaja na 250SIT/1EUR0. Če ga sedaj lahko držijo na 239,64, bi ga lahko tudi na 250. Vse države, ki so doslej sprejele Euro, so pred tem priredile menjalni tečaj na ljudem prijaznega, začenši z Nemčijo 2:1.
Naš bi bil pa 1000SIT=4EUR.

Stvar ni tako zelo preprosta; inflacija je efekt monetarne politike in je bila (v letih pred vstopom v ERM2) nacrtovana. Razlika za nekaj procentov ni bila nacrtovana, ker bi pomenila, da Slovenija ne izpolnjuje enega od monetarnih kriterijev za vstop v ERM2 (visina inflacije). Nic ERM2 = nic evra.

Nobena (niti ena) od drzav, katere so vstopile v "evroobmocje", ni tecaja svoje valute napram evru postavila tako, da bi bila pretvorba tako preprosta, kot bi ti to rad. Ce si prezivel s priblizno pretvorbo 2:1 DM v EUR, potem bos tudi z malenkost visjo napako pri 250 SIT ~= 1 EUR; napaka ni niti enkrat vecja od tiste pri prvem izracunu).

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2006 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
....Drugače me pa prav zanima, kako bodo zaokrožili cene npr. Uporov in ostalih drobnih elementov, kjer lahko zaokroževanje na EuroCent (večkratnik 2,3964SIT) podvoji ceno elementa...

Kupiti bo potrebno najmanj tri upore skupaj. Pri IC je problem že nekaj časa rešen, ker jih je potrebno vzeti deset.

Jur
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred nekaj dnevi sem bil v eni trgovini, kjer pred trgovino prodajajo kavo. Pa sem si eno privoščil in zanjo plačal 216!! SIT. Ne gre toliko za poceni ali drago, ampak ni okrogla cifra. Sem bil radoveden in pogledal na račun - seveda 0,9 €. Torej že sedaj so začeli zaokroževati na €!
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislim, da si kar dobro skoz prišel pri kavi, nekateri jo bodo zaokrožili kar na 1 euro.
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, na 1 euro bodo zaokrožili po kakšnem mesecu ali dveh, ko se jim bo trapasto zdelo vračat po 10 cent, bo bolj enostavno za kelnarice pa tudi za goste.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tiste cente se bomo pa kar morali navadit!

V te namene bo treba denarnico nabavit. Če bo taka bo zbiranje drobiža precej bolj zabavno.

denarnica.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  71.98 KB
 Pogledana:  10 krat

denarnica.jpg

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 26, 2006 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tivoli1
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 9:00
Aktiv.: 0.06
Kraj: Šk. Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ste prebrali, da na Evro kovancih ne bo Slovenije, pač pa EU do leta 2004?

LP Tivoli
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ... Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni