|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 1:16 pm Naslov sporočila: Re: ? |
|
|
zamot1 je napisal/a: |
Hladilne torbe delajo tako, fora je v čim večjem delta T pika. |
Hladilne torbe res hladijo z elektriko. Izkoristek pa je je slab. Z peltier členom iz hladilne torbe ( priključenim na delta temperature) ne moreš dobiti dovolj elektrike, da bi poganjal obtočno črpalko.
Dokaz: če je hladilna torba priključena na elektriko, pri 12 voltih kuri okoli 10 amperov. Če bi napajanje izklopil in takoj gor priključil elektromotor, ne boš na izhodu dobil 12 voltov in 10 amperov, ampak praktično nič. Premalo tudi za LED diodo. Določen električni tok povzroči delta t. Delta t NE povzroči željenega toka.
Te stvari sem meril, ker je nekdo hotel, da mu PC napajalnik predelam tako, da je z 12 volti napajal hladilno torbo. Glavna ugotovitev je bila, da večina napajalnikov na 12 voltni strani ni dajala dovolj toka (kljub deklaraciji). Seveda je moral biti priključen tudi load upor na 5 V liniji.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 1:26 pm Naslov sporočila: Re: ? |
|
|
jur je napisal/a: |
Te stvari sem meril, ker je nekdo hotel, da mu PC napajalnik predelam tako, da je z 12 volti napajal hladilno torbo. Glavna ugotovitev je bila, da večina napajalnikov na 12 voltni strani ni dajala dovolj toka (kljub deklaraciji). Seveda je moral biti priključen tudi load upor na 5 V liniji. |
To sem tudi jaz delal in mi ni uspelo. Problem je bil, ker mi je vedno napajalnik počepnil, se pravi mi je napetost padla pod 12 V. Torba pa je imela zaščito pred izpraznjenjem akumulatorja in se je vedno izklopila. PC napajalnik dela normalno za torbe, ki nimajo te zaščite. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je večina napajalnikov počepnila na nulo, ker ne zmorejo toka, ki je napisan na nalepki. Torba ni bila kriva. Z nekaj muke je tip le pil hladno pivo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.66
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 3:03 pm Naslov sporočila: Le tako naprej! |
|
|
Zanimive ugotovitve nekaterih, če bo šlo tako naprej bomo najdl kšno rešitev v smislu serijske vezave pelttier-ov al kej podobnga, č nou prej tema ugasnla!
Sam velik aku zdrži hladilne torbe.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
V hladilni torbi je že serijsko vezano veliko posameznih peltierovih členov. Mislim, da bi dobil več energije, če bi v dimnik vtaknil propeler z majhnim generatorjem. Še vedno pa premalo za pogon črpalke.
Dovolj energije bi dobil, če bi na peč dal bimetal, ki bi ob pregretju vklopil vodni ventil. Voda iz pipe, ki bi jo aktiviral ventil bi poganjala manjšo turbino, ki bi dala nekaj watov energije za črpalko. Stvar je rahlo draga, ker za delovanje uporablja vodo, ki ni zastonj. Še zmerom je bolje, kot pa da zgori hiša. Kot druga možnost: ventil, ki bi ga odprl termostat bi direktno pogasil ogenj na kurišču (z majhnim curkom).
Prava rešitev je seveda akumulator (plus inverter), ki poganja črpalko. Akumulator potrebuje avtomatičen polnilec, da bo vedno pripravljen na izpad elektrike.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa Stirling motor? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stirling bi tudi deloval. Problem je v tem, da bi moral biti ves čas priključen na peč, ker ne veš, kdaj bo zmanjkalo elektrike. Zaradi tega bi povzročal trajne toplotne izgube.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Konec koncev zakaj kompliciramo in izumljamo toplo vodo
Vsaka klasicna pec za centralno ogrevanje ima regulator temperature,ki zapira dovod zraka in s tem omejuje gorjenje glede na temperaturo.
Ce imas prisilno krozenje imas crpalko+nepovratni ventil in zraven by-pass.Slednjega nadomestis z elektromagnetnim ventilom,ki odpre ko je brez napetosti(se dobi,sem se pozanimal).
Ce imas "ventilatorsko" pec pa ventilator tako vgasne brez elektrike ,tisto malo vleka in posledicnega gretja peci pa tudi prenese zgoraj omenjeni ventil. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 10:34 am Naslov sporočila: Oddaljevanje od bistva! |
|
|
Varovanje peči je narejeno z predpisanim mehanizmom, malo pred vreliščem se odpre dotok mrzle vode v ssistem in ohladi peč. To je predpisano z zakonom in moraš imet izvedeno po predpisih. Dela brez elektrike!!!!!
Jaz pa rabim obtočno črpalku za normalno ogrevanje ob izpadu električnega omrežja, zaradi nedelovanja termodinamike me sredi zime ob izpadu elektrike za več ur (lahko tudi dni) začne zebst ko hudič pa še zmrzvat začne u hiši- voda čepraav je hiša kar dobro izolirana.
Toliko v razmislek!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 11:01 am Naslov sporočila: Re: Oddaljevanje od bistva! |
|
|
zamot1 je napisal/a: |
Jaz pa rabim obtočno črpalku za normalno ogrevanje ob izpadu električnega omrežja, zaradi nedelovanja termodinamike me sredi zime ob izpadu elektrike za več ur (lahko tudi dni) začne zebst ko hudič pa še zmrzvat začne u hiši- voda čepraav je hiša kar dobro izolirana.LP |
Ah, tako. Zakaj pa tega takoj ne poveš.
Iz peči po mojem ne boš dobil dovolj električne energije za pogon črpalke.
Ali se pretok ne da izboljšati? Pri nas so cevi na enem delu hiše vgradili v tla. Ker cev ni imela naklona v eno smer (navzgor), ampak je bila upognjena, se je naredila zračna zapora. Ko je črpalka delovala, je grelo. Ko se je črpalka ustavila, je mehur zraka v delu hiše ustavil brezelektrični prenos toplote. Preveri, če nimaš kakšne podobne ovire.
12 voltna črpalka bo ropotala, že za to ni najbolj primerna. Po ceveh se lahko ropot prenaša po celi hiši. Preostane ti le akumulatorski backup. Mogoče star UPS. Za daljšo avtonomijo uporabiš en velik zunanji akumulator.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

|
Objavljeno: Pon Mar 19, 2007 8:21 am Naslov sporočila: Generator je rešitev! |
|
|
Kar se tiče ostalih rešitev sem nabavil generator s katerim rešim več problemov naenkrat:.
Peltier da nekaaj elektrike od sebe, tudi delta T je maksimiran cca 50°, težko pa je doseči na tako kratkih razdaljah velikdelta T!
LP  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Mar 19, 2007 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pred davnimi časi ko je bilo veliko redukcij naredil pretvornik iz 12 na 220, objavljeno je bilo v hrvaški reviji SAM .Bilo je zelo enostavno in je delovalo brez problemov (en 60 W trafo, 2x 3055 in nekaj uporov+2 kos releja).Dobro je bilo tudi to da ko je bilo 220 je pretvornik deloval kot polnilec,ko pa je zmankalo se je sam preklopil in brez problemov poganjal obtočno črpalko.
SAM-a ne vem če še imam kje....
lp
lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 19:10 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.98 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Mar 19, 2007 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam napajalnik ki je bil zraven torbe 220V - 12V (avto vtikač) , tok 5A. Tako da mojo hladilno torbo bi brez proglema lahko poganjal na PC napajalniku.
LP Uroš  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni