www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje hitrosti obratov elektromotorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 11:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tile akumulatorski vrtalniki in izvijači vlečejo presenetljivo velike tokove. Ko so mi pocrkali akumulatorji, sem si rekel: ni problem. In vgradil vtičnico za zunanji napajalnik. Ob zavijanju debelejšega vijaka se je sesedla napetost na vseh razumno močnih napajalnikih, ki so bili pri roki. Pametnejši odneha, zato sem dal nov akumulator in pozabil na napajalnik.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mr.Lover23
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 02 Jul 2007 20:44
Aktiv.: 0.04
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ste me prepricali Smile

kako jim potem kitajckom uspe skombinirat da vse to tece po tako majhnem cipku in obicni grafitni ploscici

mogoce bi blo se najbolje da enostavno razmontiram sikalo in nekako priredim da drsnik po grafitu tece tako kot ga nastavim...v bistvu samo feder ki vraca gumb vrzem ven in je stvar narejena.

samo ej kitajcki so res ludi, se iz bambus palck bi znali naredit hidroelektrarno za ceno role WC papirja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kitajci niso nič posebnega, le delajo za malo denarja-malo kvalitetno robo.
Tile vrtalniki niso narejeni za dve uri vrtenja. V takšnem režimu (pečenje odojka) ne bodo zdržali prav dolgo.
Kar pa se regulatorja tiče, je lahko zelo majhen, ker na njem ni grozno velike disipacije z današnjimi komponentami.
Kar se pa 20A toka tiče, skozi tiste žičke, je problem le dolžina. Krajše kot so, manjši je padec in s tem disipacija.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da bo tale regulacija za vrtenje kakšnih odojkov ... Laughing

Kaj pa če bi vzel trafo z gretzem, malo večjim elektrolitom in vse skupaj napajal preko zatemnilnega stikala iz 230VAC?
Pazi samo, da bo zatemnilno stikalo (dimmer) za induktivna bremena. Taki so ponavadi tisti, ki so predvideni za halogensko razsvetljavo, če je dimmer na 230v strani.

Take miniaturne regulatorčke delajo firme (Bosch, AEG, B&D, ...) že več kot 20 let tako, da kitajčki na tem področju še niso nikoli izumili tople vode. Znajo pa slabo in ceneno kopirat kar čutimo potem v evropi ... vem iz prve roke in dveh plati ... Wink
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če si to že razsul skoraj do konca ne vidim razloga zakaj ne bi razdrl še stikala, izmeril vrednost tistega drsnega potenciometra, ga zamenjal z navadnim in si zmagal. V tem stikalu je malo vezje, kamor je možno tudi žičke nalotat, samo ne smeš pozabit prekinit sledi originalnega potenciometra, pa prebrikat recimo tisti del ki deluje kot on/off stikalo.

jur--> se strinjam. Doma ima staro akku pnevmatsko kladivo, 12V brez akkujev. Sem dal na 12V 10A usmernik se motor niti premaknil ni Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrtalnik s crknjenimi akumulatorji se splača predelan na avto-vtičnico. Tako lahko človek na kampiranju še kakšno luknjo zvrta... ali pa... hmmm... pač počne stvari, ki se jih z malim akumulatorskim vrtalnikom počne na taborjenju Wink
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...ni slaba ideja, sploh ker je zadeva 12V...bolj problem so 18V zadeve---

(BTW - v podpisu maš napako - ali "that's the way i like it" - ali "that's the way he(she) likes it"... Very Happy Confused Laughing )
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh, jaz sem imel vseskozi 12V v mislih, ker imam vse vrtalnike 12V...

Protonček, vem, da je napačno napisano, vendar je to citat Abrahama (Grampa) Simpsona: http://en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Simpson
Avtorja sem moral odstranit, ker je bil podpis predolg (evo, pa sem ga uspel stlačit zraven)...

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam idejo za 18v. Vzameš majhne aku-je za 18V, ki jih polniš z step up konverterjem iz 12V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman--> aja....madonca, vseeno me moti ko merjasca gnila trava Evil or Very Mad

mucek-->res, ampak v tem primeru pa ni vezano na avto, to pol lahko uporabljaš tudi doma...
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Crknjene akumulatorje od vrtalnika se splača zamenjat. Za 18 voltni alpha tools vrtalnik sem vzel najmočnejše celice, ki sem jih dobil (2500 Ah). Stalo je več kot cel nov vrtalnik z dvemi kompleti baterij). Polnilec je originalen. Sedaj polnjenje akumulatorjev skoraj ni več potrebno. Ves čas se vrti in vrti...

Jur
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur, glede na to, da so priloženi akumulatorji res precej zanič, je verjetno res modro zamenjat celice...

Še tole sem se spomnil. Avtodomarji uporabljajo te mašince za odpirat ventil rezervoarja za odpadno vodo, ki je pod avtom. Samo momentno sklopko je treba nastavit tako, da začne drseti, ko se vetil odpre do konca...

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...tole mi ni čisto jasno---da se splača, ampak je dražje kot nov vrtalnik z dvema baterijama...?

Res je pa da so te baterije zraven bolj tako-tako...res je pa tudi da je cel sistem bolj tako-tako. Boš zamenjal celice, čez mesec ti pa crkne motor...
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiste celice pri novem vrtalniku (vključno z rezervnimi) so zelo zelo slabe. Noname produkt brez kakršnihkoli oznak. Do sedaj pri alpha toolsih še ni crknil noben motor, akumulatorji pa vsi do zadnjega. To pomeni, da se nadgradnja baterij ne glede na strošek splača. Če bo crknil motor, bom kupil nov enak vrtalnik in nanj dal nadgrajene baterije. Vrtalnika seveda ne uporabljam za vrtanje v beton in mesarska dela. Pri tem poslu razpadejo vsi stroji pod 100-200 euros.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Tor Jul 03, 2007 3:44 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2007 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha...ja, imaš prav. jaz sem recimo nabavil (v obi) vrtalnik na 18V pa je njegova jakost manjša kot recimo Black&Deckerjev 12V, s tem da mi že nagaja regulator...sicer je to prvi primer po treh takih cheap mašincah da je crknilo kaj drugega kot baterija.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni